نوشته شده توسط : علی

اگر برای شما هم این سوال مطرح است که بهترین زمان سفر به شهر تاریخی یزد چه زمانی است، این نوشته را از دست ندهید. چون قرار است به همین سوال پاسخ بدهیم.

یزد، اولین شهر خشتی جهان و دومین شهر تاریخی جهان پس از ونیز، یکی از گنجینه‌های ایران در دل کویر و موزه‌ای بی‌‌بدیل برای نمایش معماری اصیل ایرانی به گردشگران است؛ معماری سنتی و بافت تاریخی کم‌نظیر این شهر، علاقه‌مندان به معماری سنتی ایرانی را شیفته خود می‌کند. تور یزد علاوه بر گردشگران داخلی، برای گردشگران خارجی نیز بسیار جذاب است.

همچنین ثبت جهانی بخشی از بافت تاریخی یزد در فهرست میراث فرهنگی یونسکو در ۱۸ تیر ماه سال گذشته، باعث شد این شهر به یکی از مهم‌ترین شهرهای گردشگری ایران و حتی جهان تبدیل شود در ادامه با بررسی بهترین زمان سفر به یزد از ابعاد مختلف به شما کمک می‌کنیم بر اساس هدف خود از سفر به این شهر تاریخی، در بهترین زمان ممکن به این شهر سفر کنید تا بیشترین بهره را از جاهای دیدنی یزد ببرید.

بهترین زمان از نظر آب و هوا

یزد یکی از گرم‌ترین شهرهای ایران در تابستان است و تابستان‌های بلندی دارد که معمولا از اوایل خرداد تا اوایل مهر ادامه دارد. متوسط دمای هوای یزد در این ماه ها از ۲۹ تا ۳۰ درجه متفاوت است و در بیشترین حالت خود به دمای نزدیک ۴۰ درجه هم می‌رسد. گرم‌ترین زمان یزد از اوایل تیر تا اوایل مرداد بوده و متوسط دمای یزد در این ماه‌ها تقریبا ۳۲ درجه سانتی‌گراد است.

بهترین زمان سفر به یزد از نظر آب و هوا، از اوایل اسفند تا اوایل اردیبهشت است که هوایی کاملا معتدل دارد و میانگین دما تقریبا ۱۶ درجه سانتی‌گراد است. در این ماه‌ها دمای هوا از ۲۵ درجه سانتی‌گراد بیشتر نمی‌شود؛ البته اگر اصلا نمی‌توانید گرمای یزد را تحمل کنید، می‌توانید از آبان تا اسفند به این شهر سفر کنید. در این ماه‌ها دمای هوای تقریبا از ۱۹ درجه بیشتر نمی‌شود.

همان طور که می‌‌دانید یکی از جاذبه های شهر یزد، کویرنوردی است؛ بهتر است برای اینکه بیشترین لذت را از کویرها و دیدنیهای اطراف یزد ببرید. در پاییز به این شهر سفر کنید؛  زیرا تابستان‌های کویر غیر قابل‌تحمل بوده و زمستان‌های بسیار سردی دارد.

شلوغ‌ترین و خلوت‌ترین زمان

معمولا یزد در ایام نوروز یکی از شهرهای پرگردشگر ایران است؛ اما معمولا قیمت مراکز اقامتی به میزان محسوسی افزایش پیدا می‌کند و ظرفیت بیشتر این مراکز کاملا تکمیل می‌شود. در ضمن در ایام صف ورود به جاذبه‌های گردشگری مطرح یزد طولانی می‌شود و برای ورود به این جاذبه‌ها و بازدید از آن‌ها باید مدت زیادی منتظر بمانید؛ یافتن جای پارک در اطراف این جاذبه‌ها در ایام شلوغ نیز مشکل بزرگ دیگری است. در ضمن ممکن است حتی در ایام نوروز نیز گرمای هوا کمی شما را آزار دهد.

خلوت‌ترین ایام سفر به یزد هم مسلما تابستان است. در سه ماه تابستان اهالی خود یزد هم سعی می‌کنند برای فرار از گرمای طاقت‌فرسای این شهر به مناطق خنک‌تر پناه ببرند.

بهترین زمان از نظر شرکت در رویدادها

یکی از  مهم‌ترین رویدادهای این شهر، گرمیداشت سالگرد ثبت جهانی یزد در سال گذشته است. امسال اولین سالگرد این اتفاق بزرگ از ۱۹ تیر ماه به‌مدت چهار روز با برنامه‌های نظیر جشن‌های مردمی، جشنواره غذاهای محلی و صنایع‌دستی، جشنواره لباس‌های سنتی یزد و دیگر برنامه‌های فرهنگی، اجتماعی و ورزشی دیگر از  جمله معرفی میراث و آداب و سنن یزدی و مشاهیر و افراد برجسته شهر، با مشارکت عموم مردم، سازمان‌های دولتی و سازمان صدا و سیما برگزار می‌شود.

نخل‌گردانی یکی از مراسم آئینی یزد است که در روز عاشورا برگزار می‌شود. مردم در این مراسم در حالی که عزاداری می‌کنند، اتاقکی چوبی را که شبیه تابوت است و با پارچه های سیاه، شال‌های سبز و چندین تکه آینه پوشیده شده و نماد تابوت امام حسین (ع) است، در محل‌های عزاداری روی دوش خود در میان مردم می‌چرخانند.

به‌تازگی مسئولان فرهنگی شهر یزد تصمیم گرفته‌اند برای جذب مسافر به یزد در ماه‌های گرم سال یعنی تیر و مرداد، جشنواره تابستانی در یزد برگزار کنند که برنامه‌های آن شامل بازدید از مناطق ییلاقی شهرستان تفت ‌و مهریز، مناطق کویری شهرستان اردکان و بافق و بازدید از هتل‌های سنتی شهر یزد می‌شود.

رویدادهای مهم برای هموطنان زرتشتی

شهر یزد یکی از مهم‌ترین شهرهای زرتشتی‌نشین ایران است. هموطنان زرتشتی ما در طول سال جشن‌های زیادی در یزد و اطراف آن برگزار می‌کنند که جشن سده یکی از مهم‌ترین آن‌ها است.

این جشن هر سال در دهم بهمن ماه برگزار می‌شود و پیروان آیین زرتشت در این روز پس از غروب آفتاب توده‌‌های عظیم هیزم که با مشعل‌هایی که لاله نام دارد، آتش می‌زنند و با اجرای بدون توقف موسیقی که معمولا دف‌نوازی است، این رویداد بزرگ را در کنار هم جشن می‌گیرند.

روحانیان بزرگ زرتشتیان نیز در این جشن حاضر می‌شوند و با خواندن بخشی از کتاب اوستا، فضایی معنوی نیز به این جشن می‌بخشد. حتی در زمان برپایی این جشن ملی تورهای مختلفی به مقصد یزد برگزار می‌شود.

جشن آذرگان یکی دیگر از رویدادهای مهم زرتشتیان است که در نهم آذرماه با مراسمی از جمله افروختن آتش و جشن گستردن سفره‌های آئینی، نظافت و تزئین آتشکده‌ها و نیانش با ایزد منان برگزار می‌شود.

زرتشتیان همیشه در زنده نگه داشتن جشن‌های باستانی نوروزی نیز نقش بسزایی داشتند. زرتشتیان روستای قاسم‌آباد یزد هر سال در سپیده دم روز اول فروردین و ساعت ۵ صبح نوروز را با افروختن آتش روی بام خانه‌ها و پخش موسیقی نوروز از بلندگوها جشن می‌گیرند. این جشن با طلوع آفتاب به پایان می‌رسد. روستای قاسم‌آباد در ۷/۵ کیلومتری جنوب یزد قرار دارد و برای رسیدن تنها باید ۱۳ دقیقه رانندگی کنید.

در ضمن زرتشتیان هر ساله در ۲۴ تا ۲۶ خرداد در زیارتگاه پیر سبز چک چک دور هم جمع می‌شوند و به جشن و پایکوبی، نیایش با پروردگار خود و ملاقات با یکدیگر می‌پردازند. زرتشتیان جشن‌های زیاد دیگری نیز برگزار می‌کنند که صحبت در مورد آن‌ها در این مقاله نمی‌گنجد.

هزینه هتل‌ها

هزینه هتل‌ها و مراکز اقامتی یزد از ۴۶ هزار تومان تا ۳۶۰ هزار تومان متغیر است و هزینه اقامت یک شب در یک هتل مناسب در یزد از ۹۰ هزار تومان شروع می‌شود. البته این قیمت‌ها مربوط به زمان نگارش این مقاله است و طبیعتا در برخی از ایام مانند نوروز ممکن است افزایش پیدا کند.



:: بازدید از این مطلب : 154
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 25 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

این روزها شرایط کاری و امکان دورکاری و وضعیت زندگی به صورت کلی، باعث شده که خیلی از افراد بخواهند در شهری غیر از شهر زادگاه خودشان زندگی کنند. یکی از شهرهای جذابی که برای زندگی می‌توانید آن را انتخاب کنید، شهر یزد است. در این نوشته به توضیح این موضوع می‌پردازیم که زندگی در یزد چگونه است.

یزد، شهر بادگیرها، شهر کهن و تاریخی ایران، شهر خشتی، شهری است نسبتا مذهبی با مردمانی آرام و صبور که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز جای دارد.

استان یزد در مرکز ایران میان عرض­‌های جغرافیایی ۲۹ درجه و ۴۸ دقیقه تا ۳۳ درجه و ۳۰ دقیقه­‌ شمالی و طول جغرافیایی ۵۲ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۶ درجه و ۳۰ دقیقه­‌ شرقی قرار گرفته است.

این استان از شمال و غرب با استان اصفهان، از شمال شرقی با استان خراسان رضوی، از شرق با استان خراسان جنوبی، از جنوب غربی استان فارس و از جنوب شرقی با استان کرمان همسایه است و به خاطر دور بودن از مرزهای کشور همواره از بحران­‌ها و فشارهای فرهنگی و نژادی در امان بوده است. استان یزد در حدود ۷۲۱۵۶ کیلومتر مربع پهنه دارد که تقریبا ۴٫۳۷ درصد از پهنه­‌ ایران را در بر می‌گیرد. این استان دارای ۱۰ شهرستان، ۱۴ شهر، ۱۴ بخش و ۳۸ روستا است.

 

یزد کجاست؟

منطقه یزد یکی از سرزمین‌های باستانی اقوام ایرانی و دارای میراث درخشانی از فرهنگ و تمدن کهن و ادوار مختلف تاریخی با قدمت سه هزار سال است.

برخی از مورخین، بنای اولیه شهر یزد را به زمان اسکندر مقدونی نسبت می‌دهند که وی زندانی ساخته و نام آن را چنین نهاده است و به اعتقاد عده‌ای دیگر از تاریخ‌نویسان در دوره ساسانیان به فرمان یزدگرد اول (۴۲۱-۳۳۹ م) در این محل شهری به نام «یزد گرد» بنا گردیده است.

نام یزد از همین عنوان گرفته شده است و به‌معنای مقدس، فرخنده و درخور آفرین است.

مورخین یونانی شهر کهن و باستانی را «ایساتیس» خوانده‌اند که احتمالا بعد از ویرانی شهر کهن «کثه» پدید آمده است. پس از ظهور اسلام و گرایش مردم ایران به دین اسلام به یزد لقب «دارالعباده» داده شده است. این ناحیه همواره در دوره هخامنشیان از راه‌های معتبر مؤسسه‌های راهداری، مراکز پستی و چاپاری برخوردار بوده است.

راهداری در یزد قدیم چندان اهمیتی داشت که خاندان آل مظفر از منصب راهداری ناحیه میبد به پادشاهی رسیدند. در طی قرون متمادی آبادی‌های کوچک و بزرگ متعددی در این سرزمین پدید آمده و از میان رفته است. آنچه اینک سر افراز از میان ریگ‌های روان اعصار، مصون از رخدادهای مخرب تاریخی بر جامانده، یادگارهای گویا از سرنوشت تاریخی این سرزمین و نشانگر فرهنگ و تمدن پر بار است. گر چه قدمت آبادی نشینی و تمدن در این سرزمین از هزاره جلگه‌های یزد تکوین یافته است، منابع مکتوب پیدایش را به عهد پیشدادیان نسبت داده‌اند.

یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از شهر ونیز ایتالیا است. استان یزد از سرزمین‌های کهن و تاریخی ایران زمین است.

نام شهرستان­‌ها

  • ابرکوه، اردکان، بافق، تفت، خاتم، صدوق، طبس، مهریز، مِیبُد، یزد

نام شهرها

  •  احمدآباد، اشکذر، بهاباد، حمیدیا، خضرآباد، زارچ، شاهدیه، طبس - عشق‌آباد، مروست، مهردشت، ندوشن، نیر، هرات

نام روستاها

  •  اردکان: نصرت آباد، ارجنان بفروئیه، پاگنده، ترک آباد، عقدا، گاپله، میرزا حکیم، هفتادر، خرانق، رنجیره، رکن آباد

  •  بافق: بهاباد، قطروم

  •  تفت: نیر، سخوید، رودبزان، زین آباد، فراشاه، بورق، توران پشت، دره زرشک، ده شیر، مانیچ، شواز

  •  یزد: طرزجان، خورمیز بالا، دره، خورمیز پایین، خویدک، سریزد، فهرج، محمد آباد، مدوار، منشاد، مهرپادین، بغدادآباد، بندر آباد - غر آباد، میمونه، ابراهیم آباد،‌ندوشن

  •  مهریز: میرک آباد

ابن حوقل در کتاب «ایران فی صورة الارض» درباره یزد می‌نویسد:

از مهم‌ترین شهرهای ولایت اصطخر از سوی خراسان «کثه» است و آن حومه یزد و ابرقویه است... اما کثه که حومه یزد است شهری است در کنار بیابان و هوای آن خشک سالم است و مانند شهرهای کوهستانی فراخ نعمت است و روستایی دارد که محصولش ارزان است. بیشتر بناهای آن دراز شکل است و از گل ساخته شده است. در آنجا شهری است استوار که قلعه‌ای با دو دروازه آهنین دارد: یکی به نام ایزد (باب ایزد) و دیگری در مسجد (باب‌المسجد) که نزدیک مسجد جامع است. این جامع در ربض قرار دارد و آب‌های آن از قنات تأمین می‌شود.

جمعیت زبان و دین مردم یزد

بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت شهرستان یزد درمجموع ۵۸۲٬۶۸۲ نفر است که این تعداد در ۱۶۸٬۵۲۸ خانوار زندگی می‌کنند که از این جمعیت ۲۹۷٬۵۴۶ مرد و ۲۸۵٬۱۳۶ نفر زن هستند. در این شهرستان ۴۸۴٬۱۶۷ نفر جمعیت شهری و ۴۲٬۰۰۹ نفر جمعیت روستایی اعلام شده است.

مردم یزد به زبان فارسی رایج با لهجه یزدی سخن می‌گویند و بسیاری از واژه‌ها و ترکیبات زیبای فارسی را در گویش خود حفظ کرده‌اند. در استان یزد برخی ویژگی‌های گویشی میان شهرستان‌های مختلف محسوس است. معتقدان به آیین زرتشتی در میان خود به زبان بهدینی (گَورونی یا دری زرتشتی) سخن می‌گویند پو به‌ویژه مراسم مذهبی خود را با این زبان انجام می‌دهند. گویش یزدی بخشی از فارسی دری (فارسی خالص و اولیه ایرانیان) است.

مراسم مذهبی در یزد

اکثریت قریب به اتفاق مردم استان یزد پیرو دین اسلام و شیعه دوازده امامی هستند. به همین دلیل مجموعه مراسم تحت تأثیر رفتارها و کنش‌های فرهنگی اسلامی و ملی صورت می‌گیرد. مراسم عروسی، اعیاد ملی و مذهبی نظیر عید نوروز، عید فطر، عید غدیر خم، عید مبعث و سالروز تولد پیامبر اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع) به‌ویژه نیمه شعبان به‌طرزی باشکوه و مفصل برگزار می‌شود.

مراسم مربوط به جشن‌ها و اعیاد زرتشتیان نیز از جذابیت خاصی برخوردار است. مراسم عروسی و همسرگزینی طی مراحلی صورت می‌گیرد. خواستگاری، وکیل پرسان، گواه گیران، عروس‌کشان و پاتختی از جمله این مراحل است.

به‌واسطه حضور هموطنان زرتشتی در استان یزد، جشن‌های باستانی بسیاری در این استان برگزار می‌شود

جشن‌های ماهانه (برابر شدن نام روز با نام ماه مثلا روز فروردین با ماه فروردین) جشن‌های مفصلی موسوم به گاهنبارها، نوروز جمشیدی و مراسم پنج روز پایان سال، روز تولد آشو زرتشت پیامبر ایران و باستان (روز خرداد از ماه فروردین مصادف با ششم فروردین) و جشن سده یا جشن بزرگداشت آتش اهورا مزدا منصوب به هوشنگ پادشاه پیشدادی در روز دهم بهمن ماه از مهم‌ترین مراسم شادی هستند که از سوی زرتشتیان باشکوه خاصی برگزار می‌شود. مراسم عید پسح، یهودیان به‌مدت هشت روز به مناسبت نجات قوم بنی اسرائیل توسط حضرت موسی (ع) در کنیسه «هاداش» یزد از طرف اقلیت بسیار کوچک یهودی برگزار می‌شود.

مراسم نخل‌برداری که از قدیم‌الایام در یزد مرسوم بوده است، جذابیت خاصی دارد. نخل به‌عنوان تابوت امام حسین (ع) شناخته می‌شود. نخل، چوب بستی عظیم به‌شکل برگ درخت است که شباهتی به برگ خرما ندارد. نخل با پارچه سیاه سر تا پا سیاه پوش می‌شود و صدها شمشیر، قمه و خنجر برهنه با تزیینات خاصی مانند آئینه ها، میوه‌ها، پولک‌ها، منگله‌ها، دستمال‌های ابریشمی رنگی بر دو طرف بدنه نخل بسته می‌شود. در دهه اول محرم یا در دهه آخر ماه صفر (دو ماه خاص عزاداری شیعیان) نخل توسط مردم عزادار مانند کشتی به حرکت در می‌آید و سه دور گرد میدان نخل می‌چرخد و آن‌گاه آرام آرام به درون آشیانه خود باز می‌شود. همراه‌با چنین مراسمی، روضه‌خوانی، سینه‌زنی و عزاداری انجام می‌شود.

اقتصاد یزد

استان یزد از دیر باز منطقه‌ای صنعتی بوده و صنایع آن به دو صورت صنعتی و دستی رواج داشته است. فرش‌بافی، چاقوسازی، سبدبافی، سنگ تراشی، پارچه‌بافی، زیلو بافی، سرامیک، سفال سازی، کرباس بافی، طلا و نقره‌کاری از صنایع دستی یزد هستند.

این استان از نظر صنایع کارخانه‌ای اکنون دارای کارخانه‌های تولیدی بزرگ و کوچک است. علاوه بر کارگاه‌های کوچک نساجی و شیرینی‌سازی که شمار آن‌ها بسیار است، ده‌ها واحد تولیدی دیگر وجود دارد که در رشته‌های گوناگون فعالیت می‌کنند. صنایع ماشینی ریسندگی و بافندگی از سال ۱۳۱۲ هجری شمسی، در استان یزد پدید آمد. اساس این دگرگونی وجود صدها کارگاه سنتی بافندگی و هزاران بافنده ماهر و هنرمند در این منطقه بوده که هم‌زمان با نخستین حرکت‌های صنعتی شدن ریسندگی و بافندگی در کشور، به مراکز تولیدی کارخانه‌ای روی آوردند. استان یزد با دارا بودن ۳۳۰ واحد تولیدی نساجی، نیمی از منسوجات کشور را تولید و عرضه می‌کند و ۷۰ درصد زمینه‌های اشتغال صنعتی استان یزد، به این صنایع تعلق دارد.

علاوه بر صنایع ماشینی و صنایع دستی؛ صنعت شیرینی‌سازی نیز در استان یزد از قدمتی دیرینه برخوردار است و محصولات آن صاحب شهرتی‌ جهانی هستند که از مرزهای ایران فراتر رفته ‌است. مهم‌ترین شیرینی‌ها یزدی با نام‌های قطاب، پشمک و باقلوا شهرت دارند.

استان یزد در بخش کشاورزی به‌دلیل خشکی آب‌و‌هوا و میزان بارندگی کم در بین استان‌های ایران، کمترین اراضی کشاورزی را به خود اختصاص داده است. عمده محصولات کشاورزی یزد شامل خرما، پسته و گندم می‌شود.

ویژگی آب و هوای یزد

آب و هوای استان عمدتا گرم و خشک و ميزان بارندگي بين ۵۰ تا ۳۵۰ میلی‌متر در سال است. نوسان درجه حرارت در زمستان و تابستان و حتی در شب و روز بسيار زياد است. حداکثر حرارت ۴۵ درجه سانتی‌گراد بالای صفر و حداقل ۲۰ درجه سانتی‌گراد زير صفر متغير است. ميانگين روزانه دما برای تمام سال بين ۹ تا ۱۱ تا هفت تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد متغير است. محدوده استان يزد جزئی از فلات مرکزی ايران است که کويرهای ايران نيز عمدتا در اين فلات جای دارند. بخش بزرگی از مساحت محدوده استان را قسمت‌هایی از کويرهای مختلف پوشانده است.

پوشش گياهی استان يزد سطح مراتع استان ۶۵۱۸۰۰۰ هکتار برآورد شده که ۷۸۱۱۶۳ هکتار آن را مراتع خوب ۲۸۰۹۹۷۸ هکتار آن را مراتع متوسط و ۲۹۲۶۸۵۹ هکتار آن را مراتع ضعيف تشکيل می‌دهد.

به این ترتیب، آب و هوای استان یزد به‌علت قرار گرفتن در کمربند خشک جهانی، دارای زمستا‌ن‌های سرد و نسبتا مرطوب و تابستان‌های گرم و طولانی و خشک است. در ایام تابستان،‌ ییلاق‌های شیرکوه پناهگاه مردم گرمازده این استان است.

مسیرهای دسترسی به یزد

  •   شهرستان يزد (مرکز استان) از مسير شرقى به شهرستان مشهد مرتبط می‌شود. براى رسيدن به مشهد می‌بايستى از شهرهاى طبس، بشرويه، فردوس، گناباد و تربت حيدريه عبور کرد.

  •  از مسير غربى با استان فارس در ارتباط است و براى رسيدن به شيراز می‌‏بايستى از شهرهاى تفت، ابرکوه، آباده گذر کرد.

  •  از مسير جنوبى با استان کرمان در ارتباط است و براى رسيدن به کرمان بايد از شهرهاى مهريز، انار، رفسنجان عبور کرد.

  •  از سمت شمال نيز با استان اصفهان در ارتباط است و براى رسيدن به اصفهان بايد از شهرهاى ميبد، اردکان و نائين عبور کرد.

  •  مرکز استان يزد از طريق راه‌‏آهن از يک طرف به شهرستان‏‌هاى بافق، زرند، کرمان، سيرجان و معادن سنگ آهن گل گهر و از طرف ديگر به شهرستان‏هاى اصفهان و قم و تهران متصل می‌‏شود.

حمل‌ و‌ نقل یزد

راه‌آهن یزد

راه‌‏آهن استان به دليل قرار گرفتن در مسير قطب‌‏هاى مهم و عظيم تجارى يکى از فعال‏‌ترين و با اهميت‌‏ترين نواحى راه‌‏آهن کشور در زمينه حمل‌و‌نقل کالا به شمار می‌‏رود و همواره در زمينه حمل‌و‌نقل بين ۱۳ ناحيه راه‌آهن کشور مقام اول را دارا بوده است.

علاوه بر راه‌آهن عظيم بافق-بندرعباس از مهم‌‏ترين اقدامات انجام شده در طول سال‏‌هاى اخير اجراى پروژه‏‌هاى خطوط فرعى راه‌آهن اردکان چادرملو (۱۹۸ کيلومتر) و کارخانه فولاد آلياژى (۱۵ کيلومتر) است.

هم‏چنين خطوط جديد راه‏آهن ميبد-باد و راه‌آهن بافق-مشهد به طول ۹۷۷ کيلومتر در دست اجرا و خط آهن شيراز-يزد به طول تقريبى ۴۵۰ کيلومتر در دست مطالعه است.

فرودگاه یزد

همچنين استان يزد داراى يک فرودگاه در مرکز استان است که در سال ۱۳۴۶ مورد بهره‏‌بردارى قرار گرفته و داراى امکانات نسبتا خوبى است و هم‌اکنون به‌عنوان فرودگاه بين‌المللى آماده خدمات‌رسانى است.

جاهای دیدنی‌ یزد

شهر یزد به‌واسطه اقلیم گرم و کویری، یکی از مقاصد پرطرفدار گردشگری در فضل‌های پاییز، زمستان و بهار است و مسافران زیادی را به‌خود جلب می‌کند. از جمله جاذبه‌های این استان می‌توان به چشمه آب گرم مرتضی علی یزد، آبشار دره گاهان تفت یزد، قنات زارچ یزد، ساباط های یزد، حمام خان (گرمخانه نور)، آب‌انبار شش بادگیر یزد،  خانه لاری ها، دخمه زرتشتیان، مدرسه ضیائیه (زندان اسکندر)،باغ دولت آباد یزد، موزه آئینه و روشنایی یزد، آتشکده بهرام یزد، زیارتگاه چک چک و مسجد امیر چخماق یزد اشاره کرد. 



:: بازدید از این مطلب : 169
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 25 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

یزد به عنوان یکی از مراکز گردشگری ایران، تاریخ و فرهنگ غنی‌ای دارد. در این پست به صورت کامل هرچیزی که لازم است در مورد شهر یزد بدانید را به شما می‌گوییم.

تاریخچه

یزد شهری کهن با فرهنگی ماندگار است که به‌دلیل بادگیرهای شگفت‌انگیز سر به فلک کشیده‌اش، لقب شهر بادگیرها را به آن داده‌اند. این شهر تاریخی درسال ۱۳۹۶ به‌دلیل معماری ارزشمند و بافت تاریخی و سنتی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.  اتابکان یزد از مهم‌ترین عوامل پیشرفت این شهر در سال‌های گذشته بوده‌اند که ۱۴۰ سال بر یزد حکومت کردند. بافت تاریخی شهر یزد، به‌عنوان قدیمی‌ترین شهر خشتی دنیا، در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

یزد به‌عنوان اولین شهر خشتی دنیا شناخته می‌شود

یزد در مسیر شاه‌راه‌های باستانی قرار داشته است و از سرزمین‌های دوردست مادها به شمار می‌رود و در طول تاریخ حکومت‌های بسیاری را به خود دیده است. همچنین، این شهر از گذرگاه‌های مهم در دوره‌های تاریخی مختلف محسوب می‌‌شد.

معنی نام شهر یزد

یزد پاک و مقدس است و از شهر یزد نیز به مفهوم شهر خدا و سرزمین مقدس یاد می‌شود. از دیگر القاب شهر یزد می‌توان به «عروس کویر» و « دارالعلم» نیز اشاره کرد.

موقعیت جغرافیایی

یزد در منطقه فلات مرکزی ایران واقع شده و به همین دلیل یکی از مناطق مناسب برای تورهای کویرنوردی و کمپ کردن در بیابان‌های اطراف آن است. این شهر بین رشته‌‌کوه‌های شیرکوه و در دشتی پهناور به نام یزد اردکان قرار دارد.

آب و هوای یزد

استان یزد در سلسله جبال مرکزی ایران و میان پستی‌ها و بلندی‌های فراوان در کویر قرار دارد. این ناهمواری‌ها شامل پای کوه، دشت، جلگه، بیابان و مناطق کویری و تپه‌های ماسه‌ای است؛ اما ارتفاعات پوشیده از برف و یخ شیرکوه، در ادامه حیات شهر یزد و سایر شهرهای این استان، بسیار موثر است.

یزد به دو علت اساسی اقلیمی خشک دارد. دلیل اول قرار گرفتن روی کمربند خشک جهانی و دلیل دوم، دور بودن از دریاها و دریاچه‌ها و بادهای رطوبت‌زای دریایی است. وجود ارتفاعات در استان، کمی اعتدال در آب و هوای این منطقه ایجاد می‌کند.

به استثنای منطقه کوهستای شیرکوه، باقی نقاط استان اقلیمی خشک دارند. آب و هوای یزد نیز خشک و نیمه خشک است. زمستان‌ها سرد و به‌طور نسبی مرطوب و تابستان‌ها گرم و طولانی و خشک هستند. از دیگر مشخصه‌های منطقه کویری، شب‌های پرسوز و سرد زمستانی است. مردم یزد برای فرار از گرمای طاقت‌فرسای تابستان، به ارتفاعات پناه می‌برند.

با در نظر گرفتن اقلیم و آب و هوای این شهر، فصل‌های بهار و پاییز را می‌توان به‌عنوان بهترین زمان سفر به یزد در نظر گرفت.

جاهای دیدنی‌ یزد

جاهای دیدنی یزد به‌دلیل پیشینه قوی فرهنگی و تاریخی و همین طور حضور زرتشتیان در آن، فراوان و متنوع است. قرار گرفتن این شهر در کویرها و بیابان‌های مرکزی ایران، در سال‌های اخیر، گردشگری در حوزه کویرنوردی و بیابان‌گردی را تقویت کرده است و طرفداران خاص خود را دارد.

جاذبه های تاریخی و فرهنگی یزد

یزد شهر بازارهای فراوان است. تعداد بازارهای متنوع در این شهر، علاقه‌مندان به آن‌ها را به خود جلب می‌کند. اما این بازارها علاوه بر رونق اقتصادی، نماینده کاملی از فرهنگ و سنت مردم یزد و صنایع دستی گسترده آن‌ها هستند. آب‌انبارهای قدیمی نیز مانند «رستم گیو» و «۶ بادگیری» در شهر یزد قرار دارند. باغ‌های «دولت‌آباد»، «چهار خوان» و «باغ خان» از تماشایی‌ترین دیدنی های یزد هستند. اماکن متبرک زرتشتیان و یهودیان، ارگ‌ها و برج و باروهای قدیمی، قبه‌ها و بقعه‌های مشاهیر تاریخی، خانه‌های باستانی و کهن، مدارس تاریخی و مجموعه مازاری‌ها، همگی از جاذبه‌های فراوان این شهر هستند. در سفر به یزد می‌توانید با برنامه‌ریزی از نقاط موردعلاقه خود دیدن کنید. 

نام میدان امیر چخماق را به‌عنوان نماد شهر یزد کمتر کسی نشنیده است. این بنای میدان‌گاهی، مجموعه‌ای متشکل از تکیه، مسجد، حمام عمومی، آب‌انبار، خانقاه، کاروان‌سرا و قنات‌خانه است. قدمت این مجموعه به قرن نهم هجری و دوره تیموریان بازمی‌گردد. امیر چخماق از معروف‌ترین امیران در زمان تیموریان بوده است. در ضلع شمالی این میدان، آرامگاه «فاطمه خاتون»، همسر امیر چخماق قرار دارد که مشاور و همراه امیر چخماق نیز، بوده است.

تکیه امیر چخماق در میدان امیرچخماق اولین بنای به ثبت رسیده در این میدان بوده است و پس از آن، خود میدان نیز به ثبت آثار ملی رسید. این میدان در خیابان امام شهر یزد قرار دارد.

باغ بزرگ دولت آباد در اواخر دوره افشاریه و به دست خان بزرگ سرسلسله خاندان خوانین یزد، ساخته شد. این باغ زیبا در فهرست آثار ملی ایران و همین طور در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. بادگیر عمارت این باغ، بلندترین بادگیر خشتی جهان است. در این باغ حوض‌ها، آب‌نماها و درختان انار و انگور با گل‌های زینتی فراوان، خودنمایی می‌کنند.

در قسمت ورودی باغ، هشتی بزرگی قرار دارد که در بازارچه سنتی واقع در آن، محصولات و صنایع دستی یزد را ارائه می‌کنند. عمارت بادگیر، تالار آینه وعمارت ایرانی،از اجزای مختلف این باغ هستند. این باغ در خیابان شهید رجایی در شهر یزد قرار دارد.

مجموعه خان یزد در این شهر، متشکل از بازار و حمام و میدان خان می‌شود. بازار خان طولانی‌ترین بازار شهر یزد، عرض زیادی دارد و در راسته‌های مختلف، بازارچه‌های کوچک زیادی را شامل می‌شود که بهترین آن‌ها بازارچه قیصریه است. بخش زیادی از این بازار در دوره افشاریه بنا شده است. حمام خان در قسمت دیگری از میدان خان قرار دارد و قدمت بنای آن به زمان قاجار می‌رسد. این بناها در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند. مجموعه خان در خیابان قیام یزد قرار گرفته است.

مسجد جامع یزد از نمونه‌های برجسته معماری اسلامی در این شهر است. این بنا در طول سه دوره تاریخی متفاوت بنا شده و امروزه در لیست آثار ملی ایران است. پایه‌های اولیه این مسجد در زمان دوره ساسانیان بنا شده و در طی دو دوره ایلخانیان و تیموریان تکمیل و به‌شکل امروزی آن در آمده است. این مسجد در نزدیکی میدان امیر چخماق قرار دارد و از همه نقاط شهر یزد، دسترسی به آن ساده است.

آتشکده زرتشتیان محلی مقدس برای پیروان آیین زرتشتی و نیایشگاه زرتشتیان یزد است. آتش درون این آتشکده ۱۵۰۰ سال است که خاموش نشده است. این آتش برای زرتشتیان بسیار تقدس دارد. بنای این آتشکده در میان باغی زیبا و سرسبز قرار گرفته است که تفرج در آن لذت‌بخش است. این بنا در خیابان آیت‌ الله کاشانی قرار دارد.

دخمه زرتشتیان یا «برج خاموشان» در بلندی کوهی در یزد و محلی برای بردن مردار زرتشتیان بوده است. آنان مردگان خود را در این دخمه‌ها می‌انداختند و خوراک پرندگان وحشی می‌کردند، چراکه معتقد بودند، خاک عنصری پاک است و نباید با مردار آدمی آلوده شود. دسترسی به این دخمه از طریق بزرگراه کنار گذر یزد است. دخمه در نزدیکی پارک مهرآوران قرار دارد.

 

عکاس: مسعود ساکی

خانه لاری‌ها با بادگیر و ۶ باب خانه، معماری کاملا ویژه خانه‌های کویری دارد. قدمت این خانه به دوران قاجار می‌رسد و آینه‌کاری‌ها و تزیینات و نقاشی‌های در و پنجره‌ها از اعیانی بودن این مجموعه در زمان حیات ساکنان آن خبر می‌دهد.

این مجموعه در جوار بناهای تاریخی دیگری مانند «مدرسه ضیائیه» یا «زندان اسکندر»، «بقعه سید گلسرخ» و «عمارت کلاه فرنگی» قرار دارد. در این منطقه از شهر یزد تجمع آثار تاریخی زیاد است و می‌توانید یک روز کامل را به پیاده‌روی و بازدید از نقاط مختلف آن اختصاص دهید.

 

این اثر تاریخی کهن ، ۱۰ قرن قدمت دارد و مربوط به زمان حکمرانی ایلخانان است. چاهی عمیق در وسط این مدرسه به سردابی منتهی می‌شود. مدرسه ضیائیه ابتدا کاربری زندان داشته است و از آن با عنوان زندان اسکندر نیز یاد می‌شود، اما با گذشت زمان به مدرسه تبدیل شده است. متاسفانه بخش زیادی از تزیینات و گچبری‌های زیبای آن امروزه از بین رفته است. گنبد، شبستان، بادگیر و موزه واقع در این مدرسه از دیدنی‌های این مجموعه تاریخی هستند.

جاذبه‌های طبیعی یزد

پارک کوهستانی یزد با امکاناتی نظیر دریاچه مصنوعی، شهربازی، محل چادر زدن مسافران، آلاچیق، چمن‌کاری و پیست اسکیت و دوچرخه و ماشین‌سواری، از زیباترین فضاهای سبز و تفرجگاهی زیبا برای علاقه‌مندان است. این مجموه زیبا نیز در بزرگراه کنار گذر شهر یزد قرار دارد.

در اطراف شهر یزد کویرهای بسیار زیبا در طول سالیان اخیر توجه گردشگران را به خود جلب کرده است. حمام آفتاب، رینگ نوردی و رصد آسمان کویر در شب، خاطراتی فراموش‌نشدنی برایتان خواهند ساخت. تورهای کویرگردی زیادی در شهر یزد اقدام به بردن مسافران به کویرهای اطراف می‌کنند. کویر شباهنگ یزد در نزدیکی این شهر یکی از بهترین انتخاب‌ها است. پس از رسیدن به دروازه قرآن در جاده نصر، مسیر خاکی را ادامه دهید و پس از مدتی راندن به کمپ کویرنوردی شباهنگ خواهید رسید. شترسواری، سافاری و موتورهای چهارچرخ، از تفریحات جذاب این کویر هستند. کویرهای «کاراکال» و «ریگ زرین»، از دیگر کویرهای معروف و زیبا در اطراف یزد هستند. در نظر داشته باشید که برای بازدید از کویرها حتما از حضور راهنماهای حرفه‌ای استفاده کنید.

سوغات یزد

شهر یزد شیرینی‌هایی بسیار معروف و متنوع دارد. در سفر به یزد می‌توانید به قنادی‌های معروف و معتبر در سراسر یزد بروید و از تنوع شیرینی های آن‌ها لذت ببرید. از معروف‌ترین شیرینی‌های یزد، قطاب است که حتما نام آن را شنیده‌اید. این توپک‌ شکری کوچک با عطر هل، محبوب‌ترین شیرینی یزد است. کیک یزدی، لوز بادام، لوز بیدمشک، لوز نارگیل، نان پنجره‌ای و شیرینی حاجی بادام نیز، از دیگر سوغات‌ یزد هستند.

انواع پارچه‌های ترمه، شمد، زیلو و دستمال یزدی، طرفداران زیادی برای سوغات دارند. ظروف سفالی و سرامیکی و قالی از برترین صنایع دستی یزد هستند و زری‌بافی در یزد، سابقه‌ای طولانی دارد.‌

غذاهای محلی یزد

یکی از معروف‌ترین غذاهای یزد خورشت قیمه نخود است که بسیار به قیمه معمولی شباهت دارد، اما در طبخ آن از نخود استفاده می‌شود. کوفته نخودچی هم از پرطرفدارترین غذاهای یزد است که به کوفته تبریزی شباهت دارد، اما با فوت و فن یزدی طبخ می‌شود. خورشت به‌آلو، غذای سنتی این شهر، مناسب برای کسانی است که به طعم‌های ملس علاقه دارند.

طبخ انواع آش‌ها در یزد پیشینه‌ای طولانی دارند. در بعضی از انواع این آش‌ها از رب انار یا آبغوره یا سرکه، به‌عنوان چاشنی استفاده می‌شود. انواع سبزیجات از مواد اصلی این آش‌ها هستند. آش شولی، آش گندم، آش شلغم، آش کلم، آش انار و آش آبغوره، نمونه‌هایی از آش‌های یزد هستند. 

غذاهای یزد بسیار خوش‌طعم و لذیذ هستند و اگر از آن دست افرادی هستید که در سفر غذاهای محلی را تجربه می‌کنید، حتما این غذاها را در سفر به یزد را امتحان کنید.

اقامت در یزد

برای اقامت در شهر یزد، بی‌شمار انتخاب دارید. «هتل صفائیه یزد» از قدیمی‌ترین هتل های یزد و دارای پنج ستاره است. این هتل همه امکانات رفاهی و اقامتی را به‌صورت کامل دارد؛ اما در یزد تعداد هتل‌ها بسیار زیاد است و هتل‌های سه و چهار ستاره زیادی آماده ارائه خدمات به مسافران هستند.

در کنار هتل‌ها، مهمانپذیرهای متنوع نیز در شهر فعالیت می‌کنند. اقامتگاه‌های بومگردی امروزه از پرطرفدارترین گزینه‌ها برای اقامت مسافران است. با اقامت در این مجموعه‌های بومی می‌توانید از غذاهای محلی شهرها لذت ببرید و با فرهنگ و رسوم مردم آن شهر، بیشتر آشنا شوید. در حقیقت این اقامتگاه‌ها، نماینده تمام عیار زندگی سنتی مردم هر منطقه و آداب و رسومشان است.

با توجه به بودجه مورد نظرتان می‌توانید محل اقامتتان را انتخاب کنید. سفر به یزد به‌دلیل گستردگی اقامتگاه‌ها از لحاظ مالی می‌تواند سفری مناسب باشد.

فرهنگ و آداب و رسوم مردم یزد

بیشتر مردم یزد مسلمان و شیعه دوازده‌ امامی هستند و گروه بزرگی از زرتشتیان ایران در یزد زندگی می‌کنند. مردم یزد به زبان پارسی با لهجه یزدی و پیروان آیین زرتشت در میان خود به زبان بهدینی سخن می‌گویند. گویش یزدی بخشی از پارسی دری است.

مردم یزد در آستانه جشن‌ها و اعیاد و همین طور عزاداری‌ها، مراسم ویژه‌ای دارند. «فال کوزه» از معروف‌ترین رسوم قدیمی رایج میان بانوان یزدی است و با شعرخوانی برگزار می‌شود. در این مراسم بانوان برای انجام کارها نیت می‌کنند و به شیوه‌ای سنتی فال می‌گیرند.

جشن‌های نزدیک به ایام نوروز نیز میان مردم یزد رنگ و بوی خاصی دارد. یکی از این رسم‌ها، انداختن سکه در کوزه‌های قدیمی و پرت کردن آن کوزه از بام خانه‌ها است. سکه‌ها به افراد نیازمند می‌رسد و به این ترتیب مردم اعتقاد دارند که کهنگی از آن‌ها دور می‌شود. آتش روشن کردن بر بام خانه‌ها در شب سال نو و اسفند دود کردن نیز،‌ میان مردم یزد متداول است.

مراسم مذهبی نیز در شهر یزد باشکوه خاصی برگزار می‌شود. حسینیه شهر یزد به‌صورت یک‌پارچه میزبان مردم این شهر است و همه مردم با هم در مراسم مذهبی شرکت می‌کنند.

شھر یزد تقریبا در تمام ایام سال، شاھد برپایی مجالس روضه‌خوانی است. نخل‌برداری در دهه اول  و در دھه آخر ماه صفر از آیین‌های مذهبی این سرزمین است. سینه‌زنی مردمان یزد نظم ویژه‌ای دارد. کتل بستن نیز از دیگر آیین‌های مذهبی این منطقه است که  اسب زین كرده‌ای که معمولا با شال ترمه یا ابریشمی به نحو خاصی آذین شده است، در جلو دسته سینه‌زنی حركت می‌کند.

سفر به یزد

برای سفر به یزد، گزینه‌های مختلفی پیش روی شما است. شهر یزد به‌دلیل قرار گرفتن در مرکز ایران، دسترسی مناسبی برای بیشتر شهرهای ایران دارد. از هر شهری در ایران قصد سفر به این منطقه را دارید، می‌توانید از راه‌های هوایی یا زمینی اقدام کنید.

اگر زود رسیدن به مقصد برای شما اولویت دارد و قصد سفر هوایی به یزد را دارید، فرودگاه شهید صدوقی یزد به همه شهرهای بزرگ پرواز دارد. این فرودگاه در ۱۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد و دهستان فجر قرار گرفته است.

چنانچه قصد سفر زمینی به یزد را دارید، از شهرهای مختلف ایران، اتوبوس‌های بین شهری به پایانه مسافربری یزد در تردد هستند. اگر ساکن تهران هستید، با مراجعه به پایانه مسافربذی جنوب می‌توانید از این سرویس‌ها استفاده کنید. سفر ریلی به یزد نیز امکان‌پذیر است، زیرا خط راه‌آهن یزد به شهرهای مختلف دسترسی مناسب دارد. از تهران به یزد قطارهای معمولی و تندرو، تردد می‌کنند.

در صورتی‌که قصد سفر به یزد با خودروی شخصی را دارید، بسته به محل اقامتتان، می‌توانید بهترین مسیر را انتخاب کنید. شهر یزد با قرارگیری در مرکز ایران، دسترسی مناسب و آسانی را به بسیاری از شاه‌راه‌های اصلی کشور دارد. اگر ساکن پایتخت هستید، فاصله تهران تا یزد ۶۲۰ کیلومتر است و برای رسیدن به این شهر می‌توانید از مسیر اتوبان قم و گذشتن از شهرهایی مانند کاشان، اردستان، نائین و میبد، به یزد برسید. 

اگر از ساکنان شرق ایران هستید، جاده طبس به یزد، به‌عنوان مسیر اصلی ارتباطی با یزد پیش روی شما است. چنانچه در بخش‌های جنوبی کشور مانند استان‌های هرمزگان یا بوشهر اقامت دارید، می‌توانید از طریق شهرهای شیراز یا سیرجان به این شهر تاریخی سفر کنید.

اگر از ساکنان غرب کشور و از اهالی استان‌هایی هم‌چون کردستان و ایلام و چهارمحال و بختیاری هستید، برای سفر به یزد گذر از اصفهان را در پیش بگیرید و اگر از شمال غرب ایران راهی یزد هستید، می‌توانید با گذر از تهران، مسیر اتوبان قم- کاشان- نائین را در پیش بگیرید تا به شهر بادگیرها برسید.





:: بازدید از این مطلب : 167
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 25 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

یکی از باشکوه‌ترین شاهکارهای معماری تاریخی در ایران، مسجد جامع یزد است. کاشی‌کاری و آجرکاری و مقرنس‌های به کار رفته در مسجد جامع یزد، این بنا را به یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری کشورمان تبدیل کرده است. در این نوشته بیشتر با این مسجد باشکوه آشنا می‌شویم.

آشنایی با مسجد جامع یزد 

مسجد جامع یزد مسجد باشکوهی است که به اندازۀ ۹۸۰۰ مترمربع زیربنا دارد. از این میان، وسعتی در حدود ۵۰۰ مترمربع به بخش‌هایی از بنا تعلق گرفته است که سرشار است از انواع و اقسام هنرهای ظریف و اصیل معماری ایرانی از قبیل کاشی‌کاری و مقرنس‌کاری و آجرکاری و چندین و چند کتیبۀ قابل توجه و مهم. طرح اصلی این بنای دل‌نواز به صورت مستطیلی مربع‌مانند یا مربعی مستطیل‌مانند در نظر گرفته شده است. به عبارتی دیگر طول بنا معادل ۱۰۴ متر و عرض آن معادل ۹۹ متر است. به این ترتیب طرح اولیۀ این بنا نه به طور کامل مربع است و نه مستطیل. چون تفاوت و اختلاف میان طول و عرض از طرفی ناچیز است و البته از طرفی دیگر صفر نیز نیست. علاوه بر این موارد، شاید جالب باشد بدانید که مسجد جامع در شهر یزد هفت ورودی دارد که هر کدام از این هفت ورودی به یکی از کوچه‌های شهر راه پیدا می‌کند. به این ترتیب و با این تمهید، دیگر هیچ محله‌ای از محله‌های شهر یزد از مسجد جامع شهر خیلی دور نخواهند بود. چون مردم ساکن در هر محله می‌توانند از نزدیک‌ترین ورودی به منزل خود راهی مسجد جامع شوند.

آدرس دقیق مسجد جامع در شهر یزد

مسجد جامع یزد در ضلع غربی این شهر تماشایی در خیابان امام خمینی (ره) و در محلۀ دل‌نواز فهادان که یکی از قدیمی‌ترین محله‌های شهر است قرار دارد. در این محلۀ تاریخی علاوه بر مسجد جامع چندین و چند بنای تاریخی و ارزشمند دیگر نیز وجود دارد. شاید جالب باشد بدانید که در زمان ساخت مسجد جامع، مرکز شهر یزد، به عنوان محل مناسب برای ساخت بنا در نظر گرفته شده است و به عبارتی دیگر می‌توان گفت مکانی که در حال حاضر مسجد جامع در آن استقرار دارد در گذشته مرکز شهر شمرده می‌شده است. بنابراین محلۀ قدیمی فهادان نیز مهمترین و اصلی‌ترین نقطۀ شهر در دوران گذشته بوده است. البته امروزه نیز این محله و بناهای حاضر در آن از ارزش و اهمیتی غیر قابل وصف برخوردار هستند.

پیشینه مسجد جامع در شهر یزد

بر اساس اسناد و مدارک تاریخی موجود گفته می‌شود کهساخت مسجد جامع یزد بیش از یک قرن به طول انجامیده است. دوره‌های مختلف تاریخی که در ساخت این بنای دلنواز دستی داشته‌اند عبارتند از:

  • دورۀ حکومت ایلخانی

  • دورۀ حکومت صفویان

  • دورۀ حکومت تیموریان

  • دورۀ حکومت آل مظفر 

  • دورۀ حکومت قاجاریان 

پ.ن: بر اساس همان اسناد و مدارک بیان شده است که مهمترین فردی که در احداث مسجد جامع در شهر یزد نقش کلیدی داشته است عمرو لیث صفاری، جانشین یعقوب لیث صفاری، مؤسس سلسلۀ صفاریان، بوده است. اگر این نظر را قابل اعتماد بشماریم می‌توان گفت که اولین خشت‌های مسجد بزرگ و جامع در شهر یزد در اولین قرن‌های ورود اسلام به ایران زمین روی هم گذاشته شده است و بر این اساس قدمت این بنا به چندین و چند قرن پیش باز خواهد گشت.

کتیبه‌هایی همراه با تاریخ و جزئیات

یکی از معدود بناهای تاریخی در ایران زمین که خوشبختانه به کتیبه‌هایی دارای تاریخ مزین است، مسجد جامع یزد خواهد بود. بر سر در این بنای اصیل و تماشایی کتیبه‌ای به چشم می‌خورد که متن وقفنامه مسجد بر آن نگاشته شده است. این کتیبه که قدیمی‌ترین تاریخ بر آن نقش شده است سال ۷۶۵ ه.ق را نشان می‌دهد. اما در سایر قسمت‌های مسجد جامع تاریخ‌های ۷۷۰، ۷۷۷، ۸۲۰، ۸۶۳، ۸۷۵ و ۹۴۷ ه.ق نیز نگاشته شده است. این تاریخ‌های متعدد نشان می‌دهد که در زمان‌های متفاوت بخش‌های مختلف بنا ساخته شده‌اند. 

معماری تحسین‌برانگیز

بخش‌های مختلفی که در مسجد جامع یزد خودنمایی می‌کنند عبارتند از:

  • گنبدخانه 

  • دو پایاب 

  • ایوانی مرتفع 

  • شبستان‌های زمستانی و تابستانی

  • صحنی مزیّن و بزرگ به شکل مستطیل 

  • دو گرم‌خانه که در یکی در ضلع شرقی شبستان‌ها و دیگری در ضلع غربی شبستان‌ها جای گرفته‌اند 

مسجد جامع یزد در دورۀ حکومت قاجاریان به طور تمام و کمال مورد بازسازی قرار گرفت. به عبارتی دیگر تا پیش از عصر قاجار، این مسجد بزرگ حاصل کنار هم قرارگرفتن سه مسجد بود اما پس از آن، در عصر قاجار این سه مسجد تخریب شدند و بر جای آن سه بنا یک مسجد بزرگ و واحد ساخته شد. سه مسجد پیشین نیز هر کدام در یک مقطع زمانی شاخته شده بودند. قدیمی‌ترین مسجد، با نام مسجد جامع عتیق شناخته می‌شود. مسجد جامع عتیق همان مسجدی است که گفته می‌شود عمرو لیث صفاری بانی ساخت آن بوده است. مسجد جامع عتیق در سال‌های پایانی قرن سوم هجری قمری احداث شده است. این مسجد دیرینه دو قرن بعد، یعنی در قرن پنجم هجری قمری مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. همچنین در همان قرن، مناره‌ای بلندقامت به آن اضافه شد. مناره‌ای که تا چند قرن بعد نیز بر فراز مسجد دیرینه همچنان درخشید و مسلمانان را به سمت مسجد فراخواند. 

سپس در قرن پنجم هجری مسجد جامع یزد فاز تازه‌ای از زندگی خود را تجربه کرد. در این قرن که علاءالدوله حکم‌رانی در شهر یزد را در اختیار داشت در کنار مسجد جامع عتیق بنای تازه‌ای احداث کرد. این ساختمان دوم با نام مسجد جامع قدیم شناخته می‌شود. علاءالدوله مسجد جامع قدیم را به گنبدخانه و چند ایوان بزرگ برافراشت و قسمت‌های تازه ساخته شده را به مسجد جامع عتیق اضافه کرد. اقدامات علاءالدوله پس از او نیز به دست دختران فرامرز کاکوئی ادامه پیدا کرد و به موجب آن یک شبستان و همچنین یک مقبره نیز به بنای پیشین اضافه شد. 

پس از آن در سال‌های آغازین از قرن هشتم هجری قمری، یعنی در دورۀ حکومت ایلخانان مغول مسجد جامع یزد وارد فاز سوم از دوران چندگانۀ حیات خود شد. در این زمان مسجد جامع نو احداث شد. این مسجد صحنی کوچک، همراه با گنبدخانه به همراه ایوانی بزرگ داشت. مسجد جامع نو ساخته نمی‌شد اگر سید رکن‌الدین محمد قاضی پای‌مردی نمی‌کرد. به این ترتیب پر واضح است که تاریخ و بناهای به یادگار مانده از آن حاصل همکاری نسل‌ها است. نسل‌هایی از پی یکدیگر می‌آیند و تاریخ را می‌سازند.

سفر به شهر تاریخی یزد و دیدار از مسجد جامع

مسجد جامع یزد یکی از شاهکارهای حیرت‌برانگیز و صدالبته تحسین‌برانگیز در ایران زمین است. این بنای تاریخی در تمام دوران گذشتۀ ایرانِ باشکوه در رأس توجه تمام ایرانیان و حتی غیرایرانیان قرار داشته است. امکان ندارد مسافری چه از راه دور و چه از راه نزدیک به شهر دلنواز یزد وارد شود و دیدار از مسجد جامع این شهر رؤیایی را از یاد ببرد. مساجد جامع در تمام شهرها محبوب‌ترین و چشم‌نوازترین بناها خواهند بود. اما مسجد جامع در شهر یزد در مقایسه با سایر مساجد جامع در تمام شهرهای دیگر از زینت‌ها و زیورهای بیشتری برخوردار است. یکی از دلایل این امر می‌تواند توجه مداوم تمام ادوار تاریخی به این بنا بوده باشد. چون این مسجد تماشایی هرگز در هیچ دورۀ تاریخی به حال خود رها نشده است و همیشه و در طول تمام سال‌هایی که از احداث آن می‌گذرد تا به امروز همیشه مورد مرمت و بازسازی و مراقبت قرار گرفته است و به این ترتیب ویرانی و فرسودگی به این بنای عزیز و اصیل راه پیدا نکرده است. در حال حاضر نیز همچون تمام قرن‌های پیش از این، مسجدِ جامع و بزرگ شهر یزد درست به مثال فیروزه‌ای درخشان در میان سایر بناهای خشتی و گلی رایج در شهر یزد می‌درخشد و با درخشش فیروزه‌گون خود تمام گردشگران ایرانی و غیر ایرانی را به سمت خود جذب می‌کند. شما هم اگر دلباختۀ این بنای رؤیایی و آرامش‌بخش هستید می‌توانید همین حالا با اجاره سوئیت در یزد سفر خود به این شهر دل‌انگیز را قطعی کنید و در کوتاه‌ترین زمان ممکن خودتان را به این بنای دل‌نواز و محیط سرشار از معنویت آن برسانید. 





:: بازدید از این مطلب : 172
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 21 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

آیا می‌دانستید دومین شهر تاریخی جهان، یزد است؟ این شهر بعد از ونیز ایتالیا به عنوان تاریخی‌ترین شهر جهان محسوب می‌شود و به همین دلیل سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. در این نوشته به تاریخچه کامل این شهر می‌پردازیم.

تاریخچه یزد

منابع به دست آمده قدمت شهر یزد را به قبل‌تر از هزاره سوم پیش از میلاد می‌رساند. رد پای پیشدادیان در تاریخ یزد به خوبی مشاهده می‌شود.

تاریخ‌نویسان یزد را امن‌ترین شهر تاریخی ایران می‌دانند. علت این امر موقعیت جغرافیایی یزد است که سبب شده تا از بلایای طبیعی و جنگ‌ها و تحولات تاریخی ناگهانی در امان باشد. 

در برخی از منابع تاریخ قدمت بناهای اولیه شهرهای مهم یزد را به دوران سلیمان پیغمبر، ابراهیم پیغمبر، ضحاک و اسکندر مقدونی نسبت داده‌اند.

آن‌چه که در میان این حجم وسیع از تاریخ اهمیت ویژه‌ای دارد، حفظ بافت سنتی و تاریخی بخش قابل توجهی از یزد است که با حفظ فرهنگ و تمدن مردم این خاک کهن گره خورده است.

بافت سنتی شهر یزد

یزد نخستین شهر خشت خام است و بافت تاریخی‌اش در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این بافت تاریخی بی‌نظیر محله‌های قدیمی زیادی را شامل می‌شود. محله فهادان قدیمی‌ترین محله شهر یزد است. محله‌های دیگری چون کوچه بیوک، خرمشاه، یعقوبی، میر قطب، شش بادگیری و سرجمع نیز از محله‌‌های بسیار قدیمی یزد هستند.

خانه‌های عهد ایلخانی هنوز هم در این بافت سنتی قابل سکونت هستند و برای گردشگران از جذابیت زیادی برخوردارند.

نارین قلعه

نارین قلعه که به آن کهن‌دژ نیز می‌گویند، قدیمی‌ترین بنای ساخته شده از خشت در جهان است که در شهر باستانی میبد، بر بلندای تپه‌ای مرتفع قرار گرفته و به تمام شهر میبد دید دارد.

واژه کهن‌دژ برای دژهای کهنی به کار می‌رود که در آغاز پیدایش شهرها، در زمان حکومت ماد، هخامنش و اشکانی بر فراز تپه‌ها ساخته می‌شدند.

شهر تاریخی میبد ساختاری همانند دیگر سکونتگاه‌های قدیمی ایران دارد. سه بخش اصلی کهن دژ، شارستان و بیرونه قسمت‌های تشکیل دهنده شهر هستند. شارستان بخش‌های مسکونی‌ای را شامل می‌شود که در داخل حصار قرار دارند. همچنین مسیرهای ارتباطی و باغ‌ها و مکان‌های عمومی بخشی از شارستان محسوب می‌شوند. کهن دژ در حقیقت مقر حکومت و خزانه است. این بخش آخرین سنگر دفاعی شهر نیز می‌باشد. نارین قلعه، ارگ حکومتی شهر تاریخی میبد است.

وسعت کهن دژ حدود ۱۵ هزار متر مربع است و شکلی مانند بیضی دارد. دارای طبقات گوناگون می‌باشد و در پنج حصار بنا شده است. خندقی عمیق دورتادور نارین قلعه را فرا گرفته است.

قنات زارچ

قنات زارچ به عنوان طولانی‌ترین قنات جهان در استان یزد قرار دارد. قناتی سه هزار ساله که طول آن به بیش از ۷۱ کیلومتر می‌رسد و ۲۱۱۵ حلقه چاه در آن پیدا شده است. وجود تعدادی از میله‌های قنات در مسجد سلیمان یزد بیانگر این امر است که قنات زارچ، پیش از اسلام وجود داشته و مسجد جامع در اطراف آن بنا گردیده است. پس از اسلام برای این‌که آب انبار زیر مسجد جامع را پر کنند این میله‌ها را تعبیه نمودند و مسلمانان از طریق پایاب برای وضو گرفتن از آب قنات استفاده می‌کردند. جالب است بدانید که این پایاب هنوز هم قابل استفاده است.

در زمان زرتشتیان قنات‌ها با مقطع مربعی ساخته می‌شدند. این در حالی است که دیگر قنات‌ها مقطع بیضی شکل و یا دایره‌ای دارند. با توجه به این‌که قنات زارچ مقطعی مربعی دارد، به نظر می‌رسد قنات مربوط به دوران زرتشتیان باشد.

این قنات سه شاخه به نام‌های شیرین، شور و ابراهیم خویدکی دارد. دوشاخه شیرین و ابراهیم خویدکی سال‌هاست که خشک شده‌اند. شاخه شور در حال حاضر حدود ۷۲ کیلومتر آب‌دهی می‌کند. تا ۵۰ سال پیش زارچ ۱۵۰ لیتر در ثانیه آب‌دهی می‌کرده است اما به سبب حفر بی‌رویه چاه‌های عمیق در حریم آب قنات، آب‌دهی زارچ بسیار کاهش یافته است.

در سال ۲۰۱۶ در چهلمین اجلاس جهانی یونسکو، نام یازده قنات ایرانی در فهرست جهانی یونسکو قرار گرفت. در میان این یازده قنات، نام قنات زارچ به عنوان طولانی‌ترین قنات ایران در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید.

مساجد تاریخی یزد

با توجه به بافت مذهبی یزد، در گوشه و کنار آن مساجد قدیمی زیادی وجود دارد. قدمت برخی از این مساجد به دوران صدر اسلام باز می‌گردد.

مسجد جامع فهرج

در میان مساجد متعدد و تاریخی یزد، مسجد جامع فهرج، کهن‌ترین مسجد ایران خودنمایی می‌کند. مسجد جامع فهرج در ۳۰ کیلومتری شرق یزد قرار گرفته و از خشت و گل ساخته شده است. شکل امروزی این مسجد، دست نخورده و به همان صورت اولیه مانده و تنها مسجد جهان اسلام است که ساختمانش از همان ابتدا تاکنون تغییری نکرده است. هنوز هم در این مسجد نماز جماعت برپا می‌شود. این بنا در سال ۱۳۴۹ به عنوان اثری ملی به ثبت رسیده است.

مسجد جامع کبیر

مسجد جامع کبیر در قرن ششم هجری قمری به دستور گرشاسب کالنجار ساخته شده است. این مسجد به دلیل تحولات تاریخی و سبک بنا و تزئیناتش اهمیت ویژه‌ای دارد. وقتی به جای جای مسجد و آثار تاریخی‌اش بنگرید، متوجه خواهید شد که یکی از شاهکارهای معماری و تاریخی جهان روبروی شماست.

مسجد ملا اسماعیل، مسجد ریگ، مسجد میر چقماق و مسجد چهارمنار نیز از مساجد تاریخی استان یزد می‌باشند.

زیارتگاه‌های زرتشتی

زرتشتیان ایران یکی از اقلیت‌های مذهبی‌ای هستند که تعداد قابل توجهی از جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند. بیشتر زرتشتیان در استان‌های یزد و کرمان زندگی می‌کنند. با توجه به این‌که در گذشته نیز یزد یکی از مراکز اصلی زندگی زرتشتیان بوده است، عبادتگاه‌های تاریخی زیادی برای این افراد در این استان وجود دارد.

زیارتگاه پیر هریشت

این نیایشگاه در ۹۰ کیلومتری غرب یزد قرار دارد. زرتشتیان بر این باورند که یکی از کنیزهای بانوی یزدگرد سوم در هریشت غایب شده است. در این باره گفته می‌شود که وی که گوهربانو نام داشته است، به خاطر تعقیب عرب‌هایی که به ایران حمله کرده بودند، از کاروان خود جدا شده و پس از پناه بردن به محلی به نیایش خدا می‌پردازد ولی ناگهان ناپدید می‌شود. پس از گذشت سال‌ها گوهربانو به روی کودکی نمایان می‌شود و از او می‌خواهد که پیامی مبنی بر ساخت پیر هریشت را به پدرش برساند. از آن جایی که زرتشتیان به غیب شدن گوهربانو در این مکان باور دارند، به این مکان اعتقاد دارند. 

برای رسیدن به زیارتگاه پیر هریشت لازم است از پله‌هایی که در بالای کوه ساخته شده است استفاده کنید و سپس به ورودی زیارتگاه که بالای پله‌ها قرار دارد برسید. پس از ورود به زیارتگاه اتاقی را مشاهده خواهید کرد که در آن محلی برای روشن کردن آتش وجود دارد و در اطراف آن مکان‌هایی برای نشستن زیارت کنندگان تعبیه شده است. گفتنی است زرتشتیان سالانه جشن‌ها و آیین‌های مذهبی بسیاری را در پیر هریشت برگزار می‌کنند. 

عبادتگاه چک چکو

زرتشتیان به این عبادتگاه پیر سبز نیز می‌گویند. چک چکو در اردکان قرار دارد و هر سال جشن مهرگان در آن برگزار می‌شود. زرتشتیان می‌گویند زمانی که اعراب به ایران حمله کردند و پادشاه ساسانی سقوط کرد، نیک بانو دختر پادشاه از دست اعراب گریخت و در میان کوه‌های اردکان و انجیره پنهان و سپس ناپدید شد. از آن پس این مکان محل عبادت زرتشتیان گردید.

عبادتگاه پارس بانو

این عبادتگاه متعلق به پارس بانو، دختر یزدگرد سوم است. با کشته شدن یزدگرد سوم، پادشاه ساسانی توسط اعراب، همسر، پنج دختر و دو پسر وی با یکدیگر وداع کردند و هر کدام به سویی از اطراف یزد گریختند. بدین‌گونه است که عبادتگاه‌های پارس بانو و نیک بانو در مکان‌هایی جدا قرار گرفته است.

خانه‌های قدیمی یزد

خانه‌هایی که با ظاهر و ساختاری ویژه در گوشه و کنار یزد به چشم می‌خورند، بخش مهمی از تاریخ این خطه از ایران را در دل خود جای داده‌اند. برخی از این خانه‌ها هنوز هم قابل سکونت هستند و حال و هوای سنت دیرینه این مردم را حفظ کرده‌اند. خانه توانا که متعلق به دوره ایلخانیان است، قدیمی‌ترین خانه ثبت شده در یزد است. خانه‌های محمودی، لاری‌ها، تقدیری، عرب زاده، مرتاض و آقازاده ابرکوه از دیگر خانه‌های قدیمی هستند که به ثبت رسیده‌اند.

سفر به تاریخ ایران

اگر تاکنون یزد را تجربه نکرده‌اید، اکنون زمان آن فرا رسیده تا مقصد بعدی سفرتان سرزمین کویری ایران باشد.



:: بازدید از این مطلب : 167
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 21 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

مقدمه:

یکی از تفریحات جالبی که می‌توانید در شهر یزد داشته باشید، سر زدن به کافه‌های این شهر تاریخی است. برای همین یک لیست آماده کرده‌ایم از کافه‌های جذاب یزد. پس اگر قصد دارید به شهر یزد سفر کنید، این نوشته را تا انتها بخوانید.

رستوران مشیر الممالک

 

یکی از رستوران‌های پرطرفدار یزد که در خانه‌ای باغی واقع شده است، «مشیر الممالک» می‌باشد که شامل سه رستوران و یک کافی شاپ است و انواع غذاهای ایرانی، خارجی و دریایی را ارائه می دهد.

«نقاشی» بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین رستوران در این مجموعه است که ظرفیتی در حدود 250 نفر را دارد. همچنین رستوران دیگر آن به نام یزد و باغ است. مشیر الممالک در کنار دیوارها و پنجره‎‌های رنگی تزئین شده و نهر روان و درختان بلند، دارای خدمات کامل برای هتل سنتی خود که در مرکز باغ واقع شده نیز است.

هتل باغ مشیر الممالک نیز از جمله مجهزترین هتل‌های شهر یزد برای اقامت است که امکانات فراوانی را با سرویس‌دهی عالی در اختیار مسافران و گردشگران قرار می دهد.

 

رستوران هتل داد

«رستوران هتل داد» یکی از رستوران‌ها و کافه‌های معروف یزد است که بافتی کاملا سنتی دارد، زیرا از خشت ساخته شده است. این رستوران بخشی از هتل داد است که در قلب شهر تاریخی یزد واقع شده است. اینجا دارای یک کافی شاپ در حیاط مرکزی، لابی کافه تریا، یک رستوران آینه‌ای لوکس و یک رستوران در پشت بام با فضایی شیک و چشم اندازی بی نظیر است.

هرچند معماری سنتی دارد، اما دارای امکانات بسیار پیشرفته‌ای است. با داشتن انواع غذاهای ایرانی و فرنگی همراه با نوشیدنی‌های گرم و سرد در کنار پنجره‌های چوبی و حوضچه‌های آب، بدون شک، به یاد ماندنی‌ترین لحظه‌ها را در اختیارتان قرار می‌دهد که شاید هرگز تجربه نکنید.

کافه این رستوران بر روی پشت بام واقع شده است، مکانی عالی برای تماشای جاذبه‌های زیبای شهر یزد است. علاوه بر این، تماشای آسمانی پر‌ستاره و احساس خنکی باد در شب، خاطره‌ای فراموش ناشدنی را برایتان به وجود می آورد.

رستوران سنتی مظفر

 

«مظفر» با ظرفیت 350 نفر یکی از بزرگ‌ترین رستوران‌های سنتی یزد است که در طبقه اول و حیاط هتل قرار دارد. همچنین، اگر می‌خواهید یک لیوان چای سنتی لب‌ریز و لب‌سوز را امتحان کنید، حتما سری به کافی شاپ این رستوران بزنید.

نیمکت‌های چوبی در کنار حوضچه‌های آبی خیره کننده و همچنین درختان سرسبز و با‌شکوه، همگی در هماهنگی کامل برای ایجاد باغی کوچک و دلپذیر در قلب صحرا برای مهمانان است.

رستوران تالار یزد

 

بیشتر مردم یزد بر این باورند که تالار یزد یکی از بهترین و قدیمی‌ترین رستوران های شهر است. این رستوران که به نام قهوه‌چی شناخته می شود که در سال 1985 توسط آقای حاج غلامعلی قهوه‌چی تاسیس شد. آقای قهوه‌چی با صداقت و استقامت در طول سال‌ها لقب  بهترین آشپز را در یزد به خود اختصاص داده بود.

همچنین این تالار، سالن های عروسی متعددی در نزدیکی رستوران دارد که موجبات شادمانی و خوشنودی مهمانان را در رستوران فراهم می کند. تالار یزد دارای غذای بسیار با کیفیتی است، سعی کنید قبل از ساعت 1 ظهر، را میزی برای پیش غذای ناهار خود تهیه کنید، در غیر این صورت باید در صفی طولانی منتظر بایستید.

رستوران سنتی خوان دوحد

 

بیشتر گردشگرانی که به یزد سفر می‌کنند، علاقه مند هستند غذاهای سنتی این شهر را امتحان کنند. برای رفتن به رستوران سنتی خوان دوحد باید به بلوار عزیز‌زاده و کوچه سنگریزی بروید. این رستوران در ساختمانی قدیمی با نمای آجری و با دو حیاط، یکی در سبک قاجاری و دیگری با سبک صفویه طراحی شده است.

اگر نام این رستوران برایتان سوال برانگیز است، باید بگوییم دوحد در گویش یزدی به دو سمت یا دو طرف است که اشاره به  دو حیاط دارد. هر یک از حیاط ها در دو طرف دارای درب ورودی برای مهمانان است که بعد از داخل شدن با اتاق هایی به سبک معماری قدیمی مورد استقبال قرار می گیرند.

البته در اینجا می توان چلوکباب، دیزی، فسنجان، شولی و برخی دیگر از غذاهای ایرانی را امتحان کنید..

 

رستوران سنتی حمامِ خان

«حمامِ خان»، رستورانی سنتی در خیابان قیام شهر یزد می‌باشد که بازسازی شده حمامی قدیمی است. این رستوان معروف دارای ظرفیت 120 صندلی و آماده ارائه خدمات صبحانه، ناهار و شام به مهمانان خود است. رستوران و خانه چای حمامِ خان با انواع مختلف غذاهای ایرانی و محلی از جمله چلو کباب، کشک بادمجان، شولی، قیمه یزدی، دیزی و غیره.

رستوران سزار

اگر به دنبال رستورانی مدرن هستید، «سزار» را فراموش نکنید. در اولین گام شما را جذب می‌کند، زیرا دارای دکوراسیون داخلی بسیار لوکس به همراه یک پیانو زیبا است. در شب‌ها می‌توانید به موسیقی زنده گوش دهید و خاطره‌ای به یادماندنی را برای خود رقم بزنید.

رستوران سزار برای ناهار و شام علاوه بر پیتزا، انواع غذاهای ایتالیایی و ایرانی و نوشیدنی‌های گرم و سرد و دسرهای خوشمزه را ارائه می‌دهد. این رستوران در میدان ابوذر واقع در شهر یزد واقع شده است.

رستوران فوکا

 

رستوران فوکا واقع در یزد دارای ظرفیتی در حدود 150 تا 200 نفر با انواع غذاهای سنتی ایرانی، کیک تازه، دسر و نوشیدنی‌های گرم و سرد است. این کافه یکی از جذاب‌ترین و محبوب‌ترین رستوران‌ها و کافه‌های یزد با دکوراسیونی شیک و اجرای موسیقی زنده است.

فست فود کرنوپیچ

«کرنوپیچ» به دلیل کیفیت بالای غذاهای خود از محبوبیت بالایی در نزد مردم برخوردار است. اگر چه همیشه پر از مشتری است، سرعت خدمات آن بالا است. دلیل نامگذاری این رستوران به نوع پیتزا آن به نام کورنوپیچ است که در آن سیب زمینی به جای خمیر پیتزا استفاده می شود. این فست فود در خیابان وزیری در منطقه صفاییه قرار دارد.

پیتزا فروتن

 

«پیتزا فروتن» یکی از قدیمی‌ترین فست فودهای شهر یزد است. حدود سی سال پیش، در بلوار باهنر شعبه اصلی پیتزا فروتن افتتاح شد. با توجه به کیفیت خوب و خدمات عالی این شعبه و به دلیل فقدان فضا پارک مناسب خودرو، شعبه دوم در خیابان مجدالعلما باز شد.

سس مخصوص فروتن یکی از دلایلی است که مشتریان پیتزاهای آن را دوست دارند. توصیه ما به غیر از پیتزا، سفارش همبرگر با سیب زمینی سرخ کرده است.

رستوران ایتالیتایی شگالیو

شگالیو با آن دکوراسون زیبایش در میان رستوران‌های مشهور ایتالیایی یزد قرار دارد. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که اینجا یکی از بهترین رستوران‌های یزد است، البته به سبک ایتالیایی. در شگالیو پیتزا سیسیلی، گوشت استیک، سالاد، سیب زمینی و دیگر غذاهای مورد علاقه مشتریان یافت می‌شود. این رستوران در خیابان نیرنگ واقع در منطقه صفاییه قرار دارد.

کافه پناهنده

 

«کافه پناهنده» با سابقه ای بیش از 70 سال یکی از بهترین و قدیمی‌ترین رستوران‌های یزد است. این کافه همچنین به عدسی پناهنده نیز شناخته می‌شود، زیرا این مکان خوشمزه‌ترین و با کیفیت‌ترین سوپ عدسی را ارائه می‌دهد که برای سالیان دراز در بین مردم محبوب شده است.

به همین دلیل، بیش از نیمی از مشتریان به طور مرتب به این کافه می‌آیند تا فقط یک کاسه سوپ عدسی لذیذ آن را بخورند. پناهنده در فضای تاریخی و جذاب بازار یزد یعنی «پنجه علی» واقع شده است. همچنین این کافه دارای منوی باز برای صبحانه نیز است.

کافه هنر

«کافه هنر» یکی از دنج‌ترین کافه های شهر یزد است. اینجا جایی است که می‌توانید در پشت بام نشسته و در حالی که از چای گیاهی گرم یا نوشیدنی‌های سرد خود در کنار مقدار کمی باقلوا لذت می برید، به تماشای چشم اندازه زیبای شهر بنشینید.

 



:: بازدید از این مطلب : 155
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 17 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

شهر یزد یکی از زیباترین و آرام‌ترین شهرهای توریستی ایران است. این شهر سنتی کافه‌های زیادی ندارد. اما کافه‌های همه‌فن حریفی دارد که در این نوشته به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

بهترین کافه های یزد

کافه دپسا

لیست بهترین‌ها را قصد داریم تا با بهترین کافه از نظر مشتریان آغاز کنیم. کافه دپسا یکی از بهترین کافه های یزد محسوب می‌شود. این کافه را می‌توان نمونه واقعی از تلفیق سبک سنتی و مدرنیته دانست. کافه دپسا منویی کاملاً متنوع و امروزی دارد. سبک مدیریت کافه دپسا نیز کاملاً مدرن و امروزی است. با وجود این فضای کافه دپسا شما را به‌صورت کامل به یاد معماری سنتی یزد می‌اندازد. دیوارهای کاهگلی جزء مهم‌ترین نکاتی است که در طراحی کافه دپسا آن را رعایت کرده‌اند. در این کافه از میز و صندلی‌هایی سفارشی و زیبا استفاده شده است. روی این میزها، طراحی مشابه با کاشی‌کاری‌های لاجوردی ایرانی دارند. در حقیقت هر گوشه از این کافه شما را به یاد معماری و سنت‌های دیرینه ایرانی می‌اندازد.

در این کافه فضایی مخصوص سیگار‌کشیدن تعبیه شده است. به این ترتیب نه افراد سیگاری از محدودیت ناراضی می‌شوند و نه دیگران به دود سیگار اعتراض می‌کنند. به این طریق هم افراد سیگاری و هم افراد غیرسیگاری می‌توانند از این کافه استفاده کنند. در فضای کافه همواره صدای ناب موسیقی سنتی به گوش می‌رسد. این کافه از ابتدای صبح با منوی صبحانه در خدمت مشتریان خود هست. همچنین تا پاسی از شب می‌توانید از این کافه عالی استفاده کنید.

آدرس: یزد خیابان رخت شور خانه بعد از هتل سرای درویش کافه دِپَسا cafe depassa

تلفن : ۹۸۳۵۳۶۳۰۱۵۴۰

ساعت کار : ۱۸ الی ۲۴ شب

کافه رستوران هتل ترمه

هتل ترمه یک اقامتگاه سنتی و بوم‌گردی محسوب می‌شود. این اقامتگاه در خانه‌ای سنتی بنا شده است. در مرمت و بازسازی آن به‌خوبی تمام نکات را رعایت کرده‌اند. به این ترتیب شما زمانی که وارد اقامتگاه می‌شوید، احساس می‌کنید درون یک موزه پا گذشته‌اید. این اقامتگاه ظاهری بسیار آرامش‌بخش و زیبا دارد. در طراحی آن تمامی المان‌های سنتی مردم یزد به چشم می‌خورد. در این اقامتگاه سنتی و زیبا، یک کافه رستوران سنتی عالی نیز تعبیه شده است. استفاده از این کافه برای عموم مردم آزاد است. یعنی نیاز نیست حتماً در این هتل اقامت داشته باشید تا از کافه ترمه استفاده کنید.

کافه ترمه همانند فضای نشیمن یک خانه سنتی یزدی طراحی شده است. بر روی میزها، رومیزی‌های ترمه اصیل به چشم می‌خورد. مسیر و صندلی‌ها سنتی و راحت هستند. بر روی در و دیوار نیز انواع تزئینات سنتی به کار رفته است. به‌صورت کلی می‌توان گفت که فضای این کافه نمونه واقعی از یک کافه سنتی یزد محسوب می‌شود. در این کافه انواع نوشیدنی‌هایی سنتی سرد یا گرم در کنار شیرینی‌های خوشمزه یزدی سرو می‌شود. همچنین می‌توانید انواع غذاهای سنتی ایرانی و مخصوص منطقه را نیز در این کافه رستوران سفارش دهید.

آدرس: خیابان امام. میدان وقت الساعت

تلفن : ۰۹۱۳۲۵۴۱۲۱۴

ساعت کار : ۱۸ الی ۲۴ شب

کافه دمی بار

کافه دمی بار یزد یکی از مدرن‌ترین کافه های یزد محسوب می‌شود. این کافه از نظر تکنیک مدیریت و همچنین استفاده از تجهیزات، جزء بهترین کافه‌ها محسوب می‌شود. در این کافه می‌توانید تنوع بی‌نظیری از انواع نوشیدنی را سفارش دهید. کافه دمی بار از روش‌های کاملاً تخصصی و حرفه‌ای، انواع قهوه را تهیه می‌کند. همچنین شما می‌توانید طعم انواع قهوه‌ها و نوشیدنی‌های ترکیبی خاص را در این کافه بنوشید. کافه دمی بار از ترکیبات خاصی برای تهیه قهوه خود استفاده می‌کند. به همین خاطر به درخواست مشتریان ثابت خود، قوه‌های مخصوص خود را در کیسه‌های کاغذی کوچک به مشتریان ارائه می‌دهد. پس اگر شفته عطر و طعم عجیب این قهوه‌ها شدید، بهتر است حتماً یک بسته از قهوه‌های مخصوص دمی بار را نیز تهیه کنید.

از نظر دکوراسیون نیز این کافه جزء بهترین کافه های یزد محسوب می‌شود. در طراحی آن از دکوراسیون کافه‌های آمریکایی الگوبرداری شده است. در فضای داخلی کافه، چندین صندلی کنار بار چیده شده است. همچنین امکان استفاده از میز و صندلی‌های فضای باز نیز وجود دارد. پس می‌توانید. برای استعمال دخانیات، از میزهای فضای باز استفاده کنید.

آدرس: یزد، صفاییه، میدان مادر، ابتدای خیابان یاس برین

تلفن : ۰۹۱۳۲۵۴۱۲۱۴

ساعت کار : ۱۱ الی ۲۴ شب

کافه دات

کافه دات در بین کافه های یزد ، یکی از بهترین طراحی‌های دکوراسیون را دارد. این کافه از نظر ظاهری بیشتر شبیه به کافه‌های خارجی و اروپایی است. در این کافه از المان‌های بسیار خاص همانند مداد رنگی، تراش مداد، مجلات خارجی و غیره استفاده شده است. میز و صندلی‌های این کافه بسیار شیک و ساده هستند. در انتهای کافه، بخش بار به چشم می‌خورد. به این ترتیب مشتریان می‌توانند شاهد روند تهیه سفارشات خود باشند. در این کافه امکان استفاده از طبقه اول یا طبقه دوم وجود دارد. طبقه دوم کافه بسیار دنج و خودمونی است. لازم به ذکر است این کافه پنجره‌های نورگیر بسیار عالی دارد. به همین خاطر در طول روز می‌توانید به‌خوبی از نور آفتاب لذت ببرید. پس در این کافه خبری از فضای تاریک و کوچک نیست.

با وجود آنکه کافه دات جزء کافه‌های بزرگ بزد به حساب می‌آید؛ اما امکان سیگار‌کشیدن در آن وجود ندارد. به همین خاطر در فضای داخلی کافه جز عطر خوش قهوه و کیک‌های تازه، بویی دیگر به مشام نمی‌رسد. در این کافه سفارش‌های مشتریان به سبک کاملاً حرفه‌ای سرو می‌شود. به‌عنوان مثال قهوه‌های چکه‌ای یا همان دیپ کافی‌ها با همان ظرف مخصوص برای مشتریان سرو خواهد شد. این کافه مشتریان منحصر‌به‌فرد خود را دارد. محیط این کافه کاملاً خانوادگی و ایدئال انواع دورهمی و مهمانی دوستانه است.

آدرس: یزد، صفاییه، بلوار دانشگاه، نبش طراز یزدی

تلفن : ۰۳۵۳۸۴۱۳۱۸۵

ساعت کار : ۸ الی ۱۴ و ۱۷ الی ۲۴

کافه خانه دوست

از نام این کافه شاید بتوانید فضای داخلی آن را تصور کنید. این کافه در یکی از خانه‌های قدیمی یزد واقع شده است. خانه‌های قدیمی یزد را می‌توان به نوبه خود یک موزه زنده دانست. این خانه‌های ظاهری بسیار زیبا و معماری خاصی دارند. در این خانه‌ها از کاهگل استفاده می‌کردند تا در طول تابستان خنک و در طول زمستان خانه گرم بماند. این خانه نیز همانند تمام خانه‌های اصیل ایرانی، حیاطی دلباز و تماشایی دارد. در میان حیاط، حوضی فیروزه‌ای باعث شده تا این حیاط فضایی دوچندان دلنشین و باصفا داشته باشد. دورتادور حیاط باغچه دارد و آن را گلکاری کرده‌اند. درختان بر روی حوض سایه انداخته‌اند و ماهیان قرمز در آن بازی می‌کنند.

دورتادور این حیاط دلباز و باصفا، میز و صندلی و همچنین تخت‌های سنتی قرار داده‌اند. به این ترتیب می‌توانید در چنین فضای باصفایی مشغول گپ‌زدن با دوستان خود شوید. منوی این کافه نیز همانند ظاهر آن سنتی است. در این کافه می‌توانید انواع نوشیدنی سرد یا گرم سنتی را سفارش دهید. شربت مخصوص با تخم‌شربتی در این کافه داخل لیوان‌های سنتی سرو می‌شود. همچنین می‌توانید انواع غذاهای سنتی مخصوص منطقه را نیز در این کافه سفارش دهید.

آدرس: یزد، خیابان سید گل سرخ

شماره تماس: ۰۹۳۵۸۹۹۷۲۶۴

ساعت کار: ۱۰:۳۰ صبح تا ۲۲:۳۰ شب

کافه بیسترو

کافه  بیسترو جزء کافه‌های دانشجویی و دنج محسوب می‌شود. اگر به‌دنبال کافه‌های دنج برای پاتوق هستید، ما به شما بیسترو را معرفی می‌کنیم. این کافه از آن دسته کافه‌های کم‌نور، آرام و دنج است. در این کافه کتابخانه‌ای بزرگ به چشم می‌خورد. مشتریان می‌توانند به‌صورت رایگان از این کتابخانه استفاده کنند. در این کافه همواره صدای موسیقی آرام پخش می‌شود. خبری از بوی دود سیگار در کافه بیسترو نیست. فقط عطر خوش قهوه و کیک‌های شکلاتی بیسترو در محیط این کافه به مشام می‌رسد. این کافه در بلوار دانشگاه قرار دارد. به همین خاطر در ساعات میانی روز، دانشجویان بسیاری در این کافه حضور دارند.

منوی کافه بیسترو بسیار متنوع است. شما می‌توانید انواع نوشیدنی و تنقلات را در این کافه سفارش دهید. یکی از تنقلات خوشمزه این کافه، چیپس و پنیر است. این اسنک خوشمزه طرفداران بسیاری دارد. البته برخی از غذاهای فرنگی نیز در منوی کافه بیسترو به چشم می‌خورد.

آدرس: یزد صفاییه، بلوار دانشگاه ، نبش ۲۴ متری سوم ، ( مجدالعلماء )

شماره تماس: ۰۹۳۵۲۴۰۰۰۴۳۷

ساعت کار : ۱۰ الی ۲۴

کافه رستوران فوکا

کافه رستوران فوکا یزد یکی از معروف‌ترین کافه رستوران‌های این شهر محسوب می‌شود. طراحی دکوراسیون این کافه به‌خوبی انجام شده است. طراحی این کافه را می‌توان تلفقی از معماری سنتی و مدرنیته دانست. در حقیقت انگار می‌خواهد کافه فوکا به شما اصالت یزد را در کنار پیشرفت آن نشان دهد. حتی یکی از دیوارهای این کافه، همین تلفیق را به‌خوبی به نمایش می‌گذارد. نیمی از این دیوار، دارای دیوارپوشی تیره و امروزی است. در حالی که نیمی دیگر آن دارای طرح آجرهای سنتی است. در بخشی که دیوارپوش امروزی وجود دارد، چندین و چند عکس از اماکن سنتی یزد به چشم می‌خورد. پس می‌توان گفت این کافه تلاش دارد تا اصالت را در کنار مدرنیته به‌خوبی حفظ کند.

کافه رستوران فوکا دارای فضایی کاملاً خانوادگی است. در این کافه امکان سیگار‌کشیدن وجود ندارد. البته اگر به کشیدن سیگار در کافه علاقه دارید، باید بدانید این کافه در بخش حیاط خود، فضایی سنتی و روباز عالی را در اختیار شما قرار می‌دهد. در این فضا می‌توانید آزادانه سیگار بکشید و از فضای باز لذت ببرید. منوی کافه رستوران فوکا، منویی کاملاً متنوع و عالی است. در این کافه می‌توانید از منوی کافه یا رستوران به‌صورت مجزا یا همزمان استفاده کنید. در این منو امکان انتخاب انواع نوشیدنی، دمنوش، کیک، دسر و غذاهای ستی و مدرن وجود دارد. پس حق انتخاب گسترده‌ای در اختیار مشتریان این کافه قرار داده می‌شود.

آدرس: یزد، خیابان مسجد جامع

شماره تماس: ۰۹۳۵۳۶۲۰۸۵۲۰

ساعت کار : ۱۰ الی ۲۴

کافه تاک

کافه تاک یکی از شیک ترین کافه های یزد محسوب می‌شود. ظاهر این کافه شباهت بسیاری به کافه‌های آمریکایی دارد. در این کافه از سبک طراحی مینیمالیست استفاده شده است. این یعنی خبری از طراحی خاص و المان‌های هنری نیست. با وجود این در اوج سادگی می‌توانید از فضای شیک این کافه لذت ببرید. طراحی دکوراسیون بر اساس رنگ قهوه‌ای تیره و مشکی انجام شده است. در گوشه کافه، باری بسیار بزرگ به چشم می‌خورد. اگر نگاهی سطحی به این بار بیاندازید، خواهید دید که انواع تجهیزات در آن وجود دارد. پس می‌توانید انتظار منویی متنوع، باکیفیت و عالی را از این کافه داشته باشید. در این کافه میزها فاصله کمی از یکدیگر دارند. به همین خاطر امکان سیگار‌کشیدن در کافه وجود ندارد. به این ترتیب فقط بوی خوش انواع دمنوش و قهوه در فضای کافه به مشام می‌رسد.

این کافه منویی بسیار متنوع را در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد. علاوه بر انواع نوشیدنی سرد یا گرم و انواع دسر، امکان سفارش غذاهای فرنگی و انواع اسنک نیز در این کافه وجود دارد. در این کافه نورپردازی دقیقاً به اندازه کافی انجام شده است. پس می‌توان گفت فضای آن نه تاریک و نه خیلی روشن است. رو‌به‌روی کافه فضای پارک خودرو نیز به اندازه کافی همواره یافت می‌شود. پس لازم نیست نگران جای پارک خودروی خودتان باشید.

آدرس: یزد، بلوار پاک‌نژاد، خیابان حاتمی‌پور

شماره تماس: ۰۳۵۳۵۲۵۵۵۶۳

ساعت کار : ۱۰ الی ۲۴

کافه هتل باغ مشیرالممالک

هتل باغ مشیرالممالک یکی از بهترین و معروف‌ترین هتل‌های یزد محسوب می‌شود. این هتل ظاهری بسیار زیبا دارد. در طراحی هتل باغ مشیرالممالک تلاش کردند تا ظاهر سنتی داشته باشد. این هتل کیفیت خدمت بسیار مطلوبی در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد. به همین خاطر همه ساله صدها نفر مهمان این هتل زیبا می‌شوند. هتل باغ مشیرالممالک دارای کافی‌شاپی بزرگ با ظاهری سنتی و زیبا است. اگر شناخت کافی درباره کافه های یزد ندارید و به‌دنبال مکانی خانوادگی، شیک و باخدماتی عالی هستید، ما به شما کافه هتل باغ مشیرالممالک را معرفی می‌کنیم.

این کافه پلانی مستطیل‌شکل دارد. در میان کافه، میزی سراسری و بزرگ به چشم می‌خورد. همچنین دورتادور کافه، میزهای کوچک‌تر نیز تعبیه شده است. در هنگام صبح، این کافه محل سرو صبحانه سلف‌سرویس هتل است؛ اما از صبح به بعد، امکان استفاده عموم مشتریان از این کافه وجود دارد. این کافه در هنگام ظهر و غروب، منوی شام و نهار مفصلی را ارائه می‌دهد. پس می‌توان آن را یک کافه رستوران متنوع، شیک و باکیفیت دانست. در این کافه امکان سیگار‌کشیدن وجود ندارد و خبری از بوی دود سیگار در محیط کافه نیست.

آدرس: یزد، خیابان انقلاب، هتل باغ مشیرالممالک

تلفن : ۳۵۱۵۲۳۹۷۶۰

ساعت کار: ۱۱ تا ۲۴

کافه شازده

مدتی است که کافه های سیار در ایران نیز به وجود آمده‌اند. کافه‌های سیار در ابتدا ابتکار کشورهای اروپایی بودند. در حال حاضر پس از چند سال، این کافه‌ها و رستوران‌ها جای خود را در بازار ایران نیز پیدا کرده‌اند. کافه‌های سیار عمدتاً داخل یک فولکس واگن جای می‌گیرند. شازده ما نیز دقیقاً یکی از همین فولکس واگن‌ها نوستالژی را به کافه سیار خود تبدیل کرده است. این فوکلس نارنجی رنگ است و ظاهری بسیار جذاب دارد. اگر به‌دنبال یک تجربه تازه هستید، ما به شما کافه شازده را معرفی می‌کنیم. پاتوق این کافه معمولاً در نزدیکی میدان امیر چخماخ است. البته در برخی روزها ممکن است جای این کافه عوض شود.

برای آنکه همیشه از جای این کافه مطلع شوید، می‌توانید آدرس اینستاگرام آن‌ها را دنبال کنید. به این ترتیب می‌توانید موقعیت آن‌ها را در هر روز بدانید. لازم به ذکر است چند میز و صندلی چوبی تاشو در این ماشین وجود دارد. هر جایی که اتراق می‌کنند، این میز و صندلی‌ها را کنار خیابان قرار می‌دهند. مشتریان نیز برای حضور در این کافه اشتیاق بسیاری از خود نشان می‌دهند. اگر بر روی میز و صندلی حضور داشته باشید، سفارش شما در ظروف معمولی سرو می‌شود؛ اما اگر می‌خواهید سفارشتان را همراه ببرید، ظروف مخصوص کافه شازده در اختیار شما قرار می‌گیرد. این ظروف یکبار مصرف هستند و جنسی مناسب برای حمل نوشیدنی‌های گرم دارند.

آدرس اینستاگرام: Shazdehvw.yazd

شماره تماس: ۰۹۳۷۱۵۴۸۴۰۸

ساعت کار: ۱۴ الی پاسی از نیمه شب






:: بازدید از این مطلب : 168
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

در این پست می‌خواهیم در مورد فرودگاه بین المللی یزد (Yazd Airport) که به نام فرودگاه بین المللی شهید صدوقی (Shahid Sadooghi Airport) شناخته می‌شود صحبت کنیم. پس اگر قصد سفر به این شهر را دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این پست با ما همراه باشید. 

 

تاریخچه ی فرودگاه بین المللی یزد

این فرودگاه در قسمت غربی شهر یزد و در اراضی به مساحت ۵۷۵ هکتار در این قسمت، بنا شده است. فاصله ی این فرودگاه با مرکز شهر یزد، ۱۰ کیلومتر است. زمین فرودگاه تحت تملک شرکت فرودگاه های کشور قرار دارد که از شمال به ایستگاه فرعی راه آهن و شهر شاهدیه، از غرب و جنوب غربی به جاده کنار گذر استان یزد، از شرق به بلوار آزادگان و از جنوب شرقی به جاده ی خضرآباد منتهی می شود. اگر بخواهید بدانید که این فرودگاه در چه زمانی افتتاح شده است باید به شما بگوییم که این فرودگاه در تاریخ ۱۵ دی سال ۱۳۴۸ افتتاح گردیده است. فرودگاه یزد به عنوان یکی از زیر مجموعه های اداره ی کل فرودگاه های استان یزد به حساب می آید.

کاربری فرودگاه در اصل به عنوان یک فرودگاه کشوری است که برای انجام پروازهای مسافربری و تجاری در نظر گرفته شده است اما در برخی از موارد نظامی به منظور پروازهای آموزشی، مورد استفاده ی سپاه و ارتش و ارگان های مربوط به آنان نیز قرار می گیرد. استان یزد یکی از قدیمی ترین استان های کشور است که در هر گوشه ای از آن یک اثر تاریخی دیدنی می توان یافت. حتما می دانید که بعد از ونیز در ایتالیا، یزد دومین شهر تاریخی و دیدنی دنیاست. اما با این حال، این شهر یکی از کم جمعیت ترین استان های کشور است. با این حال گردشگران و مشتاقان زیادی به این استان سفر می کنند تا از نزدیک تاریخ ایران در این ناحیه را به چشم ببینند.

 

به همین خاطر فرودگاه بین المللی یزد، دهمین فرودگاه کشور از نظر ترافیک هوایی و مسافری است. طبق آخرین آمار به دست آمده، سالانه بیش از ۵۰ هزار مسافر به این شهر از طریق این فرودگاه وارد می شوند و بیش از ۶ هزار نشست و برخواست مسافری و باربری در این فرودگاه انجام می پذیرد. در خصوص انجام عملیات آموزشی ارتش و سپاه نیز باید گفت که، به خاطرنبود ترافیک هوایی سنگین در منطقه ای که این فرودگاه در آن قرار گرفته و در کنار آن، وجود شرایط جغرافیایی مناسب و عدم وجود موانع طبیعی اثرگذار در روند کارهای فرودگاه، زمینه ی بسیار مناسبی برای فعالیت های آموزشی، هوانوردی و خلبانی برای افراد متقاضی و علاقه مند فراهم نموده و به وجود آمده است. در صورتی که از این فرودگاه و این موقعیت مناسبش استفاده ی مناسب گردد، فرودگاه یزد قابلیت تبدیل شدن به پایگاه اصلی آموزش هوانوردی کشور را دارد.

شهرهای داخلی که فرودگاه بین المللی یزد، مقصد و مبدأ آن ها می باشد عبارتند از: شهرهای تهران، مشهد، اهواز، کیش و بندرعباس. پرواز های خارجی که دراین فرودگاه به زمین می نشینند نیز عبارتند از: شهرهای نجف، بغداد، دمشق، جده و مدینه که در زمره ی پروازهای بین المللی به حساب می آیند. جالب است بدانید که جابه جایی مسافران در این مسیر توسط حدود ۱۰ شرکت هواپیمایی داخلی و خارجی انجام می گیرد. در حال حاضر به طور متوسط، روزانه ۲۰ پرواز مسافری به صورت  نشست و برخواست دراین فرودگاه انجام می گیرد. در حال حاضر، این فرودگاه قطب هیچ یکی از شرکت‌های هوایی داخلی و خارجی فعالیتی به عنوان قطب پروازی انجام نمی دهند.

 

در این فرودگاه روزانه ۳ پرواز به تهران در دو نوبت صبح و بعدازظهر، ۶ پرواز در هفته به مشهد مقدس و ۳ پرواز هم به عتبات عالیات و نجف برنامه ریزی شده است. ادامه ی این وضعیت و راه ‌اندازی این خطوط هوایی نقطه عطفی در پروازهای فرودگاه بین المللی شهید آیت الله صدوقی یزد است. در راستای این کار، شرکت‌های هواپیمایی ایران ایر، ایران ایرتور، آسمان، زاگرس، کیش، نفت و تابان در این فرودگاه نشست و برخواست دارند. به طور میانگین تعداد پرواز های این هواپیماها به ۱۱۰ پرواز در هفته می‌رسد. بر اساس پیش بینی ها، پرواز در مسیر یزد_ زاهدان نیز به‌ زودی در این فرودگاه انجام می شود. 

اطلاعات فرودگاه بین المللی یزد

نام فرودگاه بین المللی یزد:Yazd Airport

نوع فرودگاه: همگانی (عمومی)

کد یاتا: AZD

کد ایکائو: OIYY

ارتفاع از سطح دریا: ۱۲۳۶ متر

اطلاعات پرواز: ۱۹۹

ترمینال ها: ۲ ترمینال مجزا

وب سایت رسمی فرودگاه بین المللی یزد: yazd.airport.ir

 

ترمینال های فرودگاه بین المللی یزد

فرودگاه شهید صدوقی یا همان فرودگاه بین المللی یزد، دارای دو ترمینال مجزا از یک دیگر است که هر کدام به صورت جداگانه دارای امکانات رفاهی و خدماتی متعددی هستند که درادامه در بخش های دیگر این مطلب به آن ها خواهیم پرداخت. پر واضح است که یکی از این ترمینال ها مختص پروازهای داخلی و ترمینال دیگر مخصوص پرواز های خارجی است.

 

راه های دسترسی به فرودگاه بین المللی یزد

ارتباط فرودگاه با مرکز شهر یزد، از طریق درب اصلی که در ضلع شرقی بلوار آزادگان برقرار است، می باشد. با توجه به این که بار ترافیکی خاصی در مسیر ذکر شده وجود ندارد دسترسی به این خیابان به سهولت انجام می پذیرد. مسافران این فرودگاه می توانند به راحتی ازتاکسی هایی که در داخل محوطه ی فرودگاه و ترمینال های آن و همچنین در بیرون از فرودگاه حضور دارند، برای رسیدن به مقصد مورد نظر خود از آن ها استفاده کنند.

 

امکانات فرودگاه بین المللی یزد

در ترمینال های این فرودگاه برای مسافران امکاناتی همچون: رستوران، آسانسور و بالا بر، پارکینگ اختصاصی برای مسافران، چرخ دستی حمل بار مسافر، خدمات اورژانس و کلینیک ۲۴ ساعته، خدمات باربری، خدمات بانکی، خدمات ویژه افراد ناتوان و کم توان، خدمات تلفن شهری و بین شهری و بین المللی به صورت کارتی، خدمات تاکسی های بین شهری و شهری، دسترسی به اینترنت رایگان در تمامی نقاط ترمینال ها و فرودگاه، دفاتر نمایندگی و ترافیک شرکت‌های هواپیمایی، دفاتر فروش بلیط، باجه های راهنمای مسافر، نمازخانه، بسته‌بندی بار، سرویس بهداشتی، خدمات آرامش و رفاهی برای مسافران و متاضیان و غرفه‌های سوغاتی و هدیه های مخصوص شهر یزد که به منظور آسایش و رفاه مسافران است، می باشد.






:: بازدید از این مطلب : 191
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 خرداد 1401 | نظرات ()
نوشته شده توسط : علی

با غذاهای محلی یزد آشنا شوید

احتمالا یکی از شهر که بیشترین تنوع غذای محلی را دارد، شهر یزد است. یزد غیر از زیبایی‌ها و مکان‌های دیدنی‌ای که دارد، می‌تواند برای افراد خوش‌خوراک هم جای شگفت‌انگیزی باشد. این پست را به طور کامل به غذاهای محلی شهر یزد اختصاص داده‌ایم. 

شهر یزد برای هر سلیقه‌ای غذای محلی دارد. هر چند روزی که در این شهر اقامت داشته باشید، می‌توانید غذای جدیدی را امتحان کنید. بعضی از غذاهای سنتی یزد در رستوران‌های این شهر سرو می‌شوند و برخی از آن‌ها در طباخی‌های محلی وجود دارند. رستوران‌های یزد در مناطق گردشگری این شهر قرار دارند. بنابراین گردشگران می‌توانند هم جاهای دیدنی یزد را تماشا می‌کنند و هم از طعم بی‌نظیر غذاهای این شهر لذت ببرند.

 

خورش‌ها؛ معروف‌ترین غذاهای محلی یزد

بعضی از غذاهای سنتی شهرها در تمام ایران مشهور شده‌اند و به همین دلیل بسیاری از افراد نمی‌دانند که این غذا دقیقا متعلق به کدام منطقه است. خورش‌های یزد نیز معمولا در بسیاری از خانه‌ها طبخ می‌شوند. اما چشیدن این خورش‌ها در یزد، مزه دیگری دارد!

قیمه نخود، خورشی با حبوبات متفاوت

در دستور غذاهای سنتی ایران، قیمه خورشی است که در ترکیبات آن گوشت و حبوبات وجود دارد. با گذشت زمان، قیمه لپه و گوشت گوسفند یا گاو، به عنوان مشهورترین نوع این خورش شناخته شد. به همین دلیل بسیاری از افراد تصور می‌کنند تنها همین یک نوع قیمه در ایران طبخ می‌شود.

قیمه نخود جزو غذاهای محلی یزد است و تفاوت آن با قیمه معمولی این است که به جای لپه، نخود دارد. چاشنی‌هایی مانند دارچین، هل، لیمو امانی و زعفران هم در ترکیبات این خورش استفاده می‌شود. قیمه یزدی مانند سایر خورش‌ها با برنج ساده یا زعفرانی سرو می‌شود و در کنار آن سیب زمینی سرخ کرده هم قرار می‌گیرد.

فسنجان یزدی یا متنیجه، کمی متفاوت‌تر از فسنجان مشهور ایرانی

فسنجان هم جزو خورش‌هایی است که به روش‌های مختلف پخته می‌شود؛ اما تنها یکی از روش‌های آن مشهور است. فسنجانی که با نام متنیجه هم شناخته می‌شود، یکی از غذاهای سنتی یزد است. این غذا علاوه بر گوشت، مغز گردو، رب انار و سایر ترکیبات فسنجان معمولی، چغندر، به یا سیب و برگ زرد آلو یا آلوچه هم دارد.

بعضی از خانواده‌های یزدی از چاشنی‌هایی مانند هل را نیز به این غذا اضافه می‌کنند. استفاده از چاشنی در فسنجان یزدی و میزان ترشی آن به سلیقه افراد بستگی دارد. اگر این غذا را ترش دوست داشته باشید، باید رب انار بیشتری به آن اضافه کنید. اما اگر فسنجان شیرین را ترجیح می‌دهید، رب انار کم‌تر و کمی شکر طعم دلخواه شما را ایجاد می‌کند.

خورش سیب، نوع خاصی از خورش قیمه

خورش سیب جزو غذاهایی است که در شهرهای مختلفی پخته می‌شود؛ اما یزد این غذا را به نام خود ثبت کرده است. در این خورش ترکیبات قیمه مانند لپه، گوشت، لیمو امانی، رب گوجه و گوجه فرنگی وجود دارد. علاوه بر آن، سیب شیرین، زعفران، دارچین و چاشنی‌های دیگر نیز در خورش سیب استفاده می‌شوند.

مراحل ابتدایی طبخ خورش سیب، مانند قیمه معمولی است. سیب باید از یک ساعت پایانی در خورش بپزد و طعم آن را تغییر دهد. جذابیت طعم غذاهای محلی یزد این است که تقریبا با هر سلیقه‌ای سازگاری دارد و کم‌تر کسی پیدا می‌شود که غذاهای محلی این شهر را دوست نداشته باشد.

خورش به آلو، غذای مجلسی در غذاهای محلی یزد

به یکی از میوه‌های فصلی ایران است و به همین دلیل خورش به را معمولا در فصل پاییز طبخ می‌کنند. البته می‌توان به را فریز کرد و در فصل‌های دیگر سال هم این خورش را پخت. اما همه می‌دانیم که غذا با میوه‌ها و سبزیجات تازه، طعم دیگری دارد! برخی از غذاهای محلی یزد، بیشتر در مجالس سرو می‌شوند. خورش به آلو نیز جزو این دسته از غذاهاست.


خورش به آلو یک غذای ترش و شیرین است. آشپزان با توجه به سلیقه خود با گوشت گاو، گوسفند یا مرغ و بوقلمون این خورش را می‌پزند. چاشنی‌های خورش به آلو، آبلیمو، رب گوجه فرنگی و شکر هستند.

اشکنه یزدی، نوع منحصر به فرد اشکنه

یکی از ویژگی‌های یزدی‌ها این است که بسیاری از غذاهای ایرانی را به سبک خودشان طبخ می‌کنند. به همین دلیل نام بسیاری از غذاهای محلی یزد برای ما آشناست، اما شیوه پخت آن را نمی‌دانیم. روش پخت اشکنه یزدی مانند سایر انواع اشکنه ساده است و در زمان کوتاهی آماده می‌شود.

سیب زمینی، پیاز، شنبلیله خشک یا تر، آرد و ادویه‌جات مواد مورد نیاز برای طبخ اشکنه یزدی هستند. برخی از آشپزها در دستور پخت خود توصیه می‌کنند برای طعم بهتر غذا، رب گوجه فرنگی و مقداری عدس نیز به آن اضافه شود.

خوراک‌ها و غذاهای نانی یزد

غذاهای محلی یزد با برنج، نان یا به تنهایی سرو می‌شوند. بعد از سفر به یزد، می‌توانید برای هر وعده، غذایی منحصر به فرد انتخاب کنید. یزدی‌ها به برنج محدود نیستند و تنوع غذاهای نانی و بدون برنج آن‌ها نیز بسیار زیاد است.

آبگوشت یزدی؛ آبگوشتی با طعم ترش

تقریبا همه ما طرز تهیه آبگوشت را می‌دانیم و زمانی که نام آن را می‌شنویم، ناخودآگاه به نخود، لوبیا، سیب زمینی و گوجه فرنگی و گوشت فکر می‌کنیم. در رستوران‌های یزد آبگوشت معمولی هم سرو می‌شود. اما آبگوشت ترش جزو غذاهای محلی یزد است که طرفداران خاص خود را دارد.

وجود آلو یا لیمو امانی در آبگوشت یزدی طعم آن را به سمت ترشی می‌برد. برخی از آشپزها حتی از لواشک‌ هم برای طبخ این غذا استفاده می‌کنند. سبزیجات معطر خشک مانند شنبلیله یا ترخون نیز در ترکیبات این غذا وجود دارد. یزدی‌ها دسرهایی چون سالاد شیرازی، ماست و خیار و سبزی خوردن را در کنار آبگوشت سرو می‌کنند.

کوفته نخودچی، غذای سنتی لذیذ یزد

کوفته جزو خوشمزه‌ترین غذاهای ایرانی است که در هر شهر به شیوه‌ای منحصر به فرد طبخ می‌شود. در میان انواع مختلف کوفته، کوفته‌های تبریز و یزد شهرت بیشتری دارند. برای طبخ کوفته نخودچی سنتی یزد به گوشت چرخ کرده، آرد نخودچی، سبزیجات معطر (معمولا تازه) و ادویه‌جات نیاز است.

کوفته‌ها باید در اندازه متوسط باشند تا هم مغزپخت شوند و هم سرو آن‌ها راحت‌تر باشد. طبخ این مورد از غذاهای سنتی یزد به مهارت خاصی نیاز دارد. زیرا اگر خوب ورز داده نشود یا آب آن بیشتر از حد نیاز باشد، از وا می‌رود و فرم گرد خود را از دست می‌دهد. پس بهتر است کوفته نخودچی یزدی را در بهترین رستوران‌های سنتی یزد میل کنید.

کوفته برنجی، ترکیب آشپزی ترکی و یزدی

پیش از این گفتیم خواستگاه اصلی کوفته، تبریز و منطقه ترک زبان ایران است. اما یزدی‌ها این غذا را به شیوه خودشان طبخ می‌کنند و به همین دلیل کوفته برنجی به عنوان یکی از غذاهای سنتی یزد شناخته می‌شود.

برای تهیه کوفته برنجی یزدی به گوشت چرخ کرده، آرد نخودچی، برنج، سبزی معطر، لپه، گردو، زرشک، آلو بخارا و ادویه‌جات نیاز داریم. طبخ کوفته برنجی مجلسی کار ساده‌ای نیست و تنها آشپزهای ماهر می‌توانند طعم و ظاهر مطلوب غذا را حفظ کنند. اما اگر کوفته برنجی دستپخت یک آشپز حرفه‌ای بخورید،‌ یکی از لذت‌بخش‌ترین طعم‌ها را تجربه خواهید کرد.

ترکیبات این غذا شامل گوشت چرخ کرده، برنج، سبزی کوفته، لپه، آرد نخودچی، گردو، کشمش، آلو بخارا و ادویه‌جات است. روش پخت کوفته برنجی یزدی تفاوتی با سایر کوفته‌ها ندارد.

کوفته هویج، غذای مشترک یزد و کرمانشاه

یزد با بسیاری از شهرهای ایران غذای مشترک دارد. کوفته هویج کرمانشاه نسبت به کوفته یزدی مشهورتر است. اما روش پخت این نوع کوفته به سبک یزدی‌ها هم طعم خوبی به غذا می‌دهد. کوفته هویج به برنج نیازی ندارد و ترکیبات آن شامل آرد نخودچی، هویج، گوشت چرخ کرده، تخم مرغ و ادویه‌جات است. سس این نوع کوفته نیز با استفاده از رب، شکر، آبلیمو و ادویه‌جات پخته می‌شود.

برخی از غذاهای سنتی یزد مانند کوفته هویج را می‌توان به تنهایی یا به همراه نان سرو کرد. این غذاها برای مجلس هم کاربرد دارند. البته از آنجایی که طبخ کوفته با ظاهر مناسب کار سختی است، تنها در مجالس خاص سرو می‌شود. بسیاری از رستوران‌های سنتی انواع مختلف کوفته‌های محلی این شهر را در منوی خود دارند.

کشک خیار، ناهار روزهای تابستانی یزد

جالب است بدانید که مردم یزد میانه خوبی با ماست ندارند! به همین دلیل آنچه ما با نام آبدوغ خیار می‌شناسیم، در یزد با کشک درست می‌شود و نام آن کشک خیار است. کشک خیار هم غذای مشهوری است که به سبک یزدی‌ها درآمده و به عنوان غذای محلی یزد شناخته می‌شود.

برای تهیه کشک و خیار به کشک ساییده شده، آب، خیار، گردو، کشمش و سبزی (معمولا نعنا خشک) نیاز داریم. کشک و خیار برای روزهای گرم تابستان یزد بهترین انتخاب است. بهتر است پیش از سرو کشک و خیار، یک الی دو ساعت در یخچال بماند یا اینکه هنگام سرو چند تکه یخ اضافه شود.

تاس کباب یزدی، غذای سنتی نانی یزد

روش پخت تاس کباب یزدی تفاوت چندانی با تاس کبابی که در شهرهای دیگر طبخ می‌شود، ندارد. برخی از افراد برای طبخ این غذا از گوشت خورشی و برخی دیگر از گوشت چرخ کرده استفاده می‌کنند.

ترکیبات تاس کباب یزدی شامل گوشت، سیب زمینی، پیاز و رب یا گوجه فرنگی است. برخی از افراد بنا به سلیقه خود، دارچین هم به غذا اضافه می‌کنند. تاس کباب در کنار سایر غذاهای محلی یزدی مانند آبگوشت ترش و… در منوی رستوران‌ها دیده می‌شود.

قلیه کدو، شام شب‌های زمستان یزد

بعضی از غذاهای محلی یزد زمان خاصی برای خوردن دارند. کدو حلوایی محصول شب‌های زمستانی است و خوردن قلیه کدو فقط در شب‌های طولانی این فصل طرفدار دارد. قلیه کدوی حلوایی جزو غذاهای محلی یزد، گیلان و مازندران است. روش پخت قلیه کدو حلوایی در تمام این مناطق شبیه است. تنها حبوباتی که در طبخ قلیه به کار می‌روند، ممکن است متفاوت باشد.

برای قلیه کدوی یزدی به کدو تنبل، لوبیا قرمز، ماش، برنج و پیاز نیاز است. بعضی از آشپزها در دستور پخت این غذا چاشنی‌هایی چون هل و دارچین را هم پیشنهاد می‌دهند. مواد اولیه قلیه پخته و میکس می‌شوند. بعد از میکس کردن باید مواد را کمی تفت داد و تا زمان پختن برنج، آن را دم کرد.

آش های یزد

آش یکی از میان وعده‌های اصلی یزدی‌هاست. در ترکیبات آش‌های یزد سبزیجات و حبوبات مختلف و حتی میوه هم وجود دارد. تنوع در ترکیبات طعم متفاوتی برای هرکدام از آش‌های یزدی ایجاد می‌کند.

در بسیاری از تریاها و کافه‌های یزد انواع مختلف آش‌های محلی این شهر هم سرو می‌شود. آش جزو محبوب‌ترین غذاهای محلی یزد برای مردم این شهر و پای ثابت اکثر دورهمی‌هاست.

آش شولی؛ غذای اصیل یزدی

آش شولی یکی از غذاهای محلی یزد است که در هیچ شهر دیگری پیدا نمی‌شود. اولین باری که به این شهر سفر کردم، دوست یزدی‌ام مرا به صرف آش شولی مهمان کرد و یزدگردی را با این آش خوش طعم شروع کردم! ما آش شولی را به عنوان عصرانه خوردیم؛ اما دوستم گفت این آش معمولا به عنوان میان وعده بین صبحانه و ناهار سرو می‌شود.

مواد مورد نیاز برای پخت آش شولی شامل اوماج (نوعی خمیر که با استفاده از آرد درست می‌شود)، چغندر، سبزی آش، عدس و لپه، سرکه، پیاز و ادویه‌جات است. برخی از افراد سرکه را بعد از پخت به شولی اضافه می‌کنند.

آش گندم؛ غذای ایرانی در یزد

اکثر خانواد‌ه‌های ایرانی آش گندم را در برنامه غذایی خود دارند. شیوه پخت و مواد اولیه آش گندم آن را به یکی از غذاهای محلی یزد تبدیل می‌کند. البته این آش در بسیاری از شهرهای دیگر هم به همین روش طبخ می‌شود. اما با توجه به تاریخچه آشپزی در یزد، اصالت آش گندم به این شهر بازمی‌گردد.

گندم پوست کنده، حبوباتی چون نخود و لوبیا چیتی و عدس، سبزی آش، پیاز و نعنا و سیر داغ، کشک و ادویه‌جات ترکیبات اصلی آش گندم را تشکیل می‌دهند. افرادی که به آش ترش علاقه دارند، در آش گندم به جای کشک از سرکه استفاده می‌کنند.

آش جو گاو؛ آش اصیل اردکان

شهرهای استان یزد هم غذاهای مخصوص به خود را دارند و اگر از آن‌ها صحبت نکنیم، کم لطفی کرده‌ایم! آش جو گاو جزو غذاهای سنتی یزد و اردکان است. روش طبخ این آش و ترکیبات آن منحصر به فرد است. با خوردن این آش، طعمی را می‌چشید که تاکنون تجربه نکرده‌اید.

برای تهیه آش جو گاو به خمیر ترش نشده‌ای که ور نیامده باشد، نیاز است. این آش به صورت لایه لایه پخته می‌شود. یعنی ابتدا یک لایه خمیر کف دیگ پهن می‌کنند و روی آن را با مایه‌ای که از گوشت، سبزیجات و حبوبات تشکیل شده است، می‌پوشانند. سپس یک لایه خمیر دیگر روی آن قرار می‌دهند. این کار را تا پر شدن دیگ ادامه می‌دهند. آش جو گاو باید روی حرارت ملایم و به مدت نسبتا طولانی دم بکشد.





:: بازدید از این مطلب : 172
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 3 خرداد 1401 | نظرات ()