نوشته شده توسط : علی

فاطمی: سابقه طولانی همزیستی پیروان ادیان مختلف یکی از دلایل ثبت بافت تاریخی یزد در فهرست جهانی یونسکو است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، استاندار یزد در مراسم جشن ثبت بافت تاریخی شهر یزد در فهرست جهانی یونسکو با اشاره به اینکه یزد برای توسعه و تقویت همکاری‌ها با دیگر کشور‌ها آمادگی دارد گفت: یزد با ویژگی‌های منحصر به فرد خود تنها شهر ایران است که در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

فاطمی یکی از شاخص‌ها و مولفه‌های موثر ثبت یزد در فهرست میراث جهانی را سابقه طولانی همزیستی پیروان ادیان مختلف شامل مسلمانان، زرتشتیان، کلیمیان و یهودیان در شهر یزد عنوان کرد و افزود: همزیستی مسالمت آمیز ادیان در یزد؛ به عنوان نماد «نوع دوستی و صلح طلبی» یزدی ها، در کنار «روحیه سخت کوشی و سازگاری با طبیعت» آن‌ها مورد توجه یونسکو قرار گرفته است.

وی مولفه دیگر را بافت تاریخی این شهر عنوان کرد و گفت: وجود تعداد زیادی خانه خشتی در مساحتی به وسعت هفتصد هکتار و تدوام جریان زندگی در این خانه‌های خشت و گلین یکی از دلایل ثبت جهانی یزد است.

استاندار یزد ادامه داد: غالب مصالح ساختمانی مورد استفاده در ساخت خانه‌های این بافت، از طبیعت تامین شده و پس از تخریب مجددا به چرخه محیط زیست و طبیعت برمی گردد. همخوانی مصالح استفاده شده در خانه‌های این منطقه؛ با شاخص‌های زیست محیطی سبب شد تا شهر یزد در سال ۲۰۱۷ به عنوان پایلوت شهر‌های پایدار جهان به ثبت برسد.

وی دلیل دیگر ثبت شهر یزد به عنوان میراث جهانی را استفاده بهینه از انرژی به واسطه ساختار و بافت خانه‌های بافت تاریخی دانست و تصریح کرد: ساخت بادگیر‌ها و حفر قنات‌های منحصر بفرد توسط یزدی‌ها مؤید این مهم است و وجود این نماد‌ها در یزد، این شهر را در بین شهر‌های تاریخی جهان متمایز کرده است.

استاندار یزد خاطرنشان کرد: استان یزد با قدمت سه هزار ساله، اقلیم کویری، معماری منحصر بفرد و با جمعیتی بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر، جزء چهار استان برتر صنعتی و دو استان برتر معدنی ایران است.

وی افزود: چهار هزار واحد صنعتی در تولید حدود هشتصد نوع کالا فعالیت می‌کنند که بیش از نیمی از محصولات تولیدی، جنبه صادراتی دارد و همچنین این استان با تولید ۵۰ درصد کاشی و سرامیک کشور و ۲۷ درصد تولیدات حوزه نساجی، به ترتیب رتبه‌های اول و دوم کشوری را به خود اختصاص داده است.

فاطمی به رتبه اول استان یزد در تولید سنگ آهن کشور و رتبه سوم در تولید فولاد کشور اشاره و اضافه کرد: بزرگترین معادن مس و بزرگترین کارخانه تولید شیشه خاورمیانه در استان یزد واقع شده است.

استاندار یزد همچنین به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های یزد در حوزه کشاورزی اشاره کرد و گفت: علی رغم قرارگیری استان یزد در یک منطقه کویری با اقلیم خشک، این استان در تولید محصولات کشاورزی کم آبخواه و پر بازده جایگاه ویژه‌ای دارد.

رتبه دوم در بخش صادرات پسته و انار و رتبه سوم در بخش تولید محصولات گلخانه‌ای کشور متعلق به استان یزد است.





:: بازدید از این مطلب : 133
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 20 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

عضو فقهای شورای نگهبان: شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی استان به وظایف قانونی خود در قبال دانشگاه یزد عمل کنند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، عضو فقهای شورای نگهبان و مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور در دیدار با اعضای هیأت رئیسه دانشگاه یزد بر ضرورت قرار گرفتن دانشگاه مادر استان یزد در طراز دانشگاه اسلامی، معنوی، اخلاقی و علمی تأکید کرد.

آیت الله علیرضا اعرافی در این دیدار، با اشاره به اهمیت نقش نخبگان و استعداد‌های برتر در توسعه و سازندگی کشور، مهاجرت بی‌بازگشت نخبگان را معضلی اساسی توصیف کرد و از متولیّان آموزش عالی کشور و دانشگاهیان خواست، چاره جویی برای رفع این معضل را در اولویت برنامه‌های خود قراردهند.

وی افزود: نتایج تحقیقات انجام گرفته در این زمینه نشان می‌دهد کمبود ابزار و امکانات مطالعاتی و تحقیقاتی و همچنین مشکلات معیشتی به ترتیب از جمله مهمترین علل بروز این پدیده نامبارک است که باید برای آن‌ها چاره اندیشی شود.

آیت الله اعرافی خاطرنشان کرد: امروز در دانشگاه‌های کشور نیازمند یک نگاه ویژه به استعداد‌های برتر با رویکرد نخبه پروری به منظور حفظ و صیانت از نیرو‌های زبده و کارآمد هستیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه بر لزوم ایجاد منابع پایدار و ویژه برای سرآمدی دانشگاه یزد تأکید کرد و افزود: شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی استان باید با ایجاد منابع پایدار برای دانشگاه یزد، به وظایف قانونی خود در قبال این دانشگاه عمل کنند تا دانشگاه مادر استان بتواند در مسیر مأموریت‌های اصلی و اساسی خود برای رفع معضلات جامعه و صنعت بکوشد.

رییس مرکز جهانی علوم اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت فعالیت‌های بین المللی در دانشگاه یزد اشاره کرد و افزود: باید با استفاده از تجربیات موفق جامعه المصطفی، یک برنامه جامع و راهبردی برای ایجاد شبکه پذیرش دانشجوی بین المللی در دانشگاه یزد ایجاد شود.

آیت الله علیرضا اعرافی با استقبال از تلاش‌های صورت گرفته در دانشگاه یزد برای تبدیل شدن به دانشگاه نسل چهارم، خاطرنشان کرد: دانشگاه یزد باید با انجام کار‌های علمی و تحقیقاتی توأم با آسیب شناسی دقیق و عالمانه برای برون رفت از چالش‌ها و معضلات یزد جدید برنامه و راهکار ارایه دهد.

مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور همچنین بر ضرورت استفاده از توانمندی‌ها و مشارکت دانشجویان در عمق بخشیدن و توسعه فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه‌ها تأکید کرد و افزود: توجه به مقوله هنر و ادبیات باید در فعالیت‌های فرهنگی به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.

برقراری پیوند میان علم و دین در دانشگاه‌ها از دیگر موضوعاتی بود که در سخنان آیت الله اعرافی مورد توجه و تأکید قرار گرفت. وی برقراری پیوند میان علم و دین در دانشگاه‌ها را بر پایه محور‌های چهارگانه تاریخ تمدن اسلام و ایران، فلسفه علوم از منظر اسلام، ترویج اخلاق و ارزش‌های اسلامی مرتبط با رشته‌های آموزشی و توجه به مبانی فقه و حقوق اسلامی امکانپذیر دانست.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه بر ضرورت توجه به فناوری‌های نوین در دانشگاه تأکید کرد و افزود: فناوری‌های نوین نظیر هوش مصنوعی، نانو و ژنتیک آینده علم را در دست دارد و لازم است دانشگاه‌های کشور از هم اکنون برای توسعه این فناوری‌ها و علوم مرتبط با آن تلاش کنند.

آیت الله اعرافی همچنین بر ضرورت توجه ویژه به جهاد تبیین در دانشگاه‌ها تأکید کرد و اظهار داشت: جهاد تبیین باید به مثابه یک گفتمان جدید با ارکان و مؤلفه‌های منطقی آن در دانشگاه‌های کشور تحقق یابد.

توجه به تاریخ و فرهنگ یزد در معرفی الگو‌های معماری و شهرسازی، تقویت ارتباط دانشگاه با آموزش و پرورش و حوزه‌های علمیه، فراهم سازی زیرساخت‌ها و فضا‌های کالبدی برای آموزش و تحقیق، تحلیل و بررسی لایحه بودجه سالیانه کشور در مجامع علمی و دانشگاهی، تعامل و همکاری دانشگاه‌های یزد، اردکان و میبد به منظور ارتقای رتبه ملی و بین‌المللی این دانشگاه ها، ایجاد نظام مشاوره و معاضدت دانشجویی در راستای پاسخگویی و رفع مشکلات و دغدغه‌های معیشتی و روانی دانشجویان از دیگر محور‌هایی بود که آیت الله اعرافی در سخنان خود به آن اشاره کرد.

در آغاز این دیدار رییس دانشگاه یزد و سایر اعضای هیأت رییسه این دانشگاه در سخنان کوتاهی به بیان دیدگاه‌ها و اهم فعالیت‌های انجام گرفته و در دست اقدام در حوزه‌های پژوهش و فناوری، اداری و مالی، دانشجویی و فرهنگی و امور بین‌الملل پرداختند.

شایان ذکر است اعضای هیأت رییسه دانشگاه در حاشیه این دیدار، از دانشگاه اردکان و دانشگاه میبد نیز بازدید کردند و از نزدیک در جریان فعالیت‌های علمی و آموزشی این دو دانشگاه قرار گرفتند. در ملاقات‌های انجام گرفته میان هیأت رییسه این دانشگاه‌ها راهکار‌های عملی برای توسعه همکاری‌های فی مابین در زمینه‌های علمی، فرهنگی و رفاهی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و مقرر شد در جلسات تکمیلی و تخصصی این راهکار‌ها در قالب تفاهم‌نامه‌های مشترک اجرایی شود.

/پایان خبر



:: بازدید از این مطلب : 142
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 20 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

این شما و این بخش سوم و پایانی بهترین هتل های یزد. اگر بعد از خواندن این لیست به نظرتان رسید که هتلی وجود داشته که ما باید در این لیست اضافه کنیم، خوشحال می‌شویم که بهمان بگویید تا آن را اضافه کنیم.

هتل سنتی مظفر یزد

نزدیک به ۲۰۰ سال پیش به دستور تاجر بزرگی به نام مظفر، خانه باغی به نام مظفر در محله خلف باغ یزد بنا شد که در حال حاضر هتل سنتی مظفر نامیده می‌شود. معماری هتل سه ستاره سنتی مظفر مانند دیگر هتل‌های سنتی شهر یزد از تالاری بی‌نظیر‌، پنج دری و بادگیری باشکوه ساخته شده است.

هتل دارای ۱۹ باب اتاق با ظرفیت ۵۰ تخت و با طراحی سنتی است. وجود کتابخانه اختصاصی و فضای کوچکی به نام بالاخانه برای نگهداری اشیا گران‌بها و ارزشمند از ویژگی اتاق‌های هتل سنتی مظفر است.

امکانات هتل: پارکینگ، سفره‌خانه سنتی، خدمات پزشکی، لابی، کافی‌شاپ، جکوزی، روم سرویس، زورخانه باستانی

آدرس: یزد، میدان آزادی، خیابان مطهری شمالی، کوچه خلفِ باغ، جنب مخابرات

هتل کاروان یزد

در مرکز شهر تاریخی یزد در بلوار آزادگان،‌ در فاصله کمی از جاذبه‌های گردشگری مانند زندان اسکندر، خانه لاری‌ها، موزه سکه، بقعه ۱۲ امام و مسجد جامع، هتل نوساز و سه ستاره کاروان قرار گرفته است.

این هتل دارای ۳۲ باب فضای اقامتی با امکانات مناسب است. واحدهای اقامتی موجود در این هتل در محوطه‌ای سرسبز و دیدنی به‌صورت ویلایی پراکنده شده‌اند. می‌توانید ساعت‌ها در محوطه سرسبز و آرام این هتل قدم بزنید یا بنشینید و خستگی را از تن خود به در کنید. در رستوران محبوب هتل نیز می‌توانید انواع غذاهای ایرانی و فرنگی خوش‌طعم را امتحان کنید.

امکانات هتل: رستوران هتل باغ، اینترنت پرسرعت وایرلس، کافی‌شاپ،‌صندوق امانات،‌خشکشویی، تاکسی سرویس، سالن چندمنظوره، فضای باز جهت تمرینات ورزشی، پارکینگ اختصاصی، فضای سبز وسیع

آدرس: یزد، بلوار آزادگان، جاده فرودگاه، هتل کاروان، مجتمع توریستی کاروان

هتل سنتی شعرباف

هتل سرای سنتی شعرباف بنایی ۲۰۰ ساله یادگاری از دوران قاجار است که در حال حاضر به هتلی دو ستاره در قلب شهر یزد تبدیل شده است. هتل شعرباف دارای ۹ اتاق دنج مجهز به امکانات رفاهی مطلوب است. بنای هتل با توجه به معماری خاص و همچنین وجود کارگاه شعربافی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور خریداری و در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. فضای سنتی اقامتگاه و وجود کارگاه شعربافی، زیبایی چشم‌نوازی را به این هتل بخشیده است.

میهمانان این هتل می‌توانند در تخت‌های سنتی چیده‌ شده دورتادور حیاط که حوضی با فواره‌های زیبا در وسط آن‌ها قرار گرفته یا در تخت‌های سنتی در پشت بام هتل اوقات آرامش‌بخشی را داشته باشند. قرار گیری در بافت تاریخی شهر و نزدیکی به اماکن دیدنی نظیر زندان اسکندر، خانه لاری‌ها، بقعه ۱۲ امام، حمام ابوالمعالی، موزه سکه و مردم‌شناسی این هتل را به گزینه‌ای مناسب برای اقامت در شهر بادگیرها تبدیل کرده است. همین طور با طی کردن مسافت اندکی می‌توانید به دیدن سایر مکان های دیدنی یزد چون مسجد جامع، بازار محلی، مجموعه امیرچخماق، موزه آب، آتشکده و دخمه زرتشتیان بروید.

امکانات هتل: لابی،‌کافی‌شاپ، صندوق امانات، اینترنت رایگان، روم سرویس، رستوران

آدرس: یزد، خیابان امام، خیابان فهادان کوچه بقعه دوازده امام به‌سمت خانه لاری‌ها

هتل سنتی کهن کاشانه یزد

در قلب بافت تاریخ یزد، در محله تاریخی فهادان مجاور زندان اسکندر در خیابان امام خمینی هتلی با طراحی به سبک معماری سنتی قرار گرفته که کهن کاشانه نامیده می‌شود. هتل کهن کاشانه هتلی دو ستاره است که از ۲۱ باب اتاق مجهز به کلیه امکانات رفاهی مطلوب تشکیل می‌شود. نزدیکی هتل به آثار تاریخی مانند خانه لاری‌ها، بقعه ۱۲ امام، بازار،‌مسجد جامع، موزه سکه و مردم‌شناسی از مزیت‌های این هتل به شمار می‌رود. در کل، خود هتل نیز، چیزی کمتر از یک اثر تاریخی ندارد.

کهن کاشانه از خشت و گل ساخته شده و دارای پایاب قنات و پشت بامی مشرف به چشم‌اندازی دیدنی از بادگیرهای شهر است. حیاط رویایی هتل با حوض بزرگ نقلی آن، فضایی مسحور‌کننده به این هتل بخشیده به‌گونه‌ای که با نگاه به این منظره یاد روزگاران قدیم می‌افتید. هتل کهن کاشانه نزدیک به فرودگاه قرار گرفته و دسترسی آسانی به اماکن گردشگری نظیر  زندان اسکندر، موزه سکه و حمام ابوالمعالی دارد.  

امکانات هتل: کافی شاپ، رستوران، پارکینگ، نمازخانه، لابی، کافی‌شاپ

آدرس: یزد، خیابان امام، بافت تاریخی، کوچه ی چهلم، جنب موزه ی سکه و مردم‌شناسی

هتل سرای کهن (خانه قیصری‌ها)

در قدیمی‌ترین خیابان شهر در کنار آثار باشکوه و فاخار سرزمین یزد، هتل سرای کهن با معماری فوق‌العاده و خاص نظرتان را به سوی خود جذب می‌کند. بنای این هتل دو ستاره در دوره قاجار ساخته شده و در گذشته با نام خانه قیصری شناخته می‌شده است. برای ورود به هتل از کوچه‌ای سقف‌دار که به آن ساباط می‌گویند، عبور می‌کنید و پس از آن وارد خانه‌ای حیاط‌دار و دلنواز که گرداگرد آن را اتاق‌ها پر کرده‌اند،‌ می‌شوید. سعی کنید آهسته قدم بردارید تا بتوانید زیبایی‌های این هتل را به‌راحتی تماشا کنید.

دورتادور حیاط ۹ باب اتاق در کنار یکدیگر در دو طبقه با امکانات رفاهی مناسب فراهم شده‌اند. برای گذراندن اوقات فراغت می‌توانید در حیاط هتل که با گل‌های رنگارنگ و در هم پیچیده نقاشی شده و در وسط آن حوض آبی خودنمایی می‌کند، چایی بنوشید یا وعده غذایی نوش جان کنید.  هتل سرای کهن به‌دلیل نزدیکی به باغ دولت آباد، فرودگاه، بازار خان و باغ پهلوان‌پور طرفداران زیادی دارد.

امکانات هتل: رستوران، چایخانه سنتی، کافی‌شاپ، فضای سبز، لابی، خشکشویی، اینترنت

آدرس: یزد، خیابان امام خمینی، بعد از چهارراه مسجد جامع، بن‌ بست عرفا، هتل سرای کهن

هتل ادیب الممالک

هتل دو ستاره ادیب‌الممالک در بافت تاریخی شهر یزد با قدمتی بیش از ۲۰۰ سال قرار گرفته و متعلق به دوران قاجار است. این هتل از مجموعه‌ای متقارن شامل شاه‌نشین، سه‌دری، دو دری و تالاری باشکوه، حیاطی باصفا،‌ حمام سنتی، اصطبل، بادگیر یک‌طرفه، منبع ذخیره آب و سرداب تشکیل شده که از جذابیت‌های این هتل محسوب می‌شوند.

هتل ادیب‌الممالک دارای ۱۳ باب اتاق با طراحی سنتی است. دسترسی آسان به مسجد جامع یزد، خانه لاری‌ها، موزه سکه، زندان اسکندر و بازار سنتی این هتل را به هتلی محبوب تبدیل کرده است.

امکانات هتل: رستوران سنتی، لابی، کافی‌شاپ، صندوق امانات، حمام سنتی، اینترنت رایگان، پارکینگ، خدمات خانه‌داری، خدمات آژانس مسافرتی، فضای سبز

آدرس: یزد، خیابان قیام، کوچه لب خندق، پلاک ۸۳



:: بازدید از این مطلب : 147
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 13 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

در ادامه پست قبلی، در این نوشته هم می‌خواهیم بهترین هتل های یزد را به شما معرفی کنیم؛ با خواندن این سری از پست‌ها می‌توانید برای سفر بعدی خود آماده شوید و بهترین هتل یزد را برای اقامت انتخاب کنید.

هتل سنتی رز یزد

 

  • آدرس: یزد، میدان شهید‌بهشتی، ابتدای خیابان امام، انتهای کوچه فرهنگ (مشاهده روی نقشه)

  • امکانات هتل: اینترنت و کافی‌نت، خدمات پزشکی، تاکسی سرویس، تنیس روی میز، شطرنج، بیلیارد، جکوزی و سونا، فضای سبز زیبا، رستوران و کافی شاپ.

هتل سنتی رز یکی از هتل های ۳ ستاره و تاریخی شهر خشتی یزد است. این هتل در واقع خانه‌ای قدیمی است که حدود ۲۵۰ سال پیش در دوران قاجار توسط آقایی به نام «شیخ مهدی عرب» بنا شده است. از آنجایی که خانواده این آقا با لقب «تهرانی‌ها» شناخته می‌شدند، این خانه نیز به نام «خانه تهرانی‌ها» معروف شد. مانند دیگر خانه‌های تاریخی یزد در ساخت این بنا از خشت و گل استفاده شده است.

هتل دارای ۱۱ باب فضای اقامتی با گنجایش ۳۵ تخت است.  با ورود به این بنا، حس می‌کنید که وارد خانه‌ای قدیمی و دنج شده‌اید. حیاط سرسبز و باصفا با حوض بزرگ در وسط آن و تخت‌هایی که در حیاط چیده شده‌اند، فضایی صمیمی ایجاد کرده و شما را یاد خانه‌های فیلم‌های قدیمی می‌اندازد. رستوران در فضای باز هتل که انواع غذاهای سنتی و ایرانی خوش‌طعم را سرو می‌کند، از دیگر جذابیت‌های این هتل به شمار می‌رود. این هتل در جایی از شهر واقع شده که دسترسی شما را به بافت سنتی و تاریخی شهر و اماکن دیدنی و تفریحی آن آسان‌تر می‌کند. هتل سنتی رز همچنین فاصله اندکی با فرودگاه شهید صدوقی و ایستگاه راه‌آهن یزد دارد و همین طور در چند قدمی مسجد جامع کبیر یزد قرار گرفته است.  

هتل سنتی مهر یزد

  • آدرس: یزد، خیابان قیام، کوچه لب‌خندق (مشاهده روی نقشه)

  • امکانات هتل: لابی، کافی‌شاپ، خدمات خانه‌داری، رستوران، خدمات آژانس مسافرتی، فروشگاه، کافی‌نت، سالن بیلیارد، غرفه صنایع دستی، خدمات پزشکی، فضای سبز، تاکسی سرویس، پارکینگ.

هتل سنتی مهر هتلی سه ستاره با معماری سنتی ولی امکانات مدرن و تجهیزات پیشرفته در بافت تاریخی شهر یزد قرار گرفته است. این هتل حدود ۲۰۰ سال پیش در دوران قاجار در اختیار خانواده تاجری به نام «زرگر یزدی» بوده و با همین عنوان معروف بوده است. هتل سنتی مهر دارای ۲۳ باب فضای اقامتی با امکانات مطلوب و مناسب است.

به‌محض ورود به این هتل و دیدن حوض زیبا در وسط حیاط، شیشه‌های رنگین، بادگیرهای بلند،‌درب‌های چوبی، اتاق سه دری و پنج دری،‌ هشتی تالار بزرگ و نارنجستان احساس می‌کنید در زمان سفر کرده‌اید. رستوران و کافی‌شاپ هتل در پشت‌بام دیدنی هتل که مشرف به بافت تاریخی یزد است و چشم‌انداز فوق‌العاده‌ای دارد و انواع غذاهای ایرانی و فرنگی خوش‌طعم را سرو می‌کند، اوقات فراموش‌نشدنی را برای میهمانان این هتل می‌سازد. همچنین بنای این هتل در لیست میراث فرهنگی ایران به ثبت رسیده است. از امتیازات دیگر این هتل می‌توان به نزدیکی به میدان تاریخی امیرچخماق، موزه آب، زندان اسکندر، خیابان قیام و مراکز بزرگ خرید نظیر زرگرها، بازراخان،‌ بازار پنجعلی و بازار شاهزاده افضل اشاره کرد.

لذت سفر به یزد، با اقامت در هتل‌های سنتی آن تکمیل می‌شود. با ورود به این هتل‌های جذاب سنتی به یزد قدیم سفر می‌کنید و حال و هوای تاریخی آن شما را اسیر خود می‌کند.

شهر تاریخی یزد بیست و دومین اثر ثبت شده از ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است. شهری متفاوت که مانند نگین در دل کویر می‌درخشد و بی‌شک یکی از بزرگ‌ترین جاذبه‌های گردشگری کشور به شمار می‌رود. با قدم زدن در کوچه پس کوچه‌های دیدنی این شهر گویی گام به داستان‌های شنیدنی هزار و یکشب یا فیلم‌های تاریخی گذاشته‌اید. تماشای خانه‌های خشتی با معماری بی‌نظیر که هنوز بافت تاریخی خود را حفظ کرده‌اند و بادگیرهایی که جای کولر برای اهالی این شهر کار می‌کنند، تجربه‌ای شگفت انگیز را برای شما رقم می‌زند. کافی است پا بر جادوی این شهر خشتی بگذارید تا مسحور آن شوید.

لذت سفر به این شهر تاریخی با اقامت در هتل‌های سنتی آن تکمیل می‌شود. با ورود به این هتل‌های جذاب سنتی به یزد قدیم سفر می‌کنید و حال و هوای تاریخی آن شما را اسیر خود می‌کند. ولی اگر طرفدار هتل‌های لوکس هستید، یزد هم مانند دیگر شهرهای ایران، هتل مدرن نیز دارد که بسته به نوع سلیقه و حال و هوایتان می‌توانید هرکدام را که دوست دارید، برای اقامت انتخاب کنید.  با ما باشید تا با این هتل‌های جذاب بیشتر آشنا شوید.

هتل آنتیک ملک التجار

نزدیک به یک قرن پیش در یکی از بازارهای مهم شهر یزد خانه‌ای تاریخی ساخته شد که متعلق به یکی از تجار با‌سابقه یزد به نام «حاجی علی عسکر شیرازی» بود. ورودی این خانه تاریخی به شیوه روزگاران قدیم از کوچه‌ای باریک که دارای دیوارهای بلند است، راه دارد. در سال ۱۳۷۶ در محل این خانه تاریخی، اولین هتل چهار ستاره خشتی جهان با نام هتل آنتیک ملک التجار شروع به کار کرد.

هتل ملک التجار دارای ۲۳ باب اتاق است که هرکدام از آن‌ها از زیبایی منحصر به فردی برخوردار است. نقاشی‌های اتاق‌های این هتل تاریخی کار یک نقاش شیرازی است که از لحاظ سبک شباهت زیادی به نقاشی‌های عمارت نارنجستان شیراز دارد. با اقامت در این هتل گویی به روزگاران قدیم سفر کرده‌اید و با تجار آن زمان نشست و برخاست می‌کنید.

امکانات هتل: لابی، آسانسور، چایخانه سنتی، رستوران سنتی، جکوزی، کافی شاپ، خدمات آژانس مسافرتی، تاکسی سرویس، کافی‌نت، فروشگاه، خدمات پزشکی، پارکینگ

آدرس: یزد، خیابان قیام، بازار پنجه علی

هتل لاله یزد

در بافت تاریخی شهر یزد در کنار آب‌انبار گلشن، خانه‌ای معروف به نام سرای گلشن قرار گرفته که متعلق به دوران قاجار است. این خانه که تا سال ۱۳۵۷ به‌عنوان منزلی مسکونی مورد استفاده بود، از سال ۱۳۸۲ به بعد به هتلی سه ستاره با امکانات کامل و تجهیزات مدرن تبدیل شد. معماری بنای هتل از هشتی‌ها، دالان‌ها، اتاق‌های ارسی و پنج دری تشکیل می‌شود.

هرکدام از اتاق‌های هتل طراحی جداگانه و خاص خود را داشته و رقص نور مسحورکننده در اتاق‌های ارسی آن، برای میهمانان هتل، اقامتی رویایی همراه با آسایش را فراهم می‌سازد. ایوان و حیاط مرکزی هتل لاله مکان مناسبی برای استراحت و لذت بردن از محیط اطراف است.  هتل لاله در جوار آب‌انبار تاریخی گلشن و مراکز خرید قرار گرفته است و به‌دلیل قرارگیری در قلب شهر دسترسی آسانی به دیگر اماکن گردشگری دارد.

امکانات هتل: کافی‌شاپ، کافی‌نت، سالن همایش، رستوران، رستوران فضای باز، رستوران سنتی، مرکز خرید، فضای سبز، خشکشویی، تاکسی سرویس، اینترنت بی‌سیم، پارکینگ اختصاصی، کتابخانه، آرایشگاه، خدمات پزشکی، رستوران فست‌فود

آدرس: یزد، بلوار بسیج، جنب آب‌انبار تاریخی گلشن



:: بازدید از این مطلب : 169
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 13 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

اگر قصد سفر به شهر تاریخی و زیبا و شگفت‌انگیز یزد را دارید، پیشنهاد می‌کنیم این پست و دو پست بعدی بلاگ ما را بخوانید. زیرا در آن قرار است بهترین هتل های یزد را به شما معرفی کنیم.

یزد اولین شهر خشتی جهان و دومین شهر تاریخی زنده جهان پس از ونیز است که به‌تازگی به ثبت میراث جهانی یونسکو رسیده است. این شهر زیبا در آغوش گرم کویر خفته و با گذر سال‌های طولانی تغییر چهره زیادی نداده و هنوز هم بوی تاریخ و سنت، در کوچه پس کوچه‌های آن در میان خانه‌های خشتی و سقف‌های گنبدی قدیمی آن به مشام می‌رسد. هر ایرانی حداقل یک بار در عمر خود باید به شهر بادگیرها سفر کند، زیرا هرکس با هر سلیقه‌ای که باشد، این شهر، چیزی خارق‌العاده برای نشان دادن دارد. 

لذت سفر به عروس کویر با اقامت در هتل‌های جذاب آن دو چندان می‌شود. اقامت در هتل‌‌هایی سنتی که در گذشته خانه اشراف بوده‌اند، در هیچ کجای ایران جز یزد امکان‌پذیر نیست. این هتل‌ها خود قسمتی از جاذبه‌های گردشگری شهر هستند و معماری فوق‌العاده آن‌ها هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند. با ورود به این هتل‌ها شما پا به روزگاران قدیم و حال و هوای تاریخی یزد می‌گذارید. خوابیدن زیر طاق اتاق‌های تاریخی این هتل‌ها در حالی که مشام‌تان پر از بوی خشت و سفال شده است، حس متفاوتی دارد. نوشیدن چای در مهتابی اعیانی این هتل‌ها و تماشای محوطه قدیمی و حوضچه وسط حیاط لذت خاصی دارد. اگر تمایل ندارید در هتل‌های سنتی اقامت کنید، می‌توانید هتل‌های مدرن و لوکس را انتخاب کنید.

هتل داد یزد

  • آدرس: یزد، میدان شهید‌بهشتی، خیابان دهم فروردین، پلاک ۱۱۴ (مشاهده روی نقشه)

  • امکانات هتل: سالن بدن‌سازی، سالن ماساژ، کافی‌شاپ، کافی‌نت، سالن همایش، رستوران فضای باز، رستوران سنتی، مرکز خرید، فضای سبز، خشکشویی، تاکسی‌ سرویس، اینترنت بی‌سیم، پارکینگ اختصاصی، کتابخانه، آرایشگاه، خدمات پزشکی، فست‌فود، خودپرداز

هتل چهار ستاره داد در بافت قدیمی و قلب شهر یزد با قدمتی نزدیک به یک قرن با حفظ اصالت تاریخی و معماری سنتی خود با امکاناتی مدرن و به روز جا خوش کرده است. در روزگاران قدیم در سال ۱۳۰۷، این هتل با کاربری مهمانپذیر و گاراژ تخلیه بار توسط «حاج عبدالخالق داد» ساخته شد و بعدها در سال ۱۳۸۰ به‌دلیل معماری منحصربه‌فرد و محیط زیبا توسط «محمد حسن داد» یکی از نوادگان موسس بنا مرمت و بازسازی و در سال ۱۳۸۶ تحت عنوان هتل ۴ ستاره داد یزد، تبدیل به هتلی لوکس شد.

در ساخت این بنا از قدیمی‌ترین مصالح مورد استفاده کویرنشینان یعنی کاهگل و آجر استفاده است. هتل دارای دو طبقه مثبت و یک طبقه منفی با ۸۸ باب اتاق مجهز به امکانات رفاهی مدرن است. از امتیازات هتل می‌توان به مجاورت با جاذبه‌های دیدنی شناخته شده چون آتشکده زرتشتیان و مجموعه امیرچخماق اشاره کرد. رستوران سنتی با سرو انواع غذاهای لذیذ ایرانی و فرنگی در محیطی دلنشین و آرام، کافی‌شاپ در فضای باز در پشت بام هتل با چشم‌اندازی از شهر خشتی یزد، مجموعه ورزشی مجهز از امتیازات این هتل هستند. همچنین استفاده از خدمات سونا، استخر و جکوزی در این هتل رایگان است.

هتل پارسیان صفائیه یزد

  • آدرس: یزد، خیابان تیمسار فلاحی، جنب میدان امام حسن (مشاهده روی نقشه)

  • امکانات هتل: سالن بدن‌سازی، کافی‌شاپ، کافی‌نت، سالن همایش، رستوران فضای باز، رستوران سنتی، مرکز خرید، فضای سبز، خشکشویی، تاکسی سرویس، اینترنت بی‌سیم، پارکینگ اختصاصی، کتابخانه، آرایشگاه، خدمات پزشکی، استخر روباز، فست‌فود، ماهواره، خودپرداز.

هتل چهارستاره پارسیان صفائیه در یکی از محله‌های خوش آب‌ و هوای شهر یزد در باغی بزرگ و سرسبز با درختان سر به فلک کشیده و باغچه‌های زیبا نزدیک به جاذبه‌های دیدنی قرار گرفته است. هتل صفائیه متشکل از دو بخش هتل جدید و هتل باغ است که بخش جدید شاهکاری از تلفیق معماری مدرن و سنتی و قسمت هتل باغ دارای ساختاری سنتی است.

هتل در ۳ طبقه دارای ۲۰۰ باب فضای اقامتی مجهز به امکانات رفاهی پیشرفته و لوکس است. در اتاق‌های این هتل که پنجره‌هایی مشرف به فضای باغ هتل دارد، می‌توانید با آواز پرندگان از خواب بیدار شوید. هتل صفائیه در نقطه‌ای از شهر قرار گرفته که دسترسی راحتی به دیگر مناطق شهر، پایانه مسافربری، مراکز تفریحی، تجاری و اماکن دیدنی دارد. رستوران چوبی، کافی‌شاپ کلاه فرنگی با ظرفیت ۷۰ نفر، سالن چندمنظوره نارین با ظرفیت ۴۰ نفر، کافی‌شاپ با فضای تابستانی و آب‌نما با ظرفیت ۷۰ نفر، کافی‌شاپ آلما با فضایی شیشه‌ای در وسط باغ، فروشگاه صنایع دستی، پارکینگ رایگان و سالن همایش از امکانات ویژه این هتل است.

 

هتل باغ مشیر الممالک یزد 

  • آدرس: شهر یزد، خیابان انقلاب، بلوار مشیر (مشاهده روی نقشه)

  • امکانات هتل: سالن کنفرانس، خشکشویی، کافی‌شاپ، باغ، لابی، رستوران، اینترنت بی‌سیم، کافی‌نت، تاکسی سرویس، چایخانه سنتی، پارکینگ

هتل چهارستاره باغ مشیرالممالک،‌ اولین هتل باغ ایرانی و یادگاری به جا مانده از دوران قاجار در محدوده شمال غربی یزد، در حاشیه بافت قدیم در یکی از خیابان‌های ورودی شهر است. این باغ در زمان‌های دور، در دوران مظفرالدین شاه قاجار در زمینی به وسعت ۱۳ هزار متر مربع توسط «میرزا فتح الله مشیرالممالک» که در اواخر دوران قاجار امور اداره دارایی را بر عهده داشت، بنا شده است. هتل باغ مشیرالممالک در سال ۱۳۸۲ تحت عنوان اولین هتل باغ ایرانی با ساختار سنتی و مجهز به کلیه امکانات رفاهی مدرن و تجهیزات پیشرفته روز دنیا تاسیس شد.

اتاق‌ها و سوئیت‌های سنتی هتل بالکن‌هایی با چشم‌انداز فوق‌العاده از باغ زیبای هتل دارند که از  جذابیت‌های هتل به شمار می‌رود. می‌توانید ساعت‌ها در محوطه زیبای باغ به تماشای فواره‌های زیبا، درختان کهن و سر به فلک کشیده، حوض، نهرهای جاری و معماری اصیل بنای هتل بنشینید. هتل باغ مشیرالممالک در جایگاهی قرار گرفته که دسترسی راحتی به مرکز شهر و جاذبه های گردشگری یزد نظیر میدان امیرچخماق، موزه آب، باغ دولت‌آباد و بازار خان ‌دارد. هتل باغ مشیر الممالک همین طور در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

هتل موزه فهادان

  • آدرس: یزد، فهادان، روبه‌روی زندان تاریخی اسکندر (مشاهده روی نقشه)

  • امکانات هتل: اینترنت بی‌سیم، کافی‌نت، خدمات پزشکی، تاکسی سرویس، محوطه‌ای با فضای زیبا، خدمات آژانس مسافرتی، رستوران، کافی شاپ

هتل چهارستاره موزه فهادان از مجموعه هتل‌های زنجیره‌ای مهر است که در قلب شهر خشتی یزد در بافت سنتی و نزدیکی آثار باستانی قرار گرفته است. حدود ۲۵۰ سال قبل این هتل خانه‌ای در اختیار خانواده‌ای از تجار بنام «تهرانی» در دوران قاجار بوده است. بنای هتل با پنجره‌های چوبی و شیشه‌هایی رنگارنگ هر بیننده‌ای را یاد خانه‌های قدیمی و خاطرات شیرین گذشته می‌اندازد. زیبایی بنا و بزرگی آن باعث شده بود تا این ساختمان مدتی به‌عنوان دفتر کنسولگری اقتصادی برخی کشورهای اروپایی نظیر فرانسه و آلمان در منطقه مورد استفاده قرار بگیرد.

هتل فهادان اولین هتل موزه ایران است که ۲۸ باب فضای اقامتی با گنجایش ۷۰ تخت دارد. بنای هتل از سه حیاط اصلی، نارنجستان و عمارت کلاه فرنگی، سه بادگیر زیبا، تالار بزرگ، چاه‌خانه، سراب زیبا و فعال، هشتی، دربند،‌ پشت‌بام بزرگ و مشرف به بافت تاریخی یزد تشکیل شده است. وقتی قدم درون حیاط این هتل می‌گذارید، حوضچه‌ای با کاشی‌های آبی و مملو از آب با تخت‌هایی قدیمی که دورتادور گوشه آن جا خوش کرده‌اند، می‌بینید. یکی از امتیازات این هتل قرار گرفتن زندان اسکندر، درست مجاور آن است. از دیگر جاذبه‌های گردشگری نزدیک هتل می‌توان به خانه لاری‌ها، خانه ملک زاده و زورخانه ابوالفضل اشاره کرد. این هتل هم‌ اکنون نیز به ثبت آثار تاریخی ایران رسیده است.



:: بازدید از این مطلب : 163
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 13 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

استان یزد مثل سایر استان‌های ایران، غذاها و شیرینی‌های سنتی مخصوص به خودش را دارد. خوراکی‌هایی مثل باقلوا، کیک یزدی، قطاب و... از جمله این شیرینی‌ها هستند و ما در این پست می‌خواهیم به معرفی آن‌ها بپردازیم.

قطاب

با شنیدن کلمه‌ی قطاب، بی‌اختیار تصویر بافت تاریخی استان یزد، در ذهنمان نقش خواهد بست. شیرینی وصف‌نشدنی این خوراکی فوق‌العاده لذیذ، پودر قندی که هنگام برداشتن هر تکه از آن، بر انگشتانمان می‌نشیند و فروبردن انگشت در دهان برای مزه‌مزه کردن طعم بی‌نظیرش، بسیار لذیذ و دوست‌داشتنی است. قطاب یکی از مشهورترین و محبوب‌ترین شیرینی‌های سنتی است که در استان یزد طبخ می‌شود. این شیرینی در دو نوع سنتی یزدی و عسلی توسط مردم این استان تهیه می‌شود. قطاب یزدی از دو قسمت تشکیل شده که به لایه‌ی خارجی و مغز داخلی شناخته می‌شود. لایه‌ی خارجی نانی است که در روغن فراوان سرخ می‌شود و از آرد گندم، شیر، ماست و زرده‌ی تخم‌مرغ تشکیل شده است. زنان هنرمند یزدی، این لایه را پس از سرخ کردن، درون پودر قند می‌غلطانند. مغز داخلی نیز از مخلوط پودر بادام، پودر قند و هل تهیه می‌شود. قطاب عسلی نیز تفاوت کوچکی با قطاب یزدی دارد و آن هم ماده‌ای است که به‌عنوان شیرین‌کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. در تهیه‌ی قطاب عسلی به‌جای پودر قند، از عسل استفاده می‌کنند. اغلب مردم استان یزد، این خوراکی لذیذ و دلپسند را هنگام عصر و همراه فنجانی چای تازه دم، میل می‌کنند.

نقل یزدی

در کنار تنوع بسیاری از شیرینی‌های سنتی موجود در استان یزد، خوراکی کوچک و نقلی که به همین نام شهرت دارد، طرفداران و مصرف‌کنندگان خاص خود را در سراسر ایران یافته است. این شیرینی که همگان به نقل یزدی می‌شناسیم، خاطرات خوب و شیرین کودکی و گذشته را در ذهنمان تداعی می‌سازد. مراسم و تشریفات ازدواج از جمله‌ زمان‌هایی است که بازار خرید و تهیه‌ی نقل یزدی را گرم و پرهیاهو می‌کند. مردم استان یزد، که در شیرینی‌پزی شهره هستند با ترکیب موادی مانند آب، شکر و تارتار و به آسان‌ترین روش ممکن به تهیه و طبخ نقل‌های دوست‌داشتنی و محبوب خود می‌پردازند. آن‌ها در برخی موارد از پودر هل، بادام، پسته و سایر تنقلات دلخواه به‌عنوان مغز نقل‌های تهیه شده‌ی خود استفاده می‌کنند.

شیرینی حاجی بادام

حاجی بادام شیرینی نقلی‌های لذیذ، خوشمزه، معطر و یکی از پرمصرف‌ترین خوراکی‌هایی است که جایگاه خوبی در بین خانواده‌های ایرانی از آن خود کرده است. این شیرینی دوست‌داشتنی یکی از انواع شیرینی‌های سنتی و بومی در استان یزد است که به‌دلیل استفاده از بادام، مقوی و پرخاصیت نیز محسوب می‌شود. این شیرینی در بسیاری از شهرهای کشور همچون کاشان نیز در وسعت زیادی طبخ می‌شود. مردم استان یزد برای تهیه و تدارک حاجی بادام از گلاب، زرده‌ی تخم‌مرغ، جوش‌شیرین، پودر قند، هل و بادام استفاده می‌کنند. قطعا با کمی هنر و ذوق آشپزی شما هم می‌توانید این شیرینی دوست‌داشتنی و لذیذ را تهیه کرده و اوقات شیرینی را در کنار اعضای خانواده‌ی خود سپری کنید.

باقلوا یزد

باقلوا شیرینی محبوب و سنتی ایرانی است که در برخی استان‌ها مانند استان قزوین به‌عنوان نوعی شیرینی سنتی و بومی تهیه و طبخ می‌شود. مردم استان یزد نیز گونه‌ی دیگری از این شیرینی‌ را (لوز پسته، لوز بادامی یا بیدمشک، لوز نارگیلی، لوز مخلوط دورنگ و لوز ترحیمی) به‌عنوان شیرینی سنتی دیار خود تهیه و طبخ می‌کنند که به باقلوای یزد شهرت دارد. خوراکی مطبوع، لذیذ، محبوب و دوست‌داشتنی که با صرف زمان، صبر و سلیقه‌ی کدبانوهای ایرانی، به‌راحتی می‌توان آن‌ را در منزل تهیه کرد و از طعم و مزه‌ی خانگی این شیرینی سنتی، لذتی شگرف برد. در استان یزد هنرمندان آشپزی با استفاده از زرده‌ی تخم‌مرغ، روغن، بکینگ‌پودر، کره، نمک، گلاب، آردسفید، شکر، آب، پودر پسته، پودر بادام، هل و پودر قند به طبخ باقلوای مخصوص استان‌شان می‌پردازند.

پشمک یزدی

شیرینی سبک همچون پر کاه، نرم مانند پنبه، شیرین چون عسل و بسیار لذیذ و دوست‌داشتنی است که به‌عنوان خوراکی سنتی و بومی استان یزد در سراسر کشور شناخته می‌شود. گردشگران بسیاری هنگام سفر به شهر تاریخی یزد، با مراجعه به مراکز فروش این شیرینی سنتی، این سوغاتی شیرین را برای عزیزان خود فراهم می‌کنند. مردم این استان با استفاده از شکر، آرد، روغن جامد، سرکه و آب به طبخ و تدارک پشمک معروف یزدی می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم هنگام سفر به این استان خاطره‌انگیز، از خرید آن غافل نشوید.

شیرینی پنجره‌ای (شیرینی منقا)

شیرینی پنجره‌ای یا شیرینی‌ منقا، یکی دیگر از خوراکی‌های سنتی و محلی استان یزد محسوب می‌شود. این شیرینی بومی با شکل ظاهری و طعم متفاوتی که نسبت به سایر همنوعان خود دارد، از جایگاه خاصی بین مردم این استان برخوردار است. از مهم‌ترین ابزاری که برای طبخ شیرینی منقا لازم و ضروری است، قالبی است که برای شکل‌دادن به شیرینی هنگام سرخ شدن در روغن، مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته در نبود این قالب‌ها هم می‌توان به تهیه‌ی شیرینی منقا پرداخت. آشپزان این خطه از سرزمین‌مان برای تهیه و طبخ شیرینی منقا از نشاسته، گلاب، آب، آرد برنج، آرد سفید، تخم‌مرغ، زعفران، پودر قند و روغن استفاده می‌کنند. تهیه‌ی این خوراکی لذیذ و مطبوع بسیار آسان است و در مدت زمانی نه چندان زیاد، آماده می‌شود.

کیک یزدی

یکی دیگر از مشهورترین شیرینی‌های سنتی تهیه شده در استان یزد، کیک یزدی نام دارد که امروزه از طرفداران بسیاری در سراسر ایران برخوردار است. این خوراکی لذیذ از جمله شیرینی‌های معطر و خوشمزه به شمار می‌آید که علاوه بر این استان تاریخی، در بسیاری از مناطق کشور تهیه و طبخ می‌شود. یکی دیگر از هنرمندی‌های مردم خوش‌ذوق و باسلیقه‌ی استان یزد که در مراسم‌های مذهبی و پذیرایی از میهمانان، بیش از سایر محفل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. زنان هنرمند و مادران کدبانوی یزدی، برای طبخ کیک یزدی از آرد، ماست، وانیل، نمک میوه، تخم‌مرغ، جوش شیرین و پودر شکر برای تهیه‌ی آن استفاده می‌کنند. طبخ این کیک سنتی بسیار آسان بوده و با کمی دقت می‌توانید آن‌را در منزل تهیه کنید. نوش جان...

نان سوروک یزد

یکی از نان‌های سنتی و بومی استان یزد، نان سوروک نام دارد که بانوان هنرمند یزدی معمولا آن‌را برای شب‌نشینی‌های دوستانه طبخ می‌کنند. نوعی نان روغنی بسیار لذیذ و مطبوع که طرفداران بسیاری را نیز از آن خود کرده است. مردم این استان معتقدند این نان را تا داغ است باید مصرف کرد، چراکه طعم سوروک داغ، بسیار دلنشین‌تر از زمانی است که سرد شده باشد. روی این نان سنتی را آغشته به شکر می‌کنند، اما برخی از مردم این استان ترجیح می‌دهند نان سوروک را با پنیر و سبزی میل کنند. بانوان کدبانوی یزد، برای طبخ آن از آرد نان سنگک، آب، نمک، تخم گشنیز، گل‌رنگ، مایه‌ی خمیر و روغن کنجد تهیه می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم این خوراکی فوق‌العاده خوش‌طعم سنتی را در منزل تهیه کرده و از میل کردن‌ آن لذت ببرید.

سوهان آردی

همانگونه که می‌دانیم سوهان، از شیرینی‌های سنتی و بومی استان قم به شمار می‌آید. در مقاله‌ی شیرینی‌های سنتی این استان، مفصل به معرفی این شیرینی‌ اصیل ایرانی پرداختیم. اما مردم استان یزد نیز نوعی سوهان را که به سوهان آردی مشهور است، به‌عنوان شیرینی سنتی سرزمین خود به همگان معرفی کرده‌اند که در نوع خود بسیار لذیذ و پرطرفدار است. این خوراکی خوشمزه هم‌اکنون در سراسر ایران شناخته شده و روزانه سفارشات بسیاری از استان یزد به سراسر ایران و حتی خارج از مرزهای این کشور ارسال می‌شود. مردم این استان باستانی و کهن، برای طبخ و تهیه‌ی سوهان آردی از جوانه‌ی گندم، آرد گندم، روغن حیوانی، شکر، جوهر لیمو، پودر هل، زعفران، روغن مایع و عرق هل استفاده می‌کنند.

نان برنجی یزدی

نان‌برنجی‌ یزدی، نمونه‌ی دیگری از انواع شیرینی‌های خوشمزه، خوش‌عطر و سنتی است که در رژیم غذایی مردم استان یزد وجود دارد. همان طور که می‌دانید این خوراکی لذیذ در بسیاری از شهرهای ایران نیز با توجه به اقلیم و سلیقه‌ی مردم آن منطقه تهیه و طبخ می‌شود. مردم استان یزد با استفاده و ترکیب موادی مانند آرد برنج، شکر، تخم‌مرغ، آرد سفید، روغن، هل و گلاب آن‌ را تهیه کرده و مصرف می‌کنند. نان‌برنجی‌های این استان از شهرت بسیاری برخوردار است و هر ساله بویژه در ایام نوروز، شیرینی‌پزان یزدی سفارشات زیادی را از سراسر کشور برای طبخ و ارسال این خوراکی فوق‌العاده دوست‌داشتنی دریافت می‌کنند.

 



:: بازدید از این مطلب : 160
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 4 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

در این نوشته می‌خواهیم به سراغ یکی از دوست‌داشتنی‌ترین غذاهای استان یزد، یعنی آش شولی برویم و به شما آموزش دهیم که چطور می‌توانید در خانه آن را درست کنید.

آش شولی، مشهورترین و محبوب‌ترین آش سنتی یزد است که قدمت آن به ۵۰۰ سال قبل برمی‌شود. این آش که در فهرست آثار غیر مملوس فرهنگی یزد نیز به ثبت رسیده است، دارای دو نوع متفاوت تابستانه و زمستانه است. آش شولی به‌دلیل شل بودن و قوام آن با نام «شولی» شناخته می‌شود. ماش و شلغم (نوع زمستانه) یا عدس و چغندر (نوع تابستانه)، عدس، سبزیجات (اسفناج، شوید و شنبلیله)، آرد و ادویه از مواد لازم برای تهیه این آش هستند که معمولا با سرکه یا رب انار مزه‌دار می‌شود.

شولی در شهرهای دیگر ایران از جمله کرمان و کاشان نیز طبخ می‌شود و از طرفداران بسیاری به‌خصوص در فصل سرما برخوردار است. طرز تهیه شولی بسیار ساده است و شما می‌توانید انواع خوشمزه آن را به آسانی در خانه درست کنید. این آش، یکی از غذاهای ثابت بر سر سفره شب یلدای یزدی‌ها است. آش شولی به‌دلیل استفاده از سرکه، طبع سردی دارد و معمولا در شب یلدا، همراه با آجیل و شیرینی یزدی سرو می‌شود. جالب است بدانید که یزدی‌ها این آش را در دیگر روزهای سال در یزد در ساعت ۱۰ تا ۱۱ صبح می‌خورند تا اشتهای آن‌ها باز شود. 

آش شولی می‌تواند به‌عنوان پیش غذا یا غذای اصلی سرو شود. این آش، برای درمان سرماخوردگی و آنفلونزا فوق‌العاده است و به همین دلیل، به شما پیشنهاد می‌کنیم که شولی را در فصل سرما حتما در برنامه غذایی خود قرار دهید. اگر در طرز تهیه آش شولی از شلغم استفاده کنید، یک آش سبزرنگ خواهید داشت؛ در حالی که با ریختن چغندر یا لبو، آش شما قرمزرنگ خواهد شد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با دستور پخت این آش محلی و سنتی ایرانی آشنا کنیم تا بتوانید در خانه، یک شولی خوشمزه درست کنید و به‌قول یزدی‌ها، «شولی خیله خشه» (شولی خیلی خوب است).

طرز تهیه شولی یزدی

شولی یزدی در فصل تابستان با چغندر، عدس، سبزی آش، پیاز، آرد، ادویه و نعنا داغ درست می‌شود و یک غذای عالی برای درمان سرماخوردگی و آنفلونزا به شمار می‌آید. غلظت نهایی شولی قرمز رنگ یزدی، شبیه به سوپ است؛ پس اگر در حین پخت احساس کردید که آش شما غلیظ شده است، حتما به آن آب جوش اضافه کنید.

مواد لازم برای چهار نفر

  • ۲ عدد چغندر بزرگ پوست کنده و نگینی خرد شده

  • یک کیلوگرم سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج، شوید، مقداری شنبلیله) خرد شده

  • ۳ عدد پیاز پوست کنده و خلالی خرد شده

  • ۳ قاشق غذاخوری نعنا خشک

  • نصف لیوان عدس

  • یک و نیم لیوان آرد 

  • نصف لیوان سرکه

  • روغن، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه آش شولی یزدی

مرحله اول:

یک قابلمه آب را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش آید. سپس چغندرهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آن‌ها را نیم‌پز کنید.

مرحله دوم:

عدس از قبل خیس کرده و سبزی آشی خرد شده را در قابلمه به چغندرهای نیم‌پز شده اضافه کنید و مواد را هم بزنید. شعله گاز را کم کنید و صبر کنید تا سبزی و عدس بپزند.

مرحله سوم:

در همین حین، مقداری روغن در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای خلالی خرد شده را در روغن بریزید و آن‌ها را تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. در ادامه به پیازها، نمک و زردچوبه اضافه کنید و آن‌ها را برای یک دقیقه دیگر تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه گرفته شود. نعنا خشک را نیز در تابه بریزید و برای چند ثانیه همراه با پیاز داغ تفت دهید. تابه را از روی حرارت بردارید. نیمی از نعنا و پیاز داغ را در آش بریزید و بقیه را کنار بگذارید.

مرحله چهارم:

آرد را با چهار لیوان آب سرد در یک کاسه با همزن دستی مخلوط کنید. پس از پخت کامل چغندر و عدس، مخلوط آرد و آب را کم کم در آش بریزید و مرتب هم بزنید تا آرد گلوله نشود. سپس چهار لیوان آب جوش در آش بریزید.

مرحله پنجم:

پس از حدود ۱۰ دقیقه، به آش سرکه، نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و آش را خوب هم بزنید. آش شما پس از حدود ۱۵ دقیقه قل زدن روی حرارت ملایم گاز و کم شدن بوی تندی سرکه، آماده سرو است.

مرحله ششم:

آش شولی را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با پیاز داغ و نعنا داغ باقی‌مانده تزئین کنید.

نکات مهم برای تهیه شولی یزدی

  • ادویه مخصوص آش شولی یزدی، زردچوبه، نعنا خشک و مقداری زیره سبز یا سیاه است.

  • عدس را حتما از چند ساعت قبل خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود و زودتر بپزد.

  • شما می‌توانید یک عدد از چغندرها را رنده کنید و چغندر بعدی را به‌صورت خلالی خرد کنید و بپزید.

  • در طرز تهیه اصلی شولی یزدی، چغندرها را خلالی خرد می‌کنند و می‌پزند.

  • اگر از طعم سرکه خوشتان نمی‌آید، برای چاشنی از رب انار یا قره‌قروت استفاده کنید.

  • برخی افراد، کمی از پیاز داغ را نیز در انتهای پخت آش در آن می‌ریزند.

  • آب و آرد باید خوب با هم مخلوط شوند تا آرد گلوله گلوله نشود. برای مخلوط کردن آرد و آب می‌توانید از دستتان هم کمک بگیرید. در ضمن، این مخلوط را کم کم در آش بریزید و مرتب آش را هم بزنید تا غذای شما ته نگیرد.

  • برخی افراد، مخلوط آرد و آب را از صافی عبور می‌دهند و سپس در آش می‌ریزند تا هیچ گلوله‌ای در این مخلوط باقی نماند.

  • بهتر است از آرد گندم سبوس‌دار یا آرد نانوایی استفاده کنید تا آش شما کشدار شود.

  • اگر آش غلیظ شد، می‌توانید به آن آب جوش اضافه کنید. غلظت نهایی شولی باید شبیه به سوپ باشد.

  • برخی افراد، همراه با عدس، یک چهارم لیوان باقلای پوست گرفته شده را نیز در آش می‌ریزند.

  • طرز تهیه شولی کاشان نیز مشابه شولی یزدی است. این آش بیشتر در نوش آباد پخته می‌شود و اسفناج، شوید، چغندر، پیاز، آرد، نعنا، روغن، نمک و زردچوبه و چاشنی سرکه، قره‌قروت یا رب انار از مواد تشکیل‌دهنده آن هستند.

نکات مربوط به سبزی شولی یزدی

  • اسفناج و شوید باید به مقدار مساوی در سبزی آش استفاده شوند. فراموش نکنید که چند شاخه شنبلیله برای این مقدار آش کافی است.

  • در برخی از طرز تهیه‌ها، ترکیب سبزی متفاوت است. آن‌ها از ۵۰ درصد اسفناج و ۵۰ درصد مخلوط شوید، تره، جعفری و چند شاخه شنبلیله استفاده می‌کنند.

  • شما می‌توانید علاوه بر اسفناج از برگ چغندر هم استفاده کنید.

  • در برخی طرز تهیه‌ها از مقداری آویشن یا مرزنجوش نیز استفاده می‌شود.

  • سبزی‌ها را به‌صورت تازه تهیه کرده و با یک چاقوی تیز خرد کنید تا مواد مغذی آن‌ها از بین نروند. اگر سبزی را خیلی ریز خرد کنید و در فریزر قرار دهید، سبزی آب می‌اندازد و تمام ویتامین‌های آن از بین می‌روند.

طرز تهیه شولی شلغم

آش شولی در فصل زمستان در یزد و برخی شهرهای دیگر ایران به‌جای چغندر با شلغم درست می‌شود و معمولا در آن، علاوه بر عدس، ماش هم می‌ریزند. شلغم، گیاهی بسیار مفید برای درمان سرماخوردگی در فصل زمستان است و به بهبود فعالیت ریه‌ها کمک می‌کند. شلغم همچنین دارای پتاسیم فراوانی است و خوردن آن به بیماران فشار خونی توصیه می‌شود.

مواد لازم برای چهار نفر

  • ۵۰۰ گرم شلغم پوست کنده

  • نصف لیوان ماش

  • سه چهارم لیوان عدس

  • ۲ عدد پیاز پوست کنده و خلالی خرد شده

  • ۴ لیوان اسفناج خرد شده

  • ۴ لیوان شوید، تره، گشنیز و جعفری خرد شده

  • ۴ قاشق غذاخوری روغن کانولا

  • یک پیمانه آرد

  • نمک و زردچوبه به مقدار دلخواه

  • نعنا داغ به مقدار لازم

طرز تهیه

مرحله اول:

عدس و ماش از قبل خیس کرده را با شلغم در یک قابلمه آب جوش بریزید و آن‌ها را روی حرارت متوسط بپزید.

مرحله دوم:

پس از پخت ماش و عدس، سبزی خرد شده را به آش بیفزایید و مواد را هم بزنید.

مرحله سوم:

آرد را با آب در یک کاسه خوب مخلوط کنید و پس از پخت سبزی، کم کم در آش بریزید.

مرحله چهارم:

پیاز خرد شده را در روغن کانولا در تابه روی حرارت متوسط تفت دهید تا طلایی و سبک شود. سپس به آن زردچوبه و نمک اضافه کنید و تفت دادن را برای یک دقیقه دیگر ادامه دهید. پیاز داغ را در آش بریزید.

مرحله پنجم:

آش را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با نعنا داغ تزئین کنید.

نکات مهم برای تهیه شولی با شلغم

  • در برخی طرز تهیه‌ها، عدس حذف می‌شود و فقط در آش، ماش می‌ریزند.

  • این آش را می‌توان با سرکه یا آبغوره سرو کرد.

  • اگر یبوست دارید، در این آش، چند عدد آلو هم بریزید.

  • شما می‌توانید از هویج، کلم قمری، کدو حلوایی و سیب‌زمینی نیز در تهیه این آش استفاده کنید تا آش مقوی‌تری داشته باشید.

طرز تهیه شولی با اماج

مواد لازم برای چهار نفر

  • یک پیمانه اماج

  • ۲ عدد چغندر پوست کنده و نگینی خرد شده

  • ۲ عدد پیاز پوست کنده و رنده شده

  • نیم پیمانه لپه خیس کرده

  • یک پیمانه عدس

  • ۵۰۰ گرم سبزی آش (تره، جعفری، برگ چغندر یا اسفناج) خرد شده

  • نیم پیمانه سرکه

  • ۲ قاشق چای‌خوری زردچوبه

  • نعنا داغ، روغن، نمک و فلفل به مقدار لازم

طرز تهیه

مرحله اول:

آماده‌سازی اماج: مقداری آرد را در الک پهن کنید و با دست خیس روی آردها کمی آب بپاشید. پس از چند لحظه، آرد را الک کنید. سپس اماج‌ها (گلوله‌های آرد) را در آفتاب یا فر گرم شده از قبل (اما خاموش) قرار دهید تا خود را بگیرند.

مرحله دوم:

سه تا چهار قاشق غذاخوری روغن را در یک قابلمه بزرگ بریزید و روی شعله ملایم گاز قرار دهید تا گرم شود. سپس پیاز رنده شده را در قابلمه تفت دهید تا کاملا طلایی شود. یک چهارم مقدار چغندر را همراه با زردچوبه به پیازها بیفزایید و برای یک تا دو دقیقه تفت دهید. سپس لپه، عدس، نمک و ۶ پیمانه آب در قابلمه بریزید و شعله گاز را زیاد کنید تا آب به جوش آید. شعله گاز را کم کنید و حبوبات و چغندر را برای یک ساعت بپزید.

مرحله سوم:

شعله گاز را متوسط کنید و اماج‌ها را آرام آرام در قابلمه بریزید و با قاشق چوبی هم بزنید تا به هم نچسبند. سپس سبزی خرد شده و بقیه چغندر نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و شعله گاز را کم کنید تا آش برای ۴۵ دقیقه با درب باز بپزد. 

مرحله چهارم:

سرکه، نمک و فلفل را به آش بیفزایید و آن را برای ۱۵ دقیقه دیگر بپزید.

مرحله پنجم:

آش را در ظرف سرو بکشید و با نعنا داغ یا پیاز داغ تزئین کنید.

نکات مهم برای تهیه شولی با اماج

  • در برخی طرز تهیه‌ها، برای درست کردن اماج،  آرد را با سرکه مخلوط می‌کنند تا به‌شکل گلوله‌های ریز در اندازه قند در بیاید. فراموش نکنید که سرکه را باید کم کم به آرد افزود تا آرد، خمیر نشود.

  • شما می‌توانید از چند مدل حبوبات (نخود، لوبیا سفید، لوبیا قرمز و عدس) در تهیه آش شولی استفاده کنید.



:: بازدید از این مطلب : 176
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 4 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

قهوه عزاداری یا قهوه یزدی، یک نوشیدنی گرم و محبوب در یزد است که می‌خواهیم در این پست، طرز تهیه آن در منزل را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه قهوه یزدی که قدمت آن به دوره قاجار برمی‌گردد، در فهرست آثار ناملموس ایران به ثبت رسیده‌ است. این قهوه با پودر قهوه تفت داده شده، آب و طعم‌دهنده‌های طبیعی مانند نبات، گلاب و هل درست می‌شود و طعمی متفاوت و جذاب دارد.

قهوه یزدی یا ایرانی، شبیه به قهوه ترک و عربی است؛ اما در طی سال‌ها با افزودن برخی طعم‌دهنده‌های سنتی، مطابق ذائقه یزدی‌ها شده و جایگاه ویژه‌ای را در فرهنگ، آداب و رسوم یزدی به خود اختصاص داده است. این نوشیدنی گرم، معمولا در مراسم مذهبی، به‌خصوص در ماه محرم و عزاداری‌ها، همراه با کیک یزدی سرو می‌شود و به همین دلیل، بسیاری از افراد، آن را با نام قهوه عزاداری می‌شناسند. دم‌آوری قهوه یزدی به حدود ۶ ساعت زمان نیاز دارد و برای تهیه آن در خانه، باید کمی صبور باشید.

در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه قهوه یزدی و تاریخچه این نوشیدنی اصیل ایرانی آشنا کنیم. قهوه یزدی، یک قهوه شیرین و بسیار غلیظ است که در کنار کیک یزدی، یک میان وعده فوق‌العاده برای عصرهای سرد زمستانی به شمار می‌آید.

قهوه یزدی و طرز تهیه آن

مواد لازم برای یک نفر

  • یک پیمانه یا یک‌ و ‌نیم قاشق چای‌خوری سرپر پودر قهوه ترک

  • ۲ تا ۳ پیمانه شکر

  • یک فنجان کوچک آب

  • هل به مقدار لازم

  • نبات به مقدار لازم

  • گلاب به مقدار لازم

طرز تهیه قهوه یزدی

مرحله اول:

یک پیمانه یا یک‌‌ونیم قاشق چای‌خوری سرپر پودر قهوه ترک را با دو تا سه پیمانه شکر و یک فنجان کوچک آب در یک کتری یا قهوه‌جوش مسی بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا به جوش آید.

مرحله دوم:

پس از جوشیدن مواد داخل کتری یا قهوه‌جوش، شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید تا قهوه برای ۴۰ دقیقه تا یک ساعت بجوشد و آرام آرام، قل بزند.

مرحله سوم:

گلاب، نبات و هل را به مقدار دلخواه به قهوه خود بیفزایید و اجازه دهید تا قهوه برای یک ساعت دیگر، آرام بجوشد و قل بزند.

مرحله چهارم:

قهوه را در فنجان کوچک یا فنجان قهوه ترک سرو کنید.

نکات مهم برای تهیه قهوه یزدی

  • برای معطر کردن بیشتر قهوه یزدی، می‌توان به دلخواه به آن دارچین یا زنجبیل نیز اضافه کرد.

  • قهوه یزدی را می‌توان روی شن داغ نیز دم کرد. شن داغ، حرارت را به‌طور یکنواخت منتقل می‌کند و با این روش، قهوه بهتر دم می‌کشد.

  • اگر پودر قهوه شما بو داده نبود، ابتدا پودر قهوه را کمی تفت دهید.

  • اگر زمان کافی برای تهیه این نوشیدنی دارید، بهتر است در مرحله سوم، آن را برای دو تا سه ساعت دم کنید.

  • در صورت استفاده از نبات، می‌توان شکر را از طرز تهیه حذف کرد.

تاریخچه قهوه یزدی

قدمت قهوه یزدی بر مبنای مدارک شفاهی و منابع تاریخی به زمان‌های بسیار دور برمی‌گردد. برخی از منابع، تاریخچه آن را به دوره قبل از ورود چای به ایران، نسبت می‌دهند؛ در حالی که به گفته برخی از منابع دیگر، قدمت تهیه و دم کردن این نوع خاص از قهوه در یزد به دوره حکومت قاجار برمی‌گردد.

پس از کشف قهوه در اتیوپی، این نوشیدنی، راه خود را به عربستان، یمن، ایران و دیگر کشورهای همسایه باز کرد. روش تهیه قهوه در کشور عربی به این صورت بود که عرب‌ها، دانه‌های قهوه را با ادویه‌های مختلف از جمله زنجبیل، دارچین و هل بوداده می‌کردند و آن را بدون افزودن شکر، به‌صورت تلخ می‌نوشیدند. قهوه دقیقا با همین طرز تهیه به ایران و شهر یزد، وارد شد و پس از آن بود که مردم یزد، با اعمال تغییرات و افزودن شکر، نبات و هل، آن را تبدیل به یک نوشیدنی محلی و مطابق سلیقه خود کردند.

مردم یزد بر این باور بودند که طبع قهوه سرد است. به همین دلیل، آن‌ها دانه‌های قهوه را در ظرفی شبیه به تابه بوداده می‌کردند؛ اما با این روش، قهوه مغزپخت نمی‌شد. برای همین، یزدی‌ها قهوه بوداده را برای مدت زمانی طولانی همراه با گلاب، نبات و هل می‌جوشاندند و در نهایت، به‌علت نبود آسیاب مخصوص دانه‌های قهوه در گذشته، نوشیدنی را از صافی عبور می‌دادند و سپس سرو می‌کردند.

ساکنان فلات مرکزی ایران در مراسم ختم، برای بزرگداشت از دست رفتگان خود، این نوع خاص از قهوه را سرو می‌کردند. یزدی‌ها نیز این رسم را زنده نگه داشتند و به همین دلیل است که امروز، همه ما قهوه یزدی را به‌عنوان اثر ثبت شده ملی می‌شناسیم.

ثبت قهوه یزدی در فهرست آثار ملی کشور

قهوه یزدی، نمونه بومی‌سازی شده یک نوشیدنی غیر ایرانی و قدیمی است و از این نظر، تعامل‌های فرهنگی مردم یزد را به ما نشان می‌دهد؛ مردمانی که با تغییر یک ماده غذایی جدید، یک نوشیدنی جدید را طبق میل و ذائقه خود، خلق کردند.

قهوه یزدی در تیر ماه سال ۱۳۹۸ در اجلاس سراسری میراث ناملموس کشور به ثبت ملی رسید. ‌سید مصطفی فاطمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد دراین‌باره چنین اظهار کرد:

این نوشیدنی در طی چند قرنی که وارد ایران و یزد شده با تغییراتی که در مراحل تهیه آن رخ داد، تبدیل به عنصری جدا نشدنی و شاخص در مراسم‌ مذهبی این شهر شده است.​

قهوه یزدی نوعی قهوه سنتی و بومی در شهر یزد است که به جهت استفاده از هل و گلاب و نبات در تولید آن و همچنین مدت زمان پخت طولانی دارای طعم بسیار خوشمزه و دلچسبی است، تهیه این نوع قهوه حدود چهار ساعت به طول می‌انجامد.

محمدحسین صالحی، مسئول ثبت میراث ناملموس اداره کل میراث فرهنگی یزد هم در این زمینه گفت:

با توجه به اسناد و مدارک شفاهی که از زمان تولید قهوه یزدی در خانواده یزدی موجود است، قدمت تولید این نوع از قهوه به دوره قاجار می‌رسد. قهوه یزدی به‌دلیل نوع پخت طولانی و مواد اولیه مصرفی با طبع یزدی‌ها سازگار است و استفاده آن در مراسم سوم درگذشتگان در طول سالیان دراز به‌شکل یک سنت درآمده و بخشی از فرهنگ مردم یزد محسوب می‌شود.

صالحی با ذکر این مسئله که قهوه یزدی، حاصل تلاقی فرهنگ مهاجران بحرینی‌ به یزد و ترکیب آن با سلیقه یزدی‌ها با ترکیب هل، گلاب و نبات است، اظهار کرد:

این نوع از قهوه بسیار لذیذ است که در اکثر مراسم‌ مذهبی و سوم درگذشتگان نوشیده می‌شود و به قهوه روضه‌ای نیز معروف است. طعم قهوه یزدی با استقبال گردشگران داخلی و خارجی نیز مواجه شده است و در بیشتر هتل‌ها و رستوران‌ها و بوم گردی‌های استان با این نوشیدنی از مهمانان پذیرایی می‌شود.

برای ثبت این اثر با افراد خبره و کسانی که به‌صورت خانوادگی در تهیه قهوه یزدی متخصص بودند ارتباط برقرار شد و از نظرات آن‌ها برای تهیه گزارشی مناسب برای ثبت این نوشیدنی در فهرست میراث ناملموس استفاده شد و سرانجام در اجلاس سراسری آثار ناملموس با اکثریت آرا قهوه یزدی به ثبت رسید.

جشن اولین سال ثبت ملی قهوه یزدی نیز در تیرماه ۱۳۹۹ به‌همراه جشنواره فروش صنایع دستی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در خانه تاریخی لاری‌های یزد برای دو شب برگزار شد. در این مراسم، علاوه بر سرو قهوه یزدی برای عموم و پخش مستند قهوه یزدی، طرز تهیه این نوشیدنی به حضار آموزش داده شد و از پیشکسوتان قهوه یزدی تقدیر به عمل آمد.

طرز تهیه سنتی قهوه یزدی

ظرف مسی بزرگ، کاسه سفالی لعابدار، ملاقه (کمچلی)، انبر، زغال قیچ، نبات، هل، گلاب و قهوه، مواد اولیه و ابزار مورد استفاده برای تهیه قهوه هستند. این نوشیدنی بیشتر در مراسم عزاداری و به‌خصوص در ماه محرم و مراسم مذهبی سرو می‌شود و نوع تهیه آن، بستگی به تعداد افراد حاضر در مراسم دارد. برای تهیه سنتی قهوه یزدی، در ابتدا پودر قهوه را کمی تفت می‌دهند تا بو داده شود. سپس حدود چهار یا پنج لیتر آب را در قابلمه‌ای بزرگ، روی حرارت آتش به جوش می‌آورند.

در ادامه دو لیوان سنتی و مخصوص یزدی پودر قهوه بوداده شده را به آب جوش اضافه می‌کنند. پس از مخلوط شدن کامل آب و قهوه، حدود یک لیتر گلاب به نوشیدنی اضافه می‌شود. یزدی‌ها معمولا از گلاب مخصوص به خودشان، یعنی گلاب گل سرخ ده‌بالای یزد، برای تهیه قهوه یزدی استفاده می‌کنند.

در مرحله بعدی، دو قاشق غذاخوری هل خرد شده به قهوه اضافه شده و با قهوه ترکیب می‌شود. سپس، نبات، بسته به ذائقه میزبان در قهوه یزدی ریخته می‌شود. فوت کوزه‌گری قهوه یزدی در این مرحله، خودش را نشان می‌دهد. یزدی‌ها برای خوشمزه‌تر کردن قهوه، دو یا سه عدد زغال سرخ متوسط را در قابلمه می‌اندازند و پس از کمی جوشیدن، آن‌ها را از قهوه درمی‌آورند. برای این مرحله، از یک نوع زغال مخصوص (زغال قیچ) استفاده می‌شود که نه خاکستری از خود به‌جای می‌گذارد و نه در قهوه خرد می‌شود. این نوع زغال از بیابان‌های اطراف یزد و مهریز تهیه می‌شود.

قهوه پس از درآوردن زغال‌ها دوباره جوشانده می‌شود. در این مرحله، یزدی‌ها، حرارت را کم می‌کنند و اجازه می‌دهند تا قهوه برای دو تا سه ساعت، قل بخورد و جا بیفتد. آن‌ها قهوه را پس از جا افتادن و غلیظ شدن، سرو می‌کنند.

طعم قهوه یزدی

قهوه یزدی با بافتی غلیظ و طعمی تلخ و شیرین، تجربه‌ای متفاوت از خوردن یک فنجان قهوه را به شما پیشنهاد می‌کند. این نوشیدنی خوش‌طعم و گرم ایرانی در بین گردشگران داخلی و خارجی از محبوبیت بالایی برخوردار است و می‌توان آن را یک نوع دسر نیز به شمار آورد.

قهوه غلیظ و گس یزدی با طعم شیرین و عطر هل در فنجان‌های کوچک در مراسم پُرسه (مراسم ختم درگذشتگان) و مراسم مذهبی در یزد سرو می‌شود. اگر در ماه محرم به شهر یزد سفر کردید، حتما این نوشیدنی را امتحان کنید تا طعم اصیل و فوق‌العاده آن در ذهن شما نقش ببندد.



:: بازدید از این مطلب : 171
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 4 تير 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

اگر برای شما هم این سوال مطرح است که بهترین زمان سفر به شهر تاریخی یزد چه زمانی است، این نوشته را از دست ندهید. چون قرار است به همین سوال پاسخ بدهیم.

یزد، اولین شهر خشتی جهان و دومین شهر تاریخی جهان پس از ونیز، یکی از گنجینه‌های ایران در دل کویر و موزه‌ای بی‌‌بدیل برای نمایش معماری اصیل ایرانی به گردشگران است؛ معماری سنتی و بافت تاریخی کم‌نظیر این شهر، علاقه‌مندان به معماری سنتی ایرانی را شیفته خود می‌کند. تور یزد علاوه بر گردشگران داخلی، برای گردشگران خارجی نیز بسیار جذاب است.

همچنین ثبت جهانی بخشی از بافت تاریخی یزد در فهرست میراث فرهنگی یونسکو در ۱۸ تیر ماه سال گذشته، باعث شد این شهر به یکی از مهم‌ترین شهرهای گردشگری ایران و حتی جهان تبدیل شود در ادامه با بررسی بهترین زمان سفر به یزد از ابعاد مختلف به شما کمک می‌کنیم بر اساس هدف خود از سفر به این شهر تاریخی، در بهترین زمان ممکن به این شهر سفر کنید تا بیشترین بهره را از جاهای دیدنی یزد ببرید.

بهترین زمان از نظر آب و هوا

یزد یکی از گرم‌ترین شهرهای ایران در تابستان است و تابستان‌های بلندی دارد که معمولا از اوایل خرداد تا اوایل مهر ادامه دارد. متوسط دمای هوای یزد در این ماه ها از ۲۹ تا ۳۰ درجه متفاوت است و در بیشترین حالت خود به دمای نزدیک ۴۰ درجه هم می‌رسد. گرم‌ترین زمان یزد از اوایل تیر تا اوایل مرداد بوده و متوسط دمای یزد در این ماه‌ها تقریبا ۳۲ درجه سانتی‌گراد است.

بهترین زمان سفر به یزد از نظر آب و هوا، از اوایل اسفند تا اوایل اردیبهشت است که هوایی کاملا معتدل دارد و میانگین دما تقریبا ۱۶ درجه سانتی‌گراد است. در این ماه‌ها دمای هوا از ۲۵ درجه سانتی‌گراد بیشتر نمی‌شود؛ البته اگر اصلا نمی‌توانید گرمای یزد را تحمل کنید، می‌توانید از آبان تا اسفند به این شهر سفر کنید. در این ماه‌ها دمای هوای تقریبا از ۱۹ درجه بیشتر نمی‌شود.

همان طور که می‌‌دانید یکی از جاذبه های شهر یزد، کویرنوردی است؛ بهتر است برای اینکه بیشترین لذت را از کویرها و دیدنیهای اطراف یزد ببرید. در پاییز به این شهر سفر کنید؛  زیرا تابستان‌های کویر غیر قابل‌تحمل بوده و زمستان‌های بسیار سردی دارد.

شلوغ‌ترین و خلوت‌ترین زمان

معمولا یزد در ایام نوروز یکی از شهرهای پرگردشگر ایران است؛ اما معمولا قیمت مراکز اقامتی به میزان محسوسی افزایش پیدا می‌کند و ظرفیت بیشتر این مراکز کاملا تکمیل می‌شود. در ضمن در ایام صف ورود به جاذبه‌های گردشگری مطرح یزد طولانی می‌شود و برای ورود به این جاذبه‌ها و بازدید از آن‌ها باید مدت زیادی منتظر بمانید؛ یافتن جای پارک در اطراف این جاذبه‌ها در ایام شلوغ نیز مشکل بزرگ دیگری است. در ضمن ممکن است حتی در ایام نوروز نیز گرمای هوا کمی شما را آزار دهد.

خلوت‌ترین ایام سفر به یزد هم مسلما تابستان است. در سه ماه تابستان اهالی خود یزد هم سعی می‌کنند برای فرار از گرمای طاقت‌فرسای این شهر به مناطق خنک‌تر پناه ببرند.

بهترین زمان از نظر شرکت در رویدادها

یکی از  مهم‌ترین رویدادهای این شهر، گرمیداشت سالگرد ثبت جهانی یزد در سال گذشته است. امسال اولین سالگرد این اتفاق بزرگ از ۱۹ تیر ماه به‌مدت چهار روز با برنامه‌های نظیر جشن‌های مردمی، جشنواره غذاهای محلی و صنایع‌دستی، جشنواره لباس‌های سنتی یزد و دیگر برنامه‌های فرهنگی، اجتماعی و ورزشی دیگر از  جمله معرفی میراث و آداب و سنن یزدی و مشاهیر و افراد برجسته شهر، با مشارکت عموم مردم، سازمان‌های دولتی و سازمان صدا و سیما برگزار می‌شود.

نخل‌گردانی یکی از مراسم آئینی یزد است که در روز عاشورا برگزار می‌شود. مردم در این مراسم در حالی که عزاداری می‌کنند، اتاقکی چوبی را که شبیه تابوت است و با پارچه های سیاه، شال‌های سبز و چندین تکه آینه پوشیده شده و نماد تابوت امام حسین (ع) است، در محل‌های عزاداری روی دوش خود در میان مردم می‌چرخانند.

به‌تازگی مسئولان فرهنگی شهر یزد تصمیم گرفته‌اند برای جذب مسافر به یزد در ماه‌های گرم سال یعنی تیر و مرداد، جشنواره تابستانی در یزد برگزار کنند که برنامه‌های آن شامل بازدید از مناطق ییلاقی شهرستان تفت ‌و مهریز، مناطق کویری شهرستان اردکان و بافق و بازدید از هتل‌های سنتی شهر یزد می‌شود.

رویدادهای مهم برای هموطنان زرتشتی

شهر یزد یکی از مهم‌ترین شهرهای زرتشتی‌نشین ایران است. هموطنان زرتشتی ما در طول سال جشن‌های زیادی در یزد و اطراف آن برگزار می‌کنند که جشن سده یکی از مهم‌ترین آن‌ها است.

این جشن هر سال در دهم بهمن ماه برگزار می‌شود و پیروان آیین زرتشت در این روز پس از غروب آفتاب توده‌‌های عظیم هیزم که با مشعل‌هایی که لاله نام دارد، آتش می‌زنند و با اجرای بدون توقف موسیقی که معمولا دف‌نوازی است، این رویداد بزرگ را در کنار هم جشن می‌گیرند.

روحانیان بزرگ زرتشتیان نیز در این جشن حاضر می‌شوند و با خواندن بخشی از کتاب اوستا، فضایی معنوی نیز به این جشن می‌بخشد. حتی در زمان برپایی این جشن ملی تورهای مختلفی به مقصد یزد برگزار می‌شود.

جشن آذرگان یکی دیگر از رویدادهای مهم زرتشتیان است که در نهم آذرماه با مراسمی از جمله افروختن آتش و جشن گستردن سفره‌های آئینی، نظافت و تزئین آتشکده‌ها و نیانش با ایزد منان برگزار می‌شود.

زرتشتیان همیشه در زنده نگه داشتن جشن‌های باستانی نوروزی نیز نقش بسزایی داشتند. زرتشتیان روستای قاسم‌آباد یزد هر سال در سپیده دم روز اول فروردین و ساعت ۵ صبح نوروز را با افروختن آتش روی بام خانه‌ها و پخش موسیقی نوروز از بلندگوها جشن می‌گیرند. این جشن با طلوع آفتاب به پایان می‌رسد. روستای قاسم‌آباد در ۷/۵ کیلومتری جنوب یزد قرار دارد و برای رسیدن تنها باید ۱۳ دقیقه رانندگی کنید.

در ضمن زرتشتیان هر ساله در ۲۴ تا ۲۶ خرداد در زیارتگاه پیر سبز چک چک دور هم جمع می‌شوند و به جشن و پایکوبی، نیایش با پروردگار خود و ملاقات با یکدیگر می‌پردازند. زرتشتیان جشن‌های زیاد دیگری نیز برگزار می‌کنند که صحبت در مورد آن‌ها در این مقاله نمی‌گنجد.

هزینه هتل‌ها

هزینه هتل‌ها و مراکز اقامتی یزد از ۴۶ هزار تومان تا ۳۶۰ هزار تومان متغیر است و هزینه اقامت یک شب در یک هتل مناسب در یزد از ۹۰ هزار تومان شروع می‌شود. البته این قیمت‌ها مربوط به زمان نگارش این مقاله است و طبیعتا در برخی از ایام مانند نوروز ممکن است افزایش پیدا کند.



:: بازدید از این مطلب : 155
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 25 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

این روزها شرایط کاری و امکان دورکاری و وضعیت زندگی به صورت کلی، باعث شده که خیلی از افراد بخواهند در شهری غیر از شهر زادگاه خودشان زندگی کنند. یکی از شهرهای جذابی که برای زندگی می‌توانید آن را انتخاب کنید، شهر یزد است. در این نوشته به توضیح این موضوع می‌پردازیم که زندگی در یزد چگونه است.

یزد، شهر بادگیرها، شهر کهن و تاریخی ایران، شهر خشتی، شهری است نسبتا مذهبی با مردمانی آرام و صبور که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز جای دارد.

استان یزد در مرکز ایران میان عرض­‌های جغرافیایی ۲۹ درجه و ۴۸ دقیقه تا ۳۳ درجه و ۳۰ دقیقه­‌ شمالی و طول جغرافیایی ۵۲ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۶ درجه و ۳۰ دقیقه­‌ شرقی قرار گرفته است.

این استان از شمال و غرب با استان اصفهان، از شمال شرقی با استان خراسان رضوی، از شرق با استان خراسان جنوبی، از جنوب غربی استان فارس و از جنوب شرقی با استان کرمان همسایه است و به خاطر دور بودن از مرزهای کشور همواره از بحران­‌ها و فشارهای فرهنگی و نژادی در امان بوده است. استان یزد در حدود ۷۲۱۵۶ کیلومتر مربع پهنه دارد که تقریبا ۴٫۳۷ درصد از پهنه­‌ ایران را در بر می‌گیرد. این استان دارای ۱۰ شهرستان، ۱۴ شهر، ۱۴ بخش و ۳۸ روستا است.

 

یزد کجاست؟

منطقه یزد یکی از سرزمین‌های باستانی اقوام ایرانی و دارای میراث درخشانی از فرهنگ و تمدن کهن و ادوار مختلف تاریخی با قدمت سه هزار سال است.

برخی از مورخین، بنای اولیه شهر یزد را به زمان اسکندر مقدونی نسبت می‌دهند که وی زندانی ساخته و نام آن را چنین نهاده است و به اعتقاد عده‌ای دیگر از تاریخ‌نویسان در دوره ساسانیان به فرمان یزدگرد اول (۴۲۱-۳۳۹ م) در این محل شهری به نام «یزد گرد» بنا گردیده است.

نام یزد از همین عنوان گرفته شده است و به‌معنای مقدس، فرخنده و درخور آفرین است.

مورخین یونانی شهر کهن و باستانی را «ایساتیس» خوانده‌اند که احتمالا بعد از ویرانی شهر کهن «کثه» پدید آمده است. پس از ظهور اسلام و گرایش مردم ایران به دین اسلام به یزد لقب «دارالعباده» داده شده است. این ناحیه همواره در دوره هخامنشیان از راه‌های معتبر مؤسسه‌های راهداری، مراکز پستی و چاپاری برخوردار بوده است.

راهداری در یزد قدیم چندان اهمیتی داشت که خاندان آل مظفر از منصب راهداری ناحیه میبد به پادشاهی رسیدند. در طی قرون متمادی آبادی‌های کوچک و بزرگ متعددی در این سرزمین پدید آمده و از میان رفته است. آنچه اینک سر افراز از میان ریگ‌های روان اعصار، مصون از رخدادهای مخرب تاریخی بر جامانده، یادگارهای گویا از سرنوشت تاریخی این سرزمین و نشانگر فرهنگ و تمدن پر بار است. گر چه قدمت آبادی نشینی و تمدن در این سرزمین از هزاره جلگه‌های یزد تکوین یافته است، منابع مکتوب پیدایش را به عهد پیشدادیان نسبت داده‌اند.

یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از شهر ونیز ایتالیا است. استان یزد از سرزمین‌های کهن و تاریخی ایران زمین است.

نام شهرستان­‌ها

  • ابرکوه، اردکان، بافق، تفت، خاتم، صدوق، طبس، مهریز، مِیبُد، یزد

نام شهرها

  •  احمدآباد، اشکذر، بهاباد، حمیدیا، خضرآباد، زارچ، شاهدیه، طبس - عشق‌آباد، مروست، مهردشت، ندوشن، نیر، هرات

نام روستاها

  •  اردکان: نصرت آباد، ارجنان بفروئیه، پاگنده، ترک آباد، عقدا، گاپله، میرزا حکیم، هفتادر، خرانق، رنجیره، رکن آباد

  •  بافق: بهاباد، قطروم

  •  تفت: نیر، سخوید، رودبزان، زین آباد، فراشاه، بورق، توران پشت، دره زرشک، ده شیر، مانیچ، شواز

  •  یزد: طرزجان، خورمیز بالا، دره، خورمیز پایین، خویدک، سریزد، فهرج، محمد آباد، مدوار، منشاد، مهرپادین، بغدادآباد، بندر آباد - غر آباد، میمونه، ابراهیم آباد،‌ندوشن

  •  مهریز: میرک آباد

ابن حوقل در کتاب «ایران فی صورة الارض» درباره یزد می‌نویسد:

از مهم‌ترین شهرهای ولایت اصطخر از سوی خراسان «کثه» است و آن حومه یزد و ابرقویه است... اما کثه که حومه یزد است شهری است در کنار بیابان و هوای آن خشک سالم است و مانند شهرهای کوهستانی فراخ نعمت است و روستایی دارد که محصولش ارزان است. بیشتر بناهای آن دراز شکل است و از گل ساخته شده است. در آنجا شهری است استوار که قلعه‌ای با دو دروازه آهنین دارد: یکی به نام ایزد (باب ایزد) و دیگری در مسجد (باب‌المسجد) که نزدیک مسجد جامع است. این جامع در ربض قرار دارد و آب‌های آن از قنات تأمین می‌شود.

جمعیت زبان و دین مردم یزد

بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت شهرستان یزد درمجموع ۵۸۲٬۶۸۲ نفر است که این تعداد در ۱۶۸٬۵۲۸ خانوار زندگی می‌کنند که از این جمعیت ۲۹۷٬۵۴۶ مرد و ۲۸۵٬۱۳۶ نفر زن هستند. در این شهرستان ۴۸۴٬۱۶۷ نفر جمعیت شهری و ۴۲٬۰۰۹ نفر جمعیت روستایی اعلام شده است.

مردم یزد به زبان فارسی رایج با لهجه یزدی سخن می‌گویند و بسیاری از واژه‌ها و ترکیبات زیبای فارسی را در گویش خود حفظ کرده‌اند. در استان یزد برخی ویژگی‌های گویشی میان شهرستان‌های مختلف محسوس است. معتقدان به آیین زرتشتی در میان خود به زبان بهدینی (گَورونی یا دری زرتشتی) سخن می‌گویند پو به‌ویژه مراسم مذهبی خود را با این زبان انجام می‌دهند. گویش یزدی بخشی از فارسی دری (فارسی خالص و اولیه ایرانیان) است.

مراسم مذهبی در یزد

اکثریت قریب به اتفاق مردم استان یزد پیرو دین اسلام و شیعه دوازده امامی هستند. به همین دلیل مجموعه مراسم تحت تأثیر رفتارها و کنش‌های فرهنگی اسلامی و ملی صورت می‌گیرد. مراسم عروسی، اعیاد ملی و مذهبی نظیر عید نوروز، عید فطر، عید غدیر خم، عید مبعث و سالروز تولد پیامبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) به‌ویژه نیمه شعبان به‌طرزی باشکوه و مفصل برگزار می‌شود.

مراسم مربوط به جشن‌ها و اعیاد زرتشتیان نیز از جذابیت خاصی برخوردار است. مراسم عروسی و همسرگزینی طی مراحلی صورت می‌گیرد. خواستگاری، وکیل پرسان، گواه گیران، عروس‌کشان و پاتختی از جمله این مراحل است.

به‌واسطه حضور هموطنان زرتشتی در استان یزد، جشن‌های باستانی بسیاری در این استان برگزار می‌شود

جشن‌های ماهانه (برابر شدن نام روز با نام ماه مثلا روز فروردین با ماه فروردین) جشن‌های مفصلی موسوم به گاهنبارها، نوروز جمشیدی و مراسم پنج روز پایان سال، روز تولد آشو زرتشت پیامبر ایران و باستان (روز خرداد از ماه فروردین مصادف با ششم فروردین) و جشن سده یا جشن بزرگداشت آتش اهورا مزدا منصوب به هوشنگ پادشاه پیشدادی در روز دهم بهمن ماه از مهم‌ترین مراسم شادی هستند که از سوی زرتشتیان باشکوه خاصی برگزار می‌شود. مراسم عید پسح، یهودیان به‌مدت هشت روز به مناسبت نجات قوم بنی اسرائیل توسط حضرت موسی (ع) در کنیسه «هاداش» یزد از طرف اقلیت بسیار کوچک یهودی برگزار می‌شود.

مراسم نخل‌برداری که از قدیم‌الایام در یزد مرسوم بوده است، جذابیت خاصی دارد. نخل به‌عنوان تابوت امام حسین (ع) شناخته می‌شود. نخل، چوب بستی عظیم به‌شکل برگ درخت است که شباهتی به برگ خرما ندارد. نخل با پارچه سیاه سر تا پا سیاه پوش می‌شود و صدها شمشیر، قمه و خنجر برهنه با تزیینات خاصی مانند آئینه ها، میوه‌ها، پولک‌ها، منگله‌ها، دستمال‌های ابریشمی رنگی بر دو طرف بدنه نخل بسته می‌شود. در دهه اول محرم یا در دهه آخر ماه صفر (دو ماه خاص عزاداری شیعیان) نخل توسط مردم عزادار مانند کشتی به حرکت در می‌آید و سه دور گرد میدان نخل می‌چرخد و آن‌گاه آرام آرام به درون آشیانه خود باز می‌شود. همراه‌با چنین مراسمی، روضه‌خوانی، سینه‌زنی و عزاداری انجام می‌شود.

اقتصاد یزد

استان یزد از دیر باز منطقه‌ای صنعتی بوده و صنایع آن به دو صورت صنعتی و دستی رواج داشته است. فرش‌بافی، چاقوسازی، سبدبافی، سنگ تراشی، پارچه‌بافی، زیلو بافی، سرامیک، سفال سازی، کرباس بافی، طلا و نقره‌کاری از صنایع دستی یزد هستند.

این استان از نظر صنایع کارخانه‌ای اکنون دارای کارخانه‌های تولیدی بزرگ و کوچک است. علاوه بر کارگاه‌های کوچک نساجی و شیرینی‌سازی که شمار آن‌ها بسیار است، ده‌ها واحد تولیدی دیگر وجود دارد که در رشته‌های گوناگون فعالیت می‌کنند. صنایع ماشینی ریسندگی و بافندگی از سال ۱۳۱۲ هجری شمسی، در استان یزد پدید آمد. اساس این دگرگونی وجود صدها کارگاه سنتی بافندگی و هزاران بافنده ماهر و هنرمند در این منطقه بوده که هم‌زمان با نخستین حرکت‌های صنعتی شدن ریسندگی و بافندگی در کشور، به مراکز تولیدی کارخانه‌ای روی آوردند. استان یزد با دارا بودن ۳۳۰ واحد تولیدی نساجی، نیمی از منسوجات کشور را تولید و عرضه می‌کند و ۷۰ درصد زمینه‌های اشتغال صنعتی استان یزد، به این صنایع تعلق دارد.

علاوه بر صنایع ماشینی و صنایع دستی؛ صنعت شیرینی‌سازی نیز در استان یزد از قدمتی دیرینه برخوردار است و محصولات آن صاحب شهرتی‌ جهانی هستند که از مرزهای ایران فراتر رفته ‌است. مهم‌ترین شیرینی‌ها یزدی با نام‌های قطاب، پشمک و باقلوا شهرت دارند.

استان یزد در بخش کشاورزی به‌دلیل خشکی آب‌و‌هوا و میزان بارندگی کم در بین استان‌های ایران، کمترین اراضی کشاورزی را به خود اختصاص داده است. عمده محصولات کشاورزی یزد شامل خرما، پسته و گندم می‌شود.

ویژگی آب و هوای یزد

آب و هوای استان عمدتا گرم و خشک و ميزان بارندگي بين ۵۰ تا ۳۵۰ میلی‌متر در سال است. نوسان درجه حرارت در زمستان و تابستان و حتی در شب و روز بسيار زياد است. حداکثر حرارت ۴۵ درجه سانتی‌گراد بالای صفر و حداقل ۲۰ درجه سانتی‌گراد زير صفر متغير است. ميانگين روزانه دما برای تمام سال بين ۹ تا ۱۱ تا هفت تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد متغير است. محدوده استان يزد جزئی از فلات مرکزی ايران است که کويرهای ايران نيز عمدتا در اين فلات جای دارند. بخش بزرگی از مساحت محدوده استان را قسمت‌هایی از کويرهای مختلف پوشانده است.

پوشش گياهی استان يزد سطح مراتع استان ۶۵۱۸۰۰۰ هکتار برآورد شده که ۷۸۱۱۶۳ هکتار آن را مراتع خوب ۲۸۰۹۹۷۸ هکتار آن را مراتع متوسط و ۲۹۲۶۸۵۹ هکتار آن را مراتع ضعيف تشکيل می‌دهد.

به این ترتیب، آب و هوای استان یزد به‌علت قرار گرفتن در کمربند خشک جهانی، دارای زمستا‌ن‌های سرد و نسبتا مرطوب و تابستان‌های گرم و طولانی و خشک است. در ایام تابستان،‌ ییلاق‌های شیرکوه پناهگاه مردم گرمازده این استان است.

مسیرهای دسترسی به یزد

  •   شهرستان يزد (مرکز استان) از مسير شرقى به شهرستان مشهد مرتبط می‌شود. براى رسيدن به مشهد می‌بايستى از شهرهاى طبس، بشرويه، فردوس، گناباد و تربت حيدريه عبور کرد.

  •  از مسير غربى با استان فارس در ارتباط است و براى رسيدن به شيراز می‌‏بايستى از شهرهاى تفت، ابرکوه، آباده گذر کرد.

  •  از مسير جنوبى با استان کرمان در ارتباط است و براى رسيدن به کرمان بايد از شهرهاى مهريز، انار، رفسنجان عبور کرد.

  •  از سمت شمال نيز با استان اصفهان در ارتباط است و براى رسيدن به اصفهان بايد از شهرهاى ميبد، اردکان و نائين عبور کرد.

  •  مرکز استان يزد از طريق راه‌‏آهن از يک طرف به شهرستان‏‌هاى بافق، زرند، کرمان، سيرجان و معادن سنگ آهن گل گهر و از طرف ديگر به شهرستان‏هاى اصفهان و قم و تهران متصل می‌‏شود.

حمل‌ و‌ نقل یزد

راه‌آهن یزد

راه‌‏آهن استان به دليل قرار گرفتن در مسير قطب‌‏هاى مهم و عظيم تجارى يکى از فعال‏‌ترين و با اهميت‌‏ترين نواحى راه‌‏آهن کشور در زمينه حمل‌و‌نقل کالا به شمار می‌‏رود و همواره در زمينه حمل‌و‌نقل بين ۱۳ ناحيه راه‌آهن کشور مقام اول را دارا بوده است.

علاوه بر راه‌آهن عظيم بافق-بندرعباس از مهم‌‏ترين اقدامات انجام شده در طول سال‏‌هاى اخير اجراى پروژه‏‌هاى خطوط فرعى راه‌آهن اردکان چادرملو (۱۹۸ کيلومتر) و کارخانه فولاد آلياژى (۱۵ کيلومتر) است.

هم‏چنين خطوط جديد راه‏آهن ميبد-باد و راه‌آهن بافق-مشهد به طول ۹۷۷ کيلومتر در دست اجرا و خط آهن شيراز-يزد به طول تقريبى ۴۵۰ کيلومتر در دست مطالعه است.

فرودگاه یزد

همچنين استان يزد داراى يک فرودگاه در مرکز استان است که در سال ۱۳۴۶ مورد بهره‏‌بردارى قرار گرفته و داراى امکانات نسبتا خوبى است و هم‌اکنون به‌عنوان فرودگاه بين‌المللى آماده خدمات‌رسانى است.

جاهای دیدنی‌ یزد

شهر یزد به‌واسطه اقلیم گرم و کویری، یکی از مقاصد پرطرفدار گردشگری در فضل‌های پاییز، زمستان و بهار است و مسافران زیادی را به‌خود جلب می‌کند. از جمله جاذبه‌های این استان می‌توان به چشمه آب گرم مرتضی علی یزد، آبشار دره گاهان تفت یزد، قنات زارچ یزد، ساباط های یزد، حمام خان (گرمخانه نور)، آب‌انبار شش بادگیر یزد،  خانه لاری ها، دخمه زرتشتیان، مدرسه ضیائیه (زندان اسکندر)،باغ دولت آباد یزد، موزه آئینه و روشنایی یزد، آتشکده بهرام یزد، زیارتگاه چک چک و مسجد امیر چخماق یزد اشاره کرد. 



:: بازدید از این مطلب : 173
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 25 خرداد 1401 | نظرات ()